Recensies·Recensies van Caro

De Secretaresse – Renee Knight “De spanning zit hem in het staartje en laat je gechoqueerd achter.” #Caro

De Secretaresse – Renee Knight

“De spanning zit hem in het staartje en laat je gechoqueerd achter.”

  • Auteur: Renee Knight
  • Uitgever: Ambo|Anthos
  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789026329531
  • april 2019
  • Paperback
  • 320 pagina’s

Renee Knight: renée knight

Renée knight werkte als scenarioschrijfster voor de BBC, Channel Four en Capitol Films voordat ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Ze woont in Londen met haar man en twee kinderen. Disclaimer is haar debuut. Op bol.com vind je alle boeken van Renee Knight, waaronder het nieuwste boek van Renee Knight.

Samenvatting:

secretaresse“De secretaresse’ van Renee Knight, auteur van de bestseller “Disclaimer’, is een beklemmende thriller over obsessie, verraad en ultieme wraak. In de psychologische triller “De secretaresse’ stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien? Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

 

Mijn leeservaring:

Tijdens een high tea op de uitgeverij van Ambo-Anthos, was ik één van de 20 gelukkigen die daar bij mochten zijn. Jammer genoeg ben ik te bleu om een Engelse vraag te stellen, maar kon ik de andere vragen aardig volgen. Toch had ik een prangende vraag en stelde deze dus toch maar.

Wie had het etiket thriller op het boek geplakt, Renee zelf of de uitgeverij?

Dit bleek de uitgeverij te zijn, thrillers verkopen beter dan romans en dit boek is meer dan een roman, een erg spannende roman, maar thriller vind ik dan weer een te groot woord voor dit verhaal. Het literaire gedeelte daar was ik het wel mee eens, hoe een secretaresse zo wordt gemanipuleerd dat ze het zelf niet eens door heeft.

De eerste 150 bladzijden waren leuk om te lezen, maar niet echt spannend, hierna kwam het verhaal echt op gang. Wel heeft het een goede aanloop naar het verdere verhaal, waardoor je er achter komt hoe Christine haar baas aanbid. De ambitieuze Christine gaat wel heel erg ver om haar baas Mina te pleasen en zelfs haar gezin moet het ontgelden. Mina die niet zonder slag of stoot het bedrijf van haar vader overneemt en alles over een andere boeg gooit, alles wat haar vader heeft opgebouwd breekt ze nog sneller af en gaat daarbij, zonder het waarschijnlijk zelf te beseffen, over lijken.

Het verhaal wordt verteld vanuit de secretaresse Chistine, de hoofdpersonage uit het verhaal. Het verhaal begint in De Lauwershof, Christine is dan 43 jaar. Wat De Lauwershof precies is dat komt je aan het einde pas te weten. Christine is in ieder geval in De lauwershof bezig krantenknipsels in een plakboek te plakken. Vanaf hoofdstuk 2 lees je hoe Christina bij het bedrijf Appleton- supermarkten is gekomen en voor Mina Appelton is gaan werken. Hoe de geraffineerde Mina haar secretaresse in kon palmen en kon laten doen wat zij wilde is heel knap.

“Het spijt me dat ik niet mee kan. Maar ik weet zeker dat Lucy het goed zal doen,”zei ik nogmaals . “Je hebt me duidelijk gemaakt wat voor jou het zwaarst weegt , Christine, en ik ga niet net doen alsof ik niet teleurgesteld ben. Gezien hoe stressvol deze reis voor me zal zijn had ik gehoopt dat je van gedachten zou veranderen.

“Ze keek op haar horloge. “Hemel is het al zo laat? Dat je hier nog bent. Moet je niet snel naar huis en naar je gezin?” Haar schampere toon deed me pijn.

Steeds meer wordt er van Christine verlangt en de loyaliteit neemt steeds grotere vormen aan. Hoe ver kun je gaan. Als secretaresse zijn discretie en loyaliteit onvoorwaardelijk met elkaar verbonden, maar Christine betaald daar een hele hoge prijs voor.

Een goed verhaal met een plot, dat dan wel weer zeer thriller-waardig is en dat je nog lang bij blijft. De spanning zit in het staartje en gaat diep onder je huid zitten. Ik weet niet of het zo’n goed idee is om als je secretaresse bent dit te lezen, of misschien juist wel 😉 Heel hartelijk dank voor het recensie exemplaar Ambo-Anthos en voor de gezellige high tea. Altijd leuk om de auteur achter het boek te leren kennen. De foto is gemaakt door Jeroen Mies na de high tea in Amsterdam.

high tea Renee Knight.jpg

Lieve leesgroet CarolineKoop bij bol.com