@Kobobooks·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Perfectly preventable deaths – Deirdre Sullivan “Verhaal is doorspekt met heerlijke droge Engelse humor.”

Perfectly preventable deaths – Deirdre Sullivan

“Ook al viel ik in de eerste instantie voor de cover, het verhaal heeft mij zeker ook vermaakt!”  

  • Auteur: Deirdre Sullivan
  • Uitgever: Hot Key Books
  • Engelstalig
  • Paperback
  • 9781471408236
  • mei 2019
  • 368 pagina’s

Achterflap

9200000098549751.jpgSixteen-year-old twins Madeline and Catlin move to a new life in Ballyfrann, a strange isolated Irish town, a place where the earth is littered with small corpses and unspoken truths. A place where, for generations, teenage girls have gone missing in the surrounding mountains. As distance grows between the twins – as Catlin falls in love, and Madeline begins to understand her own nascent witchcraft – Madeline discovers that Ballyfrann is a place full of predators. And when Catlin falls into the gravest danger of all, Madeline must ask herself who she really is, and who she wants to be – or rather, who she might have to become to save her sister.

Mijn leeservaring

Dit boek was ik al een aantal keer tegengekomen in de boekhandel en elke keer weer stond ik ermee in mijn handen. Uiteindelijk heb ik het mijzelf dan toch gegund om het boek te kopen. Ik werd vooral aangetrokken door de toffe cover waarop je een glazen stolp ziet waarin van alles te zien is. Onder andere griezelige items zoals een schedel, een bot en zelfs een zwarte raaf. Wat wel een grappig toeval is dat ik later ontdekte dat degene die de cover illustratie gemaakt heeft een naamgenoot van mij is, zij heet namelijk ook Elsa (Klever).

De ondertitel is ‘Bones in the mountains, magic in the blood’, wat nog zo’n trigger voor mij is. Aangezien ik dol ben op griezelverhalen zoals jullie ondertussen wel weten en altijd het magische zoek in de Fantasy verhalen die ik lees. Ik kon dit boek dus niet langer ongelezen laten.

“The more you get to know people, the more broken it seems we all are. Is that what growing up is? The world hurting you over and over and over again.”

Gelijk toen ik begon met lezen merkte ik dat het verhaal een donkere, melancholische inslag heeft. Vooral door het karakter van één van de hoofdpersonages, Maddy, maar wel op een heerlijke manier vermengt met sarcastische humor. Maddy is ook degene vanuit wie je als lezer zijnde het verhaal meekrijgt. Tevens leer je door haar de andere personages kennen. Waaronder haar tweelingzus Catlin.

“Her eyes are empty, the shadows underneath bruise-dark. They look like someone’s gouged them on her face with clumsy thumbs.”

De karakter weergeving geeft het geheel absoluut de Young Adult sfeer, het genre waaronder dit boek valt. Niet alleen doordat de hoofdpersonages zestien zijn maar ook door wat er inhoudelijk allemaal gebeurd in het boek. De personages mogen zich dan bevinden in een typerende Engelse folk sfeer toch door het niet altijd maken van juiste keuzes, zelfinzicht, verdriet, liefde enzovoort hebben zij wel een herkenbaarheid die het voor de lezers gemakkelijker maakt met hen verbinding te voelen en mee te leven met hun avontuur.

“I wish I were a ghost and not a girl.”

Naast dat het verhaal een duistere, mysterieuze ondertoon heeft zit er ook flink wat droge humor in de opmerkingen die zo nu en dan gemaakt worden door de personages. Het leuke aan de schrijfstijl van Deirdre Sullivan in dit boek vind ik dat het typisch Brits betreft, waardoor het even wennen is met lezen maar als je er eenmaal in zit het voor mij gemakkelijk weg las. En juist daardoor ook doorspekt is met een ander soort humor dan je treft in Nederlandstalige boeken.

“Like a villain in a computer game who just. Won’t. Die.”

De andere karakters die je tegenkomt in dit verhaal zijn ook boeiend neergezet en passen in de setting die voor mij ook ergens doet denken aan de Engelse televisieseries die ik vroeger keek. Zoals onder andere ‘The Queens nose’ en ‘Around the Twist’. En ook aan de hedendaagse serie op Netflix ‘The chilling adventures of sabrina’. Die laatste meer vooral vanwege het donkere, occulte sausje dat over het verhaal ligt.

“I never thought about her asleep before. She doesn’t seem the type. Unless it was with one eye open, watching.”

Ik vind het fijn dat ik uiteindelijk toch het boek gekocht heb want ik heb genoten van dit originele verhaal. Wat in zijn volledigheid heerlijk griezelig is, bedachtzaam overkomt en daardoor een rustig leestempo creëert, magisch is maar niet overdreven en intelligent geschreven aanvoelt.

“There are no wolves, but people can be wolves.”

Ik ben door dit boek nieuwsgierig geworden naar toekomstige verhalen van de schrijfster. Benieuwd of ze in dit licht macabere YA genre blijft schrijven dat zo nu en dan voor mij haast poëtisch aandoet. Ik hou het in ieder geval in de gaten.     

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen/luisteren met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com