Recensies·Recensies van Moon

Het CARPA-complot – Heleen van den Hoven “Een sterk en beklemmend debuut, wat realistisch dichtbij komt”

Het CARPA-complot – Heleen van den Hoven

“Een beklemmend realistisch verhaal waarbij je toch echt wel even na denkt over de gevolgen. Sterk neer gezet, en beangstigend reëel.”

9200000108382565 Wanneer een ogenschijnlijk onschuldig ogende cyberpuzzel vele Nederlandse internet-nerds in zijn ban heeft, weet niemand in welk web ze zich hebben gewaagd. Wanneer de negentienjarige Geus plots verdwijnt zet zijn zus Anja alles op alles om hem weer te vinden.

Nederland staat aan de rand van het water.

Het CARPA-complot is het Thrillerdebuut van Heleen van den Hoven. Eerder schreef zij al kinderboeken maar met Het CARPA-complot laat zij zien over welke capaciteiten zij beschikt. Beangstigend echt en tergend spannend. Heleen won de met haar CARPA-complot een thrillerwedstrijd en daarmee een uitgeefcontract bij De Crime Compagnie.

“Het is een net. En wij zijn de vissers. Het is een fuik, zegt de vrouw. Wie naar binnen zwemt, komt er nooit meer uit”

Als lezer zal je al snel moeten bekennen dat hier een auteur aan de gang is geweest die gedegen research heeft gedaan, want het verhaal zit vanaf het begin af aan goed in elkaar. Van den Hoven weet waar zij over schrijft. Mijn complimenten. Het boek is actueel, een boek van deze tijd het heeft iets waardoor je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Het sinistere, de onheilspellende dreiging van wat er gebeuren kan, houdt de lezer in zijn of haar macht. Tijdens het lezen zal je steeds moeten denken aan de realiteit van het onderwerp, dit geeft het lezen een extra dimensie. De kracht en het ongrijpbare van het internet blijkt heel beangstigend dichtbij te komen door het verhaal van Heleen.

Het CARPA-complot zit zeer goed in elkaar voor een debuut, van den Hoven legt de lat dan ook zeer hoog voor een volgende thriller. Het hele boek door blijft de dreigende factor constant, gelukkig want hierdoor blijft de lezer geboeid, en wordt het niet langdradig. Je blijft tot het einde aan toe in de ban van het water, je zelf de gehele tijd afvragend zou dit echt kunnen gebeuren.

“Hem wacht geen triomf in een luxe kantoor. Een boerensloot zal zijn einde zijn. Hoe toepasselijk, denkt hij, sterven in het water.”

Het CARPA-complot is een aanrader voor iedereen die wel van een sterk neergezette thriller houdt, wees gewaarschuwd het doet wel wat met je. Het maakt mij enorm nieuwsgierig naar meer van Heleen van den Hoven, een thrillerschrijver die ik in de gaten ga houden.

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com