Jeugdboek·Recensies·Recensies van Caro

Björn Kuipers – Respect “een mustread boekje voor de jeugd, wat ik met diep respect heb gelezen”

Björn Kuipers – Respect

“Een mustread boekje voor de jeugd, wat ik met diep respect heb gelezen”

  • Björn Kuiper
  • Respect
  • Mei 2019
  • 64 badzijden

Mijn leeservaring:

Via facebook kwam ik het verhaal tegen van Björn Kuipers die een boekje heeft geschreven over respect. Ik had toevallig een paar weken geleden met een moeder op school een gesprek over voetbal, haar zoontje was van de voetbal af en ik dacht nog dat hij het zo leuk vond. Idd hij vond het leuk maar er zijn ouders die aan de kant het voetballen tot een zo heftig spel maken, dat kinderen erin mee gaan en er enorme ruzies ontstaan. Het zoontje ging iedere keer huilend naar de voetbal en ze besloten om hem eraf te halen. Dit vind ik zo erg. Ik hou helemaal niet van voetballen, maar ik zie dat kinderen het zo leuk vinden. Ik heb het filmpje van Sire ook weleens gezien, dat ouders zo tekeer gaan langs de lijn en wat denk je van de scheidrechters die aangevallen worden omdat ze volgens spelers of omstander niet goed gefloten hebben.

Het boekje wat Björn geschreven heeft is voor groep 8 van de basisschool, maar ik denk dat 6 en 7 er ook zeker wel alvast mee in aanraking mogen komen. Voor school heb ik de boekjes besteld en er natuurlijk één gelezen. Had ik geen idee wat ik kon verwachten zeker vanaf de cover gezien, het boekje helpt je dingen te zien qua respect, die zo logisch zijn, dat ze gewoon vergeten worden. Ik ga dit zeker op school  bespreken, want ik vind dat dit boekje een plaats in de les moet krijgen of anders ga ik het bespreken tijdens de bieb les.

respectDe cover is geel met groen en de letters RESPECT in het groen. Verder zie je een man met een hoed die buigt en zijn arm uitsteekt waarop een bal ligt. Alstublieft of Dank u wel moet dit denk ik voorstellen. Het boekje begint met een inleiding door Björn Kuipers , wie hij is en waarom hij dit boekje heeft geschreven. Een groot scheidsrechter die zelfs ik, die niet van voetballen houdt, wel eens heeft zien fluiten op tv 😉

Het boekje is erg aantrekkelijk door de verschillende soorten verhalen die er worden verteld en ook de manier waarop ze worden neergezet. Verhalen over meisjes en jongens. Sommige woorden zijn in een andere vorm neergezet, net zoals in de Geronimo Stilton boeken, ik denk dat het voor dyslecten ook heel aantrekkelijk is. Het gaat zeer zeker niet alleen om voetballen, maar over allerlei vormen van respect hebben voor elkaar. Er is bijvoorbeeld een verhaal over een kassière, die de boodschappen van een meisje niet afrekent.  Het meisje begrijpt niet waarom de cassiere niet door gaat met het lopende band werk, terwijl zij staat te bellen. Dit wordt uitgelegd in een leuk verhaaltje. Er staan enkele strips in, maar ook waarom het slecht is sigaretten peuken en kauwgom zomaar weg te gooien op straat.

Ook een heel indrukwekkende brief van Pien Busscher (10jaar) staat in het boekje gedrukt. Zij ziet eruit als een jongetje en zo voelt ze zich zo ook, maar ze is een meisje. Een meisje dat gepest werd om haar uiterlijk, want ze lijkt echt op een jongetje. Een prachtige brief die aardig wat stof heeft doen opwaaien en Pien is zelfs in het jeugdjournaal te zien geweest. Kijk even naar het verhaal van Pien via de link.

In het jeugdjournaal de brief van Pien Busscher

Het boekje bevat tal van voorbeelden over hoe het niet en wel moet. Geschreven door Björn Kuipers met medewerking van kinderen uit groep 8, dus heel duidelijk en vooral goed begrijpelijk geschreven voor de bovenbouw van de basisschool. Hopelijk lezen ouders dit boekje ook, want kinderen leren associaal gedrag of het hebben van respect  niet uit zichzelf, maar projecteren zich vaak aan ouders.

resp

Een dikke mustread voor iedereen, je zou eigenlijk allemaal zo’n boekje in huis moeten hebben , zodat kinderen via leuke korte verhaaltjes kunnen lezen hoe het hoort. Super dat ARAG en SIRE hebben geholpen dit boekje tot stand te laten komen.

ARAG: een bedrijf voor juridische hulp en rechtsbijstand en de sponsor van de scheidsrechters van de KNVB

SIRE: wil mensen in beweging brengen en aanzetten tot nadenken.

Het boekje is aan te vragen via de onderstaande link voor scholen, maar ik denk ook super goed voor verenigingen waar in team verband wordt gespeeld.

Bestellen van de respect boekjes

Lieve leesgroet Caroline