Recensies·Recensies van Moon

Geheim leven – Carla de Jong “Een verhaal dat onder je huid gaat zitten,de karakters je raken en de auteur Respect verdiend.”

Geheim leven – Carla de Jong

 “Als vanzelf bouw je empathie op voor de karakters, het verhaal is zo tastbaar neergezet dit laat je niet zo makkelijk los. Respect.”

 

In 2009 schreef Carla de Jong haar debuutroman,’ In retraite’, inmiddels heeft zij meerdere psychologische romans op haar naam staan, het genre wat haar het beste past. Maar ook haar thrillers doen het zeer goed.

Carla draagt Geheim leven op aan haar oma. Geheim leven bevat de volgende ingrediënten…; twee bevriende echtparen, twee verdachte sterfgevallen, een geheime liefdesrelatie tussen de achterblijvers! Wanneer familiegeheimen, geheim moeten blijven draagt de hoofdpersonage een zware last bij zich. Carla wordt geïnspireerd door het verhaal van haar oma, tijdens haar research komt zij verschillende krantenartikelen tegen uit die tijd, want het drama kreeg landelijke aandacht. Zij heeft dit gefictionaliseerd tot een roman, maar heeft alle dramatische gegevens overeind gelaten.

“Haar herinneringen nemen niet langer genoegen met hun ballingschap in de kelder van haar geest. Ze bespringen haar tegenwoordig voortdurend. Zo zal het doorgaan, vreest ze. Langzaam zal het verleden het heden vervagen,op weg naar het niets.”

Twee verdachte overlijdens, de vrouw van een bevriend echtpaar overlijdt na een gruwelijk ziekbed en de man van het andere echtpaar verdrinkt tijdens een boottochtje. Wat is hier aan de hand? Is het moord of is er sprake van een ongeval en een niet te overwinnen ziekte? Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen? Elza Kingma, de dochter van de overleden vrouw leeft al jaren met de impact van haar verleden. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen.

Een boek vooruit lezen, beschouw ik nog altijd als een grote eer, wanneer de auteur er een persoonlijke brief aan toevoegt groeit dit gevoel alleen maar. In Geheim leven beweeg je mee tussen heden en verleden 1918 – 2018. honderd jaar familiegeschiedenis Je maakt kennis met een generatie van net na de oorlog. De jonge Catharina Onderweegs leert tijdens een logeerpartij in Friesland de jonge Lambert Kingma kennen, het begin van het verhaal. Allebei onwetende wat hen nog te wachten staat. Hierna bouwt het verhaal zich uit, je maakt kennis met Elza de dochter van Catherina en Lambert, en later verplaatst het verhaal zich naar de andere kant van de wereld, waar andere karakters het verhaal een hele andere wending weten te geven wat het nog meer fascinerend maakt. De Jong weet het verhaal zo op te bouwen dat je blijft lezen de terugkoppelingen tussen heden en verleden geven het verhaal nog meer tendens, op het juiste moment switch je tussen het nu en vroeger. Het heden en verleden sluiten naadloos op elkaar aan, steeds weer vallen er voor jou als lezer puzzelstukjes in elkaar. De Jong gooit er wel degelijk een portie spanning in, want tot het einde toe ben je in afwachting hoe het nu eigenlijk echt zit.

“Ze schudt haar hoofd. ‘Ik zal je vertellen over het staartje van de zwarte jaren. Daar zat het venijn in”

Respect voor Carla de Jong, dat zij deze stap heeft genomen om haar familiegeschiedenis aan het papier toe te vertrouwen en dus ook aan ons, het grote publiek. Deze indrukwekkende roman is op een prettige manier beschreven, vlot, diepgaand en het ademt een fijne sfeer. De Jong weet het verhaal goed op te bouwen, je leeft mee met de karakters en je krijgt al snel een binding met de jonge Elza. De moeizame relatie tussen Lambert en Catherina en de sfeer in huize Kingma weten je te intrigeren, inleven in het verhaal kost je dan ook totaal geen moeite, empathie wordt als vanzelf opgewekt door de schrijfstijl van Carla de Jong. Lees ook vooral het nawoord, de feiten en fictie, daarin vertelt Carla hoe zij te werk is gegaan en dit maakt als afsluiter van deze meeslepende familiegeschiedenis het verhaal compleet.

Ik heb genoten van ‘Geheim leven’, een verhaal waarbij geheimen de waarheid overschaduwen, de last niet meer te dragen lijkt naarmate de tijd verstrijkt. Nogmaals respect voor Carla dat zij dit heeft gedeeld met ons. Zet dit boek maar snel op je Nog Te Lezen lijstje….

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com