Recensies·Recensies van Caro

Leugens in de lente – Nanda Roep “Deze feelgood kun je niet wegleggen totdat alle puzzelstukjes zijn gelegd”

Leugens in de lente – Nanda Roep

“Deze feelgood kun je niet wegleggen totdat alle puzzeltjes zijn gelegd”

  • Auteur:  Roep
  • Uitgever: Nanda, Uitgeverij
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789490983871 
  • Druk: 1 
  • februari 2020 
  • 294 pagina’s

Vandaag op 20-02-2020, wordt de nieuwste feelgood roman van Nada Roep gelanceerd Leugens in de lente”.  De cover is prachtig en geeft je meteen een lente en feelgood gevoel.

9200000128647422Drie verhalen over drie verschillende vrouwen en hun gezin. Twee wonen er in het dorpje Driestenen en één komt daar naar toe verhuizen. Drie vrouwen uit verschillende milieus die alle drie iets mee maken in hun gezin. Je voelt je betrokken, want je kunt je makkelijk inleven in het leven van deze vrouwen, maar ook de kinderen hebben een grote rol in het verhaal met vele plotwendingen.

De jonge weduwe Manja komt met haar zoontje Rayan weer naar Driestenen terug verhuizen nadat haar man Raymond is overleden aan kanker. Zo wil zij dichter bij haar moeder Dorien wonen. Hopelijk dat die straks wat kan oppassen als Manja weer een baan vindt. Manja hoopt eigenlijk ook een vriendin te vinden in Driestenen waarmee ze kan lachen en geheimen kan bespreken, want Manja loopt met een groot geheim rond. Rayan gaat naar haar oude basisschool en krijgt daar les van meester Menno. Meteen heeft Manja een klik met de meester. Op een dag komt ze in contact met een man die door zijn vrouw uit huis is gezet, ze drinkt een drankje in het Kunstencentrum aan de bar en ze raken aan de praat. Met hem gaat ze naar de beruchte bosjes voor een one night stand, met in haar achterhoofd de legende over meneer van Zanten. Voor Menno wil ze wel gaan maar deze man is even een tussendoortje.

Het verhaal over Ilya, die met haar twee dochters Yara en Yfke een zware tijd heeft. De relatie met haar man Danny staat onder hoogspanning door de losse handjes van Danny en Ilya verdoofd zichzelf met alcohol. Wanneer de meiden op een dag een lang mee gedragen geheim per ongeluk vertellen aan Ilya, maakt zij een rigoureuze keuze en laat Danny, nadat hij na een werk trip thuis komt, niet meer binnen. . De jongste dochter zit ook op de basisschool in het dorp Driestenen en de oudste gaat al naar het voortgezet onderwijs en heeft een beste vriendin Maxime.

Dan is er ook het echtpaar Ineke en Jan die regelmaat naar het Kunstencentrum gaan om te klaverjassen. Ineke heeft het moeilijk met  haar man Jan, die steeds wat trager wordt. Ineke is een nogal bazige vrouw met een sterke controle drift.  De vroegere kleuterjuf van Driestenen wil nog steeds zelf het heft in eigen handen nemen, maar moet proberen zich zelf niet overal in te mengen, want ze draagt ook een groot geheim met zich mee. Haar zoon Max is gescheiden en heeft een dochter, maar hij heeft een nieuwe vrouw gevonden waar hij ook een dochtertje mee heeft. Ineke moet proberen te dealen met deze vrouw, anders ziet ze straks haar jongste kleindochter ook niet meer, net als haar oudste kleindochter, die niet vaak met haar vader mee komt en ze denkt dat dat haar schuld is.

De hoofdstukken worden steeds afgewisseld door het verhaal van één van de vrouwen en langzaamaan kom je er achter dat het één grote puzzel is waarvan de stukjes, stukje voor stukje in elkaar passen. Driestenen is een dorp waar iedereen op elkaar let en voor elkaar zorgt. Wanneer er op een avond een heftig ongeluk gebeurd, lossen de bewoners dit met elkaar op. Wanneer de puzzel helemaal is gelegd en alle personages met elkaar zijn verweven,  kom je er achter dat geheimen soms beter wel verteld hadden kunnen worden.

Wat heb ik genoten van deze feelgood, geweldig dat je tijdens het lezen steeds weer een puzzelstukje kon leggen, een dikke mustread voor leugens in de lente”.

Lieve leesgroet Caroline