#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·kobobooks·Recensies·Recensies van Caro

Het Dorp – Belinda Aebi – “een thriller waar God Noch Gebod nauw aan elkaar verbonden zijn”

Het Dorp – Belinda Aebi

Een thriller waar God noch gebod nauw aan elkaar verbonden zijn

  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789463967020 
  • Druk: 1 
  • februari 2020 
  • 350 pagina’s

9200000122248747Op zaterdag 15 februari was ik aanwezig bij de boekpresentatie van Belinda Aebi’s elfde boek Het Dorp.

Een nieuwe uitgeverij en dat is te zien aan de mooie lay-out van deze thriller die je het boek meteen laat oppakken. De cover vond ik vooral mooi doordat Het Dorp in een apart lettertype op de kaft stond, “beschadigde” letters.

Het boek is onderverdeeld in 4 hoofdlijnen en die zijn weer onder verdeeld in sub-hoofdstukken. De hoofdstukken beginnen met een mooie illustratie. Het lettertype is duidelijk, zodat het boek zeer fijn leest en je steeds een nieuw hoofdstuk verder wil lezen.

De proloog maakt je warm en is meteen een echte inkopper. Wanneer André Donkers tijdens graafwerkzaamheden een jong meisje op zijn graafvork naar boven haalt, weet je dat dit opgelost en uitgezocht moet worden.

Deel 1 gaat over Eline Jehaes die tijdens een eenzijdig ongeval, waarbij ze tegen en steen rijdt, terecht komt ze in de middle of nowhere, waar ze zelfs geen verbinding met haar telefoon kan maken. Wanneer ze gaat lopen en voor een water komt, de Durme, is er gelukkig iemand die haar wil overvaren. Ze komt dan terecht in het dorp Koolbeke, waar het lijkt of de tijd stil is blijven staan. Een dorp waar het geloof de overhand heeft en de dominee de baas is.

God ziet alles

Eline wordt met argwaan bekeken, maar zij ziet het dorp als een prachtige achtergrond voor haar foto reportage. Ze wil heel graag  bij Het Belang Van Limburg gaan werken, die heeft een fotowedstrijd uitgeschreven en dus is Eline op pad om een reportage te maken. Tijdens haar wandeling door het dorp en het maken van foto’s stuit ze op een jong stel en ziet dat de jongen een misvormd hoofd heeft. Hij wordt boos dat ze foto’s maakt, ook al is dat niet van de jongen maar van de omgeving. Waarom wordt de jongen zo agressief?

Wanneer ze in de plaatselijke herberg terecht komt, bij uitbaatster Sylvia en haar zoon Robin, vind ze daar een kamer. Eline voelt zich bespied en wordt zelfs bedreigd.  Wat is er toch met dit dorp dat niemand wil praten en er dingen spelen die voor de buiten wereld verborgen moeten blijven. Wanneer op een goede dag het lijk van een jong zwanger meisje wordt gevonden en Eline met een groepje in de koffiebar zit, bespreekt ze met Tessa, een meisje uit het dorp die wel met haar wil praten. Tessa vertelt over het zware leven, de straffen en de misvormingen die in Koolbeke voorkomen.

Wanneer Eline eindelijk weer thuis is belt ze een vroegere vriendin, die ooit eens een scriptie heeft gemaakt over verkeerde bot groei en Eline gaat zich verdiepen in deze materie.

Deel twee gaat over Hugo Cockaert. De directeur van Sandmedico. Deze man heeft vroeger samen met een collega Arne van Dijk onderzoek gedaan naar het Kolbe-syndroom. Hij wordt bedreigd  en wanneer de hond en de zoon van het gezin verdwijnen, wordt er een onderzoek gestart door de politie. Het gezin bestaande uit Hugo, zijn vrouw Lea en de kinderen Alan June en hond Aika leven allemaal langs elkaar heen, ook al probeert Lea er toch een hechte band van te maken. Waarom wordt Hugo bedreigt en welke geheimen draagt hij met zich mee.

Deel drie gaat over de vrouw van Hugo, Lea, wat weet deze vrouw over het onderzoek van haar man en wat is haar grote geheim waarin ze steeds verder verstrikt raakt.

In deel vier gaan we terug met Eline, die steeds meer over het Kolbe-syndroom te weten komt, naar Koolbeke. Robin heeft contact gezocht met Eline. Ondanks dat hij in een rolstoel zit en niet duidelijk kan praten, heeft hij nu een rolstoel met een computer die hem kan helpen communiceren. Hij wil Eline vertellen over een groot geheim, want hij weet dat hij niet oud zal worden en wil dit geheim niet mee nemen in zijn graf.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en ik had soms het gevoel dat het een waar gebeurd verhaal was. De verhaallijnen over Hugo en Lea geven het boek de spanning voor een thriller, terwijl het eerste en laatste hoofdstuk het verhaal maken, waar het eigenlijk allemaal om draait, wat is er gebeurd na het ontdekken van het Kolbe-syndroom.

God heeft een belangrijke rol in Koolbeke maar in hoeverre wordt er naar geleefd. De plotwendingen maken dit boek tot een mysterieuze mustread thriller waarbij Aebi je meeneemt in een steeds dieper wordende poel van geheimen waar de deksel eigenlijk niet vanaf mag.

Lieve leesgroet Caroline