Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met Liesbeth van Ewijk

Mustreads or Not in gesprek met Liesbeth van Ewijk

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Liesbeth van Ewijk?

Nou hallo, mijn naam is Liesbeth van Ewijk. Ik ben opgegroeid in Castricum en sinds 69393621_2662069563883009_2328453817298845696_o.jpgdecember 2009 woonachtig in Julianadorp met mijn man en hond. Verhuist voor de liefde zeg maar. Als ik mezelf moet omschrijven is denk ik mijzelf het beste als een chaotisch enthousiast gezellig en soms een beetje de kat uit de boom kijkend mens.

  • Je hebt je eerste boek, Mijn meissie, geschreven, hoe ben je op het idee gekomen om een boek te gaan schrijven?

Toen ik in 2011 thuis kwam te zitten na een ongeluk op m’n werk, waren de tv, muziek of lezen de beste manier om mezelf bezig te houden. Ik heb van alles gezien, gehoord en gelezen. Komedie, roman, actie, thrillers. Op een gegeven moment drong het tot mij door dat ik vaak wilde dat een verhaal net iets anders verliep of dat er dieper op een bepaald stuk van het verhaal ingegaan werd. Na lang nadenken heb ik een paar dingen op papier gezet wat ik graag wilde zien in een verhaal en ben ik begonnen.

  • Wat kunnen we nog meer van je verwachten binnenkort? Ben je alweer bezig met een nieuw boek? Of heb je nog andere ideeën?

Ik heb nog twee andere korte verhaallijnen/ideeën op papier staan die ik absoluut niet in dit boek vond pasten. Die heb ik daarom apart opgeschreven en het begint wel alweer te kriebelen om daarmee verder te gaan.

  • Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je bepaalde rituelen waar je mee begint. Waar heb je jouw inspiratie vandaan gehaald?

Mijn schrijfproces is, eigenlijk net als ik, chaotisch.download

Maar ik houd 1 regel aan, schrijf als je zin heb. Anders word het moeten en dat is voor jezelf niet leuk maar het komt je boek ook niet ten goede.

Zorg voor kleine geheugen steuntjes van je hoofdpersonen en locaties, hoe alles eruit ziet, dat helpt met het overzichtelijk houden. Ik heb bijvoorbeeld voor Mijn meissie een drietal blaadjes tussen mijn toetsenbord en scherm liggen, één met de plattegrond van het huis, één met korte samenvatting van de drie hoofdpersonen en één met een hoofdstuk/pagina verdeling.

Verder schrijf ik altijd achter de computer, omdat ik dan muziek kan opzetten. Ik schrijf altijd met muziek op. De ene keer hard, de andere keer zacht, soms met koptelefoon op.

Ook zorg ik er altijd voor dat ik een grote fles water en/of een kop thee naast me heb staan zodat ik daar niet voor hoef op te staan om dat te gaan pakken.

Maar het kan ook zomaar zo zijn dat als ik begin, ik iets op tafel zie staan wat daar niet hoort en een half uur later in de badkamer sta om daar wat op te ruimen wat ik in de tussentijd weer gevonden heb. Uiteindelijk beland ik altijd weer achter de computer en ga ik van ook vanzelf wel weer verder.

Inspiratie haal ik heel erg uit gevoel, uit dromen, wensen, ideeën die me ineens te binnen schieten. Er zit heel veel van mij in dit boek.

  • Hoe lang heb je erover gedaan tot Mijn Meissie zover was dat je het naar de Uitgever stuurde? Heb je Proeflezers gehad?

Ik heb er ruim 3 jaar over gedaan voordat ik zover was dat ik het naar een uitgever stuurde om kijken of het zin had om dit boek nog verder uit te schrijven.

Ik heb pas begin 2019 mensen stukjes laten proeflezen, gewoon omdat ik wilde weten of het interessant genoeg was om verder te gaan. Na de positieve reacties daarom ben ik gaan kijken hoe nu verder qua schrijven en hoe het eigenlijk zit met uitgevers.

9789463897402

  • Was het niet enorm spannend? Je boek loslaten en het wegsturen naar een Uitgeverij?

Het is verschrikkelijk spannend, maar aan de andere kant voelde het ook wel heel goed om te proberen om iets wat ik gemaakt heb de wijde wereld in te sturen.

Het uiteindelijke uitkomen ervan is nog weer een level spannender, omdat de uitgever slechts een uitgever is. Als het uitkomt vraag je eigenlijk aan de hele wereld wat die ervan vindt, en dat is best nog wel een dingetje.

 

  • Wat zou jij mensen aanraden die ook met het idee lopen om een boek te schrijven? Heb jij tips?

Begin gewoon met schrijven.

Schrijf totdat je geen inspiratie meer hebt/vastloopt, leg het dan rustig een tijdje weg.

Als je schrijft, schrijf zo dat je zelf het boek ook zou willen lezen.

Laat mensen stukjes lezen om te kijken of ze het ook leuk vinden en of het stukje/ boek te snappen/volgen is en als er kritiek komt, goed of slecht, doe er iets mee.

Kijk heel goed naar je spelling of je nu goed of juist heel slecht in spelling bent.download (1).jpg

Laat mensen je helpen met het nakijken van je boek op spelling, want op een gegeven moment kan het zijn dat je, omdat je het verhaal kent, je erover heen leest.

Maar het belangrijkste is echt, dat je gewoon begint.

Al komt het nooit uit, heb je je passie ergens in uitgestort. Net als een schilder die nooit beroemd word. Het gaat erom dat je wat doet, en dat het wat met jou doet.

  • Je hebt je boek via BoekScout uit laten brengen, heb je er bewust voor gekozen om het in eigen beheer te laten uitgeven of heb je je manuscript ook naar andere uitgeverijen gestuurd?

Ik heb op aanraden van een vriendin mijn manuscript naar hun opgestuurd. Heb daar niet echt bewust voor gekozen en raad iedereen ook aan om goed te kijken wat voor jou het beste is.

600x200

  • Kun je een korte pitch geven waarom iedereen jouw boek moet gaan lezen?

Als je van een roman houd met een sterke dame en een stoere man, een landelijke omgeving en een niet alledaagse verhaallijn zou ik zeggen ga ervoor.

 

  • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je 9200000054577929onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik heb zoveel boeken staan dat ik niet weet van welke schrijven ik er de meeste van heb. Alles staat door elkaar.

Het enige boek waarvan ik echt zeg, dat moet je gelezen hebben is Pjotr van de schrijver Jan Terlouw. Pjotr is een oud kinderboek maar die heb ik echt zo vaak gelezen. Ik heb veel boeken van hem gelezen en het zijn fijne boeken om te lezen.

Ik denk dat hij stiekem ook een van de schrijvers is die mij geïnspireerd hebben om te blijven lezen en uiteindelijk ook zelf te gaan schrijven.