Recensies·Recensies van Moon

Liegbeest – Jet van Vuuren “Weer legt van Vuuren de lat een tikkie hoger…” #Moon

Liegbeest – Jet van Vuuren

“Een heerlijk boek om even helemaal te onthaasten en te genieten van andermans ellende en wraakgedachtes. Van Vuuren blijft groeien..”

De Achterflap

9200000095604964.jpgJochem Nijhoff is vermogend, drieënveertig, advocaat en een bal. Samen met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps verheugt hij zich op hun vijfde lustrum dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd wordt. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland. Vlak voor het lustrum valt een van zijn studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politie twijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek.
Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Jochem geeft zijn secretaresse Roos de opdracht op zoek te gaan naar een betrouwbare poetsvrouw voor
zijn weekendfeestje. Een vrouw die de rotzooi van hem en zijn vriendjes opruimt en tevens haar mond houdt.
Die vrouw is Hannah, een kennis van Roos. Hannah is gescheiden, bijna even oud als Roos en een alleenstaande moeder met een forse hypotheek. Jochem betaalt goed en Hannah kan het geld goed gebruiken. Bovendien kan ze zwijgen, heeft ze tegen Jochem
gezegd toen hij vertelde dat er tijdens het lustrum vaak herinneringen aan hun groentijd worden opgehaald. Maar spreekt Hannah de waarheid als ze zegt haar mond te houden?
En hoe oprecht is Roos naar haar werkgever? Hoe zit het met de leugens van Jochem en zijn vrienden als ze stuk voor stuk iets voor elkaar te verbergen hebben?
Niemand is eerlijk, iedereen liegt; iedereen heeft een reden om te liegen en Hannah nog het meest

Mijn leeservaring

Wat hangt er in de lucht? In dit fijne vlot-lezende boek van Jet van Vuuren in ieder geval veel leugens, de titel doet het boek eer aan. Wanneer je al meerdere boeken hebt gelezen van Jet van Vuuren zal je beamen, dat de auteur elk boek meer groeit, was in de eerdere verhalen de dader al vrij snel duidelijk, met name in dit boek blijf je heel lang in het ongewisse, en dan nog heeft Jet je flink in de tang.

“Vijf stoute jongetjes spelen samen een spel. Eentje gaat er paardrijden en wordt voorgoed onwel.  Vier stoute jongetjes spelen samen een spel. Eentje gaat er…..”

Hoe ver ga jij om wraak te nemen? De twee dames in Liegbeest vrij ver. Hannah en Roos hebben beide zo hun eigen beweegredenen om het lustrum weekend van de vrienden van het studentencorps bij te wonen. Of deze beweegredenen oprecht zijn…. Daar zijn de meningen over verdeeld.

Liegbeest bevat veel vaart, je blijft lezen, het is een snel verhaal met genoeg actie, zodat je helemaal in het boek zit. Waardoor het komt?  Waarschijnlijk de combinatie van de interessante, soms irritante karakters en de onvoorspelbare verhaallijn. Je denkt dat het een kant op te gaat, maar Jet weet je meerdere malen te verrassen, met name deze insteek geeft het verhaal de trekkende kracht. Van Vuuren laat de lezer lang in vertwijfeling over de dader, en terwijl je daarop op wacht, gebeurt er genoeg waardoor je aandacht niet verslapt. De plot is verrassend, speels, en indrukwekkend, niemand lijkt te vertrouwen en niemand blijkt wie die zegt te zijn….

Een heerlijk boek, om jezelf even helemaal in te verliezen, lekker ontspannen mee dwalen met de karakters en de interessante verhaallijn.  Jet van Vuuren, laat zich weer van haar beste kant zien. Met Liegbeest legt ze de lat weer een tikkie hoger. Maar met haar groei en snelheid zal ze ook hier weer met gemak overheen springen

 Lieve leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com