Recensies·Recensies van Moon

Een duister pad – Corine Hartman “Een sterke Pageturner, waarbij wegleggen geen optie blijkt”

Een duister pad – Corine Hartman

“Een ijzersterke psychologische thriller, waarin de karakters het verhaal maken. Een sterk staaltje research van Hartman”

  • Uitgever: Cargo
  • Auteur: Corine Hartman
  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789403158303
  • mei 2019
  • Paperback
  • 336 pagina’s

9200000109045471.jpg

Samenvatting

Faye woont met haar “familie” op het landgoed Groot Loenen, een psychiatrische instelling waar iedereen elkaar begrijpt. Ze woont daar samen met haar vader, de directeur van de instelling, en een vijftal cliënten, wanneer de nieuwste aanwinst van de familie, Emelie, bij hen komt wonen ontfermd Faye zich over haar. Emelie is angstig, ze heeft het idee dat ze wordt achtervolgd is dat echt zo of lijdt ze aan wanen, maar wanneer Emelie plotseling verdwijnt gaat Faye samen met rechercheur Simon te Bresser op onderzoek uit.

Mijn leeservaring

Corine Hartman bekend van haar ijzersterke thrillers en haar samenwerking met Tomas Ross, werd al meerdere malen genomineerd voor de Gouden Strop en zij won al vele CrimeZone Awards. Hartman heeft haar sporen inmiddels wel verdient in thriller land. Nu komt ze met een nieuwe thriller, waarbij de grens tussen waan en werkelijkheid moeilijk in te schatten is.

“De oorlog in zijn hoofd zou voorgoed ten einde zijn en plaatsmaken voor vrede. Rust. De donkere wolken zouden verdwijnen.”

Een intrigerend proloog trekt je als vanzelf het verhaal in, het kennismaken met de kleurrijke karakters kost wellicht enige moeite maar dit is maar even, want eenmaal geproefd van deze karakters zit je midden in het verhaal. Niet alleen een kleurrijk gezelschap wandelt over dit duistere pad, zij maken het boek mysterieus, iedereen lijkt te vertrouwen maar tegelijkertijd is ook niemand wie hij of zij lijkt te zijn. Hartman heeft gedegen research gedaan voor dit boek want de psyché van de mens wordt sterk uitgelicht en goed onderbouwd. “Een duister pad”, mag zich scharen onder de psychologische thrillers, maar “Een duister pad” stijgt er zeker bovenuit. Het klopt gewoon, de reacties op de karakters onderling en als lezer krijg je bij elk karakter wel een gevoel van empathie of wantrouwen. Je vertrouwen wordt danig op de proef gesteld door de schrijfstijl van Corine Hartman.

“Dat er aan allemaal een steekje los zit, doet er niet toe, dat komt in de beste families voor en is zelfs juist een extra hechtingsmiddel: we begrijpen elkaar.”

Hartman weet met je met verschillende wendingen tot het einde aan toe geboeid te houden, er hangt een lekker spanning in het boek en zelfs proef je soms een vleugje romantiek, of wellicht wil je dit proeven. De rechercheur Simon te Bresser smaakt naar meer, zijn menselijke, doortastende manier van onderzoeken maakt mij nieuwsgierig, er broeit wat en dit mag wat mij betreft terugkomen in een nieuw verhaal.

Corine Hartman zet met ”Een duister pad” een ijzersterke psychologische thriller neer, waarbij je lange tijd geen idee hebt waar of het heen gaat, door de spanning en de karakters is deze Pageturner moeilijk weg te leggen.

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com