Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Wat hebben het boek ‘Nerds!’ en Heroes Dutch Comic Con gemeen!?

Wat hebben het boek ‘Nerds!’ en Heroes Dutch Comic Con gemeen!?

9200000102208196Jaarlijks reizen Robert en ik in de zomermaanden af naar het grootste outdoor gaming event van Nederland, Campzone. Dit is elf dagen lang het paradijs op aarde voor typische game nerds zoals wij. We staan daar altijd gezamenlijk met een groep vrienden en alle andere event bezoekers op een groot tijdelijk campingterrein en vermaken ons uitstekend met alle soorten games die je maar kan bedenken maar ook gewoon met alle sociale activiteiten zoals barbecues, dansavonden, gametoernooien enz. Dus geen zorgen, we zitten niet alleen maar met onze neus aan het beeldscherm geplakt!

Tijdens deze trip lees ik ook altijd graag en het toeval wil dat ik deze keer in de gelegenheid was om ‘Nerds!’ te lezen. Dit boek had al mijn aandacht getrokken op het moment van uitgave en ik wist dit kan niet anders dan perfect bij mij passen.

Tot mijn grote verrassing gaat het in het boek echt om alle nerd gerelateerde zaken en werd er niks buiten beschouwing gelaten. Alles wordt met een mega dosis aan humor en zelfspot, want ja beide schrijvers kunnen niet ontkennen in dezelfde categorie te vallen, vertelt. Het voelde voor mij echt als thuiskomen en dat tijdens het lezen van een boek, hoe heerlijk! De schrijfstijl van beide heren komt heel toegankelijk en informatief over.

“En als je een van ons bent, zul je net als wij meestal feilloos aanvoelen wat nerdy is en wat niet.”

Beide zijn, net als wij, “eighties kids” en hebben dus de opkomst van de meeste technologische (al dan niet game gerelateerd) vernieuwingen uit eerste hand meegemaakt. Waarschijnlijk zorgt dit ook voor de brede interesse (van console games tot aan comics lezen, van bordspelen tot aan action figures verzamelen enz.) en hierdoor lijkt het erop alsof ze niets nerdies vergeten zijn uit te werken in hun boek. Juist ook daardoor was het voor mij een feest van herkenning tijdens het lezen en een absolute trip down memory lane. Ik heb van de eerste tot aan de laatste letter enorm genoten van dit hilarische boek!

“Als een nerd een nieuwe baan heeft of in een nieuwe klas terechtkomt, is hij maar wat blij als hij ontdekt dat er op zijn werk of in die klas nóg een nerd blijkt te zitten.”

Nu zal je wellicht denken wat heeft dit dan te maken met Heroes Dutch Comic Con (= HDCC), de grootste Comic Con van Nederland? Nou mocht deze verworven eer van grootste Comic Con het nog niet duidelijk maken, zal ik hier het één en ander uitleggen.

“Een comic con is namelijk dé manier om de nerd wat beter te leren kennen.”

Grotendeels alle elementen waarover ik las in ‘Nerds!’ vind je terug op HDCC in real life. De wintereditie vind plaats op 23 & 24 november aanstaande in de jaarbeurs Utrecht.

Naast dat ik dol ben op gamen en het lezen van boeken en comics, hou ik enorm van de merch eromheen. Ik bewonder graag cosplayers (die je overigens ook altijd vind op het eerder genoemde Campzone) die zich volledig omgetoverd hebben tot hun favoriete game, serie of film karakter. Hoor ik graag alle ins and outs van acteurs van mijn favoriete series & films en zie ik graag hoe de comic artiesten de meest gave tekeningen maken ter plekke.

HDCC is een creatieve ontmoetingsplaats voor nerds zoals wij. We kunnen ons hart op halen aan de nieuwste games, ik kijk stiekem vooral uit naar het Super Smash Bros Ultimate toernooi (ik hou van dit soort retro games in vernieuwde en verbeterde versies). Maar ook is er genoeg te vinden rondom bordspellen (want ja ook daar zijn we dol op), fantasy boeken (één van mijn favoriete uitgeverijen Zilverspoor is ook weer aanwezig met een stand vol toffe boeken) en fantasy schrijvers die al mijn gekochte boeken kunnen signeren, en nog zo ontzettend veel meer.

Poster-Heroes-Dutch-Comic-Con

Ben je dus net als ik “proud to be a nerd” en geef je graag uiting aan alle facetten die daarbij horen? Kom dan gerust naar bijvoorbeeld de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con of Campzone en lees vooral ‘Nerds!’ om jezelf en je (toekomstige?) vrienden te herkennen.

Lieve leesgroet, Elsa.

Boekspecificaties ‘Nerds!’;

  • Auteur: Emilio Guzman & Thijs van Domburg
  • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789038805825
  • mei 2019
  • 344 pagina’s

Nerds koop je via deze link