Recensies·Recensies van Caro

Pispaal – Jan Hendrik “Schokkend, openhartig, maar vooral meeslepend” #Caro

Pispaal – Jan Hendrik

“Schokkend, openhartig, maar vooral meeslepend.”

  • Auteur: Jan Hendrik
  • Nederlands
  • 9789462471269
  • 162 pagina’s

thumbnail_Pispaal ambi

Van auteur Jan Hendrik kreeg ik een exemplaar toegestuurd van zijn roman Pispaal. De cover zet je tot nadenken en na het lezen van het boek begreep ik de tekening.

Pispaal een niet alledaagse titel en zeker een niet alledaags verhaal.

 

Op de achterflap staat autobiografische schelmenroman. Schelmenroman daar had ik nog niet van gehoord dus Wikipedia geraadpleegd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schelmenroman

Een schelmenroman brengt het verhaal van een sociale verschoppeling van zijn geboorte en kindertijd tot zijn jonge volwassen schap. De schelm, die meestal als ik-verteller optreedt, is soms een wees en altijd iemand die zonder de bescherming van een normale gezinssituatie opgroeit. Hij verhuist meermaals en komt van de ene in de andere situatie terecht, wat het verhaal een episodisch karakter geeft. De schelm is gewiekst; zijn opeenvolgende werkgevers is hij vaak te slim af. Ondanks zijn kwajongensstreken heeft hij een goed hart. In dit genre krijgt men een scherpere kijk op het leven, de zeden en de leefgewoonten van een bepaalde tijd.

Na dit gelezen te hebben begon ik in Pispaal.

De hoofdstukken zijn duidelijk aangegeven met dik gedrukte kopteksten, maar lopen wel door, dus geen nieuw hoofdstuk beginnende op een nieuwe pagina. Dit komt omdat de meeste hoofdstukken kort zijn. En omdat het maar een dun boekje is, is dit niet storend.

Het tweede hoofdstuk Vriendinnetjes en een vriendje zette meteen de toon van het boek. Vrij veel seks gerelateerde scenes naar mijn mening. Natuurlijk heeft het alles te maken met het opgroeien van de ik persoon Jan, maar het had iets minder gekund.

Tijdens het lezen kreeg ik medelijden met de Jan en vroeg mij af of het ooit goed met hem zou komen. Zelfs het laatste gedeelte, wanneer Jan op het matje geroepen wordt bij zijn baas in de witgoedzaak, geeft te denken, zal deze jongen ooit een baan vinden waar hij doet wat hij moet doen en zijn eigen belang aan de kant zetten?

“Nou moet je eens goed luisteren, jan, deze mensen hadden deze set naar tevredenheid gekocht bij ons. Deze opstelling is voor hen meer dan goed genoeg.  Dat jij weet dat het beter kon, heeft helemaal geen toegevoegde waarde voor hen. Ik heb gisteren nog terug gemoeten om die mensen uit te leggen dat ze iets goeds hebben gekocht.”

Ook de cover, die apart is, wordt duidelijk als je het verhaal leest. “Pispaal”.

Een verhaal wat zeker aansprak qua pest gedrag. Hoe een kind wordt gevormd door zijn jeugd en opvoeding. Wat ik ervan vond?

Op de achterflap staat:

Is het schokkend openhartig en zelfs zo rauw en eerlijk opgeschreven dat het afschrikt? Of is Pispaal vooral een meeslepend boek met grappige, verdrietige en hartverwarmende momenten?

Beide zijn voor mij van toepassing.

Lieve leesgroet Caroline

Voor meer info kun je de website van Jan bezoeken via de onderstaande link.

website Jan Hendrik