In gesprek met·Recensies

Mustreads or Not in gesprek met…; Wendy van Mieghem

In gesprek met Wendy van Mieghem

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Wendy van Mieghem?

WendyvanMieghem_feb.16__2-web750.jpgHoi, mijn naam is Wendy van Mieghem. Ik ben opgeleid als psycholoog en socioloog. Ook heb ik een Europese registratie in psychotherapie. Ik heb ruim 14 jaar een psychotherapiepraktijk gerund en richt me sinds 2014 uitsluitend op het begeleiden en trainen van professionals. Met advies en training ondersteun ik organisaties bij het creëren van meer veiligheid, verbinding en vertrouwen in hun communicatie en bedrijfscultuur. Mijn klanten komen uit heel Nederland en België, en soms ook daarbuiten. Ik begeleid met live trainingen (bij het bedrijf zelf of in mijn werkruimte) en ook online met 1 op 1 gesprekken.

Waar mogelijk werk ik vanuit huis, waar ik samen met mijn man, 2 kinderen en onze hond Braveheart woon. De gedeelde zorg voor mijn kinderen, hond en huis bieden een welkome afwisseling met werk.

Cover-3-def-uitsnede.png

 • Waarom ben je gaan schrijven? Naast je drukke bestaan als Psycholoog /Socioloog zal hier best veel tijd in gaan zitten?

Ik ben gaan schrijven omdat ik me verveelde in mijn werk, destijds in 2009. Ik had al ruim 1000 mensen begeleid en was op zoek naar een andere manier om mensen van dienst te kunnen zijn.

Het kostte me meerdere jaren om helemaal een eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Sinds het verschijnen van mijn eerste boek in 2016 (De wijsheid achter emotie en gevoel) weet ik zeker dat ik die heb gevonden. Nu gaat het schrijven een stuk sneller.

 • Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je bepaalde rituelen waar je mee begint. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ben al jaren voortdurend aan het opletten en voelen: waar hebben mensen behoefte aan? Wat vind ik zelf leuk om verder in te duiken? Zo ontstaan de onderwerpen voor mijn boeken.

Ik schrijf bij voorkeur ‘s ochtends, wanneer mijn hoofd helder is en ik vol inspiratie zit.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

In al mijn boeken wil ik mensen inzichten en handvatten meegeven om te (leren) vertrouwen op hun menselijkheid en het leven zelf. Het leven kan verschillende uitdagingen naar voren brengen. Vertrouwen voelen dat je wellicht worstelt maar ook in staat bent om jouw weg te vinden naar meer rust en balans, maakt dan een groot verschil.

 • Wat kunnen we nog meer van je verwachten binnenkort? Ben je alweer bezig met een nieuw boek of liggen er nog andere leuke dingen op de stapel to do?

Ooo, ik heb nog wel 12 boeken in mijn hoofd zitten! En ik zou ze erg graag allemaal nog schrijven. Naast het schrijven zelf, is de grootste uitdaging om de tijd en het geld ervoor te vinden om ze uit te kunnen geven. Om de kosten te drukken, zijn mijn boeken alleen verkrijgbaar via mijn website Psychologieboeken.eu . Gelukkig weten zowel particulieren als boekhandels en andere bedrijven goed de weg naar mijn website te vinden. Tot nu toe heb ik bestellingen mogen ontvangen uit 16 verschillende landen!

Maar wat onderwerpen betreft, zou ik komend jaar graag de praktische gids ‘Leven met stress en burn-out’ en het handboek ‘Leiderschap; Ervaar rust tijdens verandering en conflicten’ willen maken.

600x200.jpg

 • Kun jij de hoog sensitieve lezers/volgers een korte tip geven, in deze drukke tijd en met veel mensen om ons heen die het altijd maar druk, druk hebben, hoe kan je als je hoog sensitief bent je benen op de grond houden?

Ik heb 2 belangrijke tips voor hoogsensitieve mensen:

 1. Gun jezelf hersteltijd; bij voorkeur dagelijks. Pas je leef- en werkritme aan aan wat jij nodig hebt om lekker in je vel te kunnen zitten en ontspan hierin. Hoe meer ontspannen jij omgaat met de rust en ruimte die je nodig hebt, des te gemakkelijker jouw omgeving hierin mee gaat.
 2. Besteed 2 keer per week aandacht aan zelfreflectie. Van welke gedachten, gevoelens of patronen heb je last? En wat heb jij hierin nodig van jezelf om hier meer rust en ruimte in te kunnen ervaren?

Het boek Leven met hoogsensitiviteit reikt je hiervoor inzichten en handvatten aan.

download

 • Wat is jouw leukste/mooiste/meest ontroerende ervaring aan de tijd dat je schrijft of tijdens je werk als psycholoog /socioloog?

Onze hond Braveheart komt tijdens het schrijven soms aan mijn voeten liggen onder het bureau. Dat vind ik heel knus.

Verder raken de bijzondere ervaringen die lezers of klanten met me delen me ook regelmatig. Ik vind het zo mooi om te horen hoe mensen worden geraakt en/of een stukje verder komen in hun ontwikkeling dankzij mijn boeken of begeleiding. Dat geeft enorm veel voldoening.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?images

Ik vluchtte als kind in het lezen van boeken om aan de dagelijkse realiteit te kunnen ontsnappen. Boeken waren in die zin erg belangrijk voor me. Ik was gek op paardenverhalen, zoals die van Yvonne Bril. Paarden staan gevoelsmatig voor sensitiviteit en kracht; ik snap achteraf de attractie. Ook de boeken over politieagent De Cock (met C-O-C-K) heb ik als 12 -13 jarige veel gelezen.

Tijdens mijn studies moest ik erg veel wetenschappelijke literatuur lezen, waarna mijn plezier in lezen jarenlang was uitgedoofd. Nu ik zelf schrijf en mijn draai hierin heb gevonden, pak ik met plezier weer een boek op. Opgaan in een goed verhaal is voor mij een heerlijke manier om te ontspannen.

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Welk boek je aanspreekt, is erg persoonlijk volgens mij. Liever dan een specifieke titel, raad ik jou als lezer daarom aan om goed te voelen waar je op dit moment behoefte aan hebt. En daar dan een boek bij te zoeken.

 • Kun je een korte pitch geven waarom iedereen jouw boek moet gaan lezen?

Elk boek dat ik schrijf, voelt voor mij als een warme deken. Ik omhul mijn kwetsbaarheden en neem mezelf liefdevol bij de hand. Dat is wat ik jou als lezer ook gun: dat je jezelf bij de hand kunt nemen en zorg kunt (leren) dragen voor wat pijnlijk, lastig of juist overweldigend mooi voelt. Het boek kan hier een hulpmiddel bij zijn.

Bookcover_3d_staand_Leven-met-hoogsensitiviteit-500