Recensie van Carla·Recensies

Koud Bloed – Robert Bryndza: deel vijf van de Erika Foster serie! Ik ben zo`n fan van deze serie

Koud Bloed – Robert Bryndza

“Erika Foster is nu op zoek naar een serie- moordenaar, of zijn het er soms twee? De moorden zijn gruwelijk, dan zal de moordenaar dat ook zijn toch? Of is dat maar ten dele waar?”

• Auteur: Robert Bryndza
• Uitgever: Boekerij
• Nederlands
• 1e druk september 2019
• 9789022586716
• Paperback
• 352 pagina’s

9200000108571142

Koud Bloed lag me al een paar weekjes “aan te staren!” Ken je dat gevoel? Een boek dat “gelezen wil worden”, maar waar nog geen tijd voor is? Ik moet dan altijd naar zo’n boek kijken, pak het ook geregeld even op…ik zeg nog net niet: “jouw tijd komt snel hoor! Nu nog geen tijd, ik maak het goed …” Maak je geen zorgen hoor, ik word niet gek, ik praat niet tegen mijn boeken. Maar nu heb ik Koud Bloed dus uit en ben ik bezig met mijn recensie en moet ik helaas wachten op het volgende deel!.

Recensie:

Er wordt lichaam van een man gevonden in een gehavende koffer, aangespoeld aan de oever van de Theems, en gruwelijk verminkt! Zelfs Erika Foster is diep geschokt, terwijl ze toch al het nodige heeft meegemaakt in haar carrière. Snel wordt de link gelegd met een ander slachtoffer, een jonge vrouw, die twee weken eerder werd aangetroffen in een zelfde soort koffer in een zelfde gruwelijke staat!
Erika beseft dat ze wel eens te maken kunnen hebben met een seriemoordenaar en hoopt maar dat ze deze dader kunnen ontmaskeren. Het onderzoek loopt niet geheel op rolletjes, sterker nog, Erika zelf wordt ook bruut aangevallen en is hierdoor zelfs even uit de running. Dat de brute aanval op Erika de schuld is van een goede bekende van haar maakt de zaak alleen maar verwarrender.

“Doe het nu maar, Nina. Als een daad van barmhartigheid. Een daad van liefde. Overstijg jezelf.” Hij trok Nina op haar knieën bij de jammerende man, die haar met opengesperde ogen aankeek, en draaide de steen om in haar handen…..”

Dat de dader niets schuwt blijkt wanneer hij de kinderen van een collega van Erika heeft ontvoerd en losgeld eist in de vorm van een fors bedrag aan Bitcoins. Het wordt een race tegen de klok, want er is niemand die denkt dat de dader de ontvoerde meisjes met liefde zal behandelen.
Koud Bloed, zit weer goed in elkaar. Ondanks dat je tussendoor de moorden gewoon voorgeschoteld krijgt en je dus niet hoeft af te vragen: hoe, waarom en wie? Weet Robert Bryndza de spanning toch vast te houden; het verhaal leest vlot en stort nergens in en de vertrouwde personages van vorige delen komen terug. Ook vind ik de dader(s) goed neergezet! Het is (of zijn?) een dader(s) van vlees en bloed geworden, waarbij je zelfs snapt hoe het zo is gelopen.
Vond ik Koud Bloed het beste deel? Nee waarschijnlijk niet, maar eigenlijk vind ik de kracht van een (goede) boekenserie ook de som van de delen, voor mij weer een Mustread en ik kijk al weer uit naar januari 2020 wanneer deel zes uitkomt: Doodsgeheim!
Leuk vind ik hoe Robert Bryndza zijn boeken altijd afsluit, hij richt zich altijd nog even tot zijn lezer! Verder kan ik het echt waarderen dat de uitgever (Boekerij) niet te lang heeft gewacht (en wacht) met het uitbrengen van het volgende deel in de serie, altijd fijn als er geen jaar tussen zit als het niet nodig is!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman-van Bakel.