In gesprek met·Recensie van Elsa·Recensies

‘Liegbeest’ – Jet van Vuuren;”Ik kan nu al niet wachten tot de volgende titel” #Elsa

‘Liegbeest’ – Jet van Vuuren

“Tot het einde hield ‘Liegbeest’ mij in zijn greep en ik kan nu al niet wachten op het volgende boek van mevrouw van Vuuren.”

  • Auteur: Jet van Vuuren
  • Uitgever: Karakter Uitgevers
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789045218717
  • januari 2019
  • 304 pagina’s

Achterflap

9200000095604964Jochem Nijhoff is vermogend, drieënveertig, advocaat en een bal. Samen met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps verheugt hij zich op hun vijfde lustrum dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd wordt. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland. Vlak voor het lustrum valt een van zijn studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politie twijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek.

Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Jochem geeft zijn secretaresse Roos de opdracht op zoek te gaan naar een betrouwbare poetsvrouw voor zijn weekendfeestje. Een vrouw die de rotzooi van hem en zijn vriendjes opruimt en tevens haar mond houdt.

Die vrouw is Hannah, een kennis van Roos. Hannah is gescheiden, bijna even oud als Roos en een alleenstaande moeder met een forse hypotheek. Jochem betaalt goed en Hannah kan het geld goed gebruiken. Bovendien kan ze zwijgen, heeft ze tegen Jochem gezegd toen hij vertelde dat er tijdens het lustrum vaak herinneringen aan hun groentijd worden opgehaald. Maar spreekt Hannah de waarheid als ze zegt haar mond te houden?

En hoe oprecht is Roos naar haar werkgever? Hoe zit het met de leugens van Jochem en zijn vrienden als ze stuk voor stuk iets voor elkaar te verbergen hebben?

Niemand is eerlijk, iedereen liegt; iedereen heeft een reden om te liegen en Hannah nog het meest…

Mijn leeservaring

Als er weer een nieuw boek van Jet van Vuuren verschijnt bij Karakter Uitgevers heb ik ‘m het liefst gelijk in handen. Altijd maken de titels en de flapteksten mij nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal en hoe Jet nu weer een aantal verknipte geesten rond laat lopen in haar boek. Daarbij weet ze haar Facebook volgers altijd al flink nieuwsgierig te maken via haar diverse post gerelateerd aan het te verschijnen boek vooraf aan het publicatiemoment.

De titel deed mij en vriendlief wel gelijk denken aan het intro -liedje van de poppenserie uit de jaren tachtig maar goed dit mocht de pret niet drukken. Bovendien komt het bij mij heel vaak voor in het dagelijkse leven dat er spontaan liedjes, melodieën of liedteksten door mijn hoofd schieten. Die ik dan vervolgens met liefde deel, tot nog toe ben ik daarvoor niet veroordeeld dus dat scheelt.

Toen ik begon met het lezen van ‘Liegbeest’ werd ik gelijk de wereld ingezogen van een aantal overjarige corpsballen, hun egocentrische kijk op het leven en met name op het onderschikte vrouwvolk. Zo kreeg ik dus vanzelf al een hekel aan bepaalde hoofdpersonages en kon ik niet meer stoppen met lezen.

De schrijfstijl van Jet is in de loop der jaren sterk verbeterd en ook met dit boek merkte ik weer een vooruitgang in haar stijl. Op de een of andere manier weet ze het allemaal zo te beschrijven dat je zelf moorddadige gedachte krijgt. Je gaat meeleven met karakters waarvan je in het echte leven waarschijnlijk zover mogelijk vandaan wilt blijven. Het is dus wat mij betreft een pakkend verhaal waarin een psychologie van je zogenaamde medemens aardig verontrustend over kan komen maar tegelijkertijd zeer begrijpelijk.

De originaliteit van ‘Liegbeest’ treft mij ook want niet eerder ben ik zo een gedetailleerd geheel tegengekomen betreffende studentencorps oud-leden en wat zij zoal uit kunnen spoken. De spanning blijft geleidelijk aanwezig en bouwt zich op naar een fantasierijk plot. Tot het einde bleef dit verhaal mij boeien en ik kan nu al niet wachten tot de volgende titel van mevrouw van Vuuren.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker