Recensies·Recensies van Caro

Help nu ben ik oma! -Flic Everett “een boekje met do’s en don’ts van het omaschap ;-)”

Help nu ben ik oma! – Flic Everett

“Een boekje met do’s en don’ts van het omaschap”

Samenvatting:

oma1

In Help, nu ben ik oma! geeft Flic Everett – die er zelf op de jonge leeftijd van 42 jaar achter kwam dat ze oma zou worden – tips en adviezen voor (aanstaande) oma’s.

Met de nodige humor vertelt de auteur alles wat je moet weten over het oma-zijn. Hoe ga je bijvoorbeeld om met al die moeders op het schoolplein en hoe lees je via Skype een verhaaltje voor het slapen gaan voor? En wat nou als je helemaal niet kunt breien?
De Nederlandse auteur Barbara van Beukering (bekend van “Kruip nooit achter een geranium’) schreef het voorwoord bij Help nu ben ik oma!

 

Mijn mening:

Super leuk dat mijn collega’s van Mustreads or Not dit boekje voor mij hebben aangevraagd. “Help, nu ben ik oma”

Ja begin juni 2019 hoop ik oma te worden en ja het was schrikken toen ik het hoorde. Altijd geroepen niet voor mijn 50ste hoor en nu ben ik 53 en voelde me nog steeds te jong om oma te worden. Maar net als dat je zwanger bent en je naar de fase van moeder worden toe groeit, zo is het dus ook met oma worden. Ik ben gaan haken en naaien en naar de 9maanden beurs geweest en ondertussen al aardig aan het oma idee gewent en toch ook wel heel trots en benieuwd hoe het zal zijn.

Het lijkt me leuk om als “omi” door het leven te gaan en wil zoveel mogelijk bij de kleine gaan kijken en natuurlijk oppassen, tot dat ik het boekje “Help nu ben ik oma!” in de bus vond. Toen moest ik toch wel even slikken.

Handboek voor de moderne oma. Nu denk ik zelf niet heel ouderwets te zijn, met 3x in de week sporten en zoveel hobby’s dat ik niet eens de tijd heb om alles te beoefenen. Mijn ambassadeurschap voor het kinderzwerfboek en …ach teveel om op te noemen. Dit boekje bracht me aan het twijfelen, ik dacht je wordt oma en klaar is kees maar niets is minder waar. Oma is een heel proces en ook één die consequenties met zich me brengt.

Natuurlijk zijn er aan beide zijden opa’s en oma’s (hopelijk)  en samen moeten zij de verantwoording nemen als het om hun kleinkind gaat, maar het opvoeden is aan de ouders. Je bent, als je geen ruzie wilt met de ouders, verplicht hun opvoedkundigheid niet in twijfel te trekken, je zal je toch echt moeten aanpassen, ook al ben je het soms met hun regels niet eens.

Dit boek neemt je mee in de eerste fases,  je hoort dat je oma wordt tot de vraag, Wat voor oma wil je eigenlijk zijn? en wat doe je als de kinderen wat ouder worden?

In het boekje staan stukjes tekst, die andere oma’s hebben verteld, soms hilarisch soms heel confronterend.

“Ik wilde niet jaloers zijn, maar Pam is de oma aan moeders  kant en zij woonde dichterbij.

Ik merkte dat ik bijhield hoeveel tijd ik doorbracht met mijn kleinzoon, en vervolgens

Vergeleek met haar bijna dagelijkse bezoekjes. Het was heel moeilijk om me niet buitengesloten te voelen”

Ann Harrison, 65

Ik denk dat dat inderdaad wel een dingetje is, ik merk dat ik meer betrokken ben bij de zwagerschap van mijn dochter dan dat haar schoonmoeder is, maar die heeft ook net van haar dochter een kleinkind gekregen, dus straks 2 kleinkinderen in een half jaar tijd. Mijn dochter vind dat ik aan de beurt ben voor alle echo’s en de  9mnd beurs, dat heeft haar schoonmoeder met haar dochter kunnen doen. Maar ik wil niet dat de andere oma jaloers wordt op mij natuurlijk.

Er staat in het boekje een lijstje met dingetjes die je kunt aanschaffen, wanneer de baby bij jou thuis komt als je moet oppassen, maar ook een lijstje van bemoeizuchtige dingen die nieuwe oma’s nooit mogen zeggen:

  • “Is ze daar niet te klein voor?”
  • “Je geeft toch wel borstvoeding”
  • “Zet de muziek niet zo hardm denk om zijn kleine oortjes!”

Ook enkele testjes staan er is, zo ook wat ben jij eigenlijk voor oma, een brave-, evenwichtige- of een rebelse oma 😉 Ben je een oma op afstand of een oma dichtbij en regels waar je je aan moet houden en regels waar je je niet aan hoeft te houden, maar wel moet bespreken met de ouders.

Ik heb genoten van dit boekje, maar ben na het lezen wel in gesprek gegaan met mijn dochter, wat verwacht ze van me en laat ze het me weten of ik niet teveel ben straks, want ja ik kom toch echt wel de eerste weken even iedere dag om het hoekje kijken en wil niet dat mijn schoonzoon zich verstopt achter de bank met de woorden “nee hè daar is je moeder weer.”

Heel hartelijk dank voor dit recensie exemplaar, nadat ik alles heb laten bezinken  heb ik de dingen die voor mij belangrijk waren eruit gefilterd en wacht nu met grote spanning op de tijd dat ik kan zeggen, Nu ben ik oma. Een heel leuk boekje voor als je oma wordt of al bent, maar ook leuk voor aanstaande ouders, zodat ook zij weten wat een impact opa en oma worden kan hebben op hun ouders en schoonouders.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com