Recensies·Recensies van Moon

De Perfecte Moeder – Esther Boek “Een puur en rauw verhaal over mishandeling en verslaving, een boek dat je raakt”

De Perfecte Moeder – Esther Boek

Op een pure manier geeft Esther Boek woorden aan een aangrijpend onderwerp. Dit boek opent je ogen, een andere kant opkijken is niet mogelijk.

De Achterflap

9200000104778895Een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?

Mijn Leeservaring

Een prachtig vormgegeven boek, met extra aandacht voor de lettertypes, netjes, dit straalt kracht en kwetsbaarheid uit. Iets wat enorm goed bij het boek blijkt te passen.

Want kracht en kwetsbaarheid blijken de thema`s in De Perfecte Moeder, een boek wat voor mij persoonlijk niet heel gemakkelijk weg leest, maar dat ligt aan mijn ervaringen. Het is aangrijpend en zeer sterk neer gezet. De situaties zijn overtuigend en voelbaar beschreven, voor sommige misschien iets te voelbaar, want dit boek is geen dertien in een dozijn verhaal, het is echt, het is puur en het is heftig. Mijn complimenten voor de manier waarop Esther Boek het psychologische aspect heeft uitgewerkt, het klopt, er is wel degelijk goede research gedaan naar de gevolgen het psychische aspect.

“Op school is juf van Dijk nog altijd lief maar Helena heeft steeds vaker het gevoel dat zij soms bij haar naar binnen wil kijken. Dat juf van Dijk zoekt naar woorden in Helena`s hoofd die haar mond niet uit durft te spreken maar haar hart steeds vaker wil vertellen.”

Het overheersende thema, verlatingsangst is heel juist omschreven, Helena de hoofdkarakter bezit alle ingrediënten welke horen bij deze angst. Verlating is niet het enige hoofdthema, mishandeling en verslaving komen ook zeer sterk aanbod in ‘De Perfecte Moeder’. Het verhaal zal je raken, en menigmaal zal er een rilling over je rug lopen, maar juist dit is wat Esther waarschijnlijk wil bewerkstelligen. We mogen de ogen niet sluiten voor deze problematiek, nog veel te vaak zijn er kinderen die hulp nodig hebben. En de andere kant op kijken is niet de juiste manier, daarom is dit boek ook zo aangrijpend, het laat de lezer zien wat er achter de deur gebeurt van het ogenschijnlijk gelukkige gezinnetje. Het geeft ook heel goed weer, in hoeverre trauma`s uit je jeugd, je belemmeren in je groei, je blijft hier zonder hulp je hele leven last van houden. Daarom mijn complimenten, dat Esther het heeft aangedurfd om er woorden aan te geven, zodat onze ogen worden geopend.

Je wordt heen en weer geslingerd in ‘De perfecte Moeder’ van 1968 tot het heden 2018, hierin leef je mee met Nelleke en Helena, het wordt goed aangegeven in welke tijd je zit en met welk karakter je te maken hebt. De korte hoofdstukken zijn prettig leesbaar, maar het onderwerp maakt het lezen wel wat zwaarder, het is te indrukwekkend om zo maar even snel te lezen.

Dit boek bevat pittig onderwerpen, de zin; ‘had ik in die tijd maar een Juf van Dijk op de bank gehad’, geeft de lading en de pijn goed weer. Toch weet Esther Boek het verhaal ook een spannende draai te geven, want ondanks het gewichtige onderwerp, hangt er ook een thrillerachtige sfeer (al zijn de onderwerpen eigenlijk al thrillerachtig genoeg) dit maakt het een boek en geen biografie, hierdoor gaat het scherpe randje toch een beetje van het verhaal af, en maakt het tot een fictief verhaal.

“En diep van binnen brandt ook een klein vuurtje. Een verlangen dat alle dagen zijn als die van vandaag.”

Mijn complimenten, ondanks mijn eigen pijn en herkenning ben ik blij dat ik dit boek heb mogen lezen. Puur, Rauw, Aangrijpend en Oprecht dat zijn de woorden die door mijn hoofd blijven dwalen wanneer ik het boek sluit.

Lieve leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com