Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Toxine – Rani de Vadder “Dit is in ieder geval een heel leuk en goed debuut denk ik zo, eentje waar ze absoluut trots op mag zijn.”

Toxine – Rani de Vadder

“Heerlijk als een verhaal ook qua lay-out aandacht heeft ontvangen en ik het er niet zelf bij hoef te bedenken.”

  • Auteur: Rani de Vadder
  • Uitgever: Hamley Books
  • Nederlandstalig
  • Hardcover
  • 9789463967075
  • februari 2020
  • 313 pagina’s

Achterflap

ToxineAls Offer en bezit van de Opperheer heeft Khala geen beslissingsrecht over haar eigen leven. Want hij wil haar bijzondere gave, haar Talent om te doden door een enkele aanraking, voor zichzelf gebruiken. Enkel zo kan hij de toxische macht over zijn rijk vergroten en zijn vijanden voorgoed vernietigen.

Om uit zijn klauwen te blijven, moet Khala vluchten. Samen met een mysterieuze bandiet en een roodharige furie begint ze aan een hels avontuur. Tot ze tijdens haar vlucht de uitgelezen kans krijgt om zelf de strijd met de Opperheer aan te gaan. Daarvoor moet ze echter tot het uiterste gaan. En om te winnen, moet ze doden.

Maar zijn haar bondgenoten wel te vertrouwen? En wie is de Zwarte Slang die haar overal weet te vinden?

Mijn leeservaring

Naast dat ik los allerlei boeken recenseer van diverse genres, voor diverse uitgeverijen, doe ik ondertussen ook vrij regelmatig mee aan de blogtours van de uitgeverij Hamley Books. Zij hebben inmiddels behoorlijk wat toffe schrijvers in de portefeuille, zowel ervaren schrijvers als debutanten. Zo blijft Hamley Books lekker door timmeren aan hun weg, wat ik sowieso al supertof vind om te volgen.

Toen ik de zag dat Rani de Vadder zou debuteren met ‘Toxine’ was mijn nieuwsgierigheid al gelijk gewekt door de prachtige cover, grotendeels bestaande uit mijn lievelingskleur paars en een griezelige, zwarte slang. Ook sprak de fantasierijke flaptekst mij aan dus ik aarzelde geen moment om mij in te schrijven voor de blogtour. Geluk had ik om zo de prachtige hardcover thuis te ontvangen en nu is het dan eindelijk zover, ik mag mijn recensie online zetten van de Young Adult ‘Toxine’ als onderdeel van de blogtour rondom dit boek.

“Maar daar, in de hoek, glinsterde iets in het gouden zonlicht – een verloren herinnering.”

Niet alleen de buitenkant van de hardcover ziet er gaaf uit maar ook binnenin worden de hoofdstukken ingeleid met een illustratie. Voorin kom je een landkaartje tegen en het verhaal bestaat ook nog eens uit deel 1 en deel 2, aangegeven door middel van een grotere illustratie. Het lettertype leest fijn en de paginanummering bevind zich duidelijk zichtbaar onderaan elke pagina. Elk onderdeel dat ik hier benoem draagt voor mij bij aan het leesplezier van het verhaal. Want ook al ben ik enorm visueel ingesteld, vind ik het toch heerlijk als een verhaal ook qua lay-out aandacht heeft ontvangen en ik het er niet zelf bij hoef te bedenken. Het ziet er ook nog eens enorm verzorgd uit.

“Als ik hun de waarheid niet vertelde, trok ik hen mee in iets wat nog duisterder was dan ze dachten.”

Inhoudelijk vind ik het verhaal heerlijk weglezen, als een lekker spannend en fantasierijk avontuur. Er valt genoeg te beleven om de vaart erin te houden en het verhaal zakt voor mijn gevoel nergens in. De personages zijn interessant en spreken tot de verbeelding. Gaande weg leer je als lezer vooral Khala kennen, de andere karakters blijven iets meer aan de oppervlakte. Zij is dan ook het hoofdpersonage en vanuit haar lees je wat er allemaal gebeurd. Mooie beschrijvingen van de omgeving dragen bij aan het visueel voorstellen van hoe alles eruit ziet inclusief diens personages.

“Ik bleef doodstil zitten, want ik wist dat ze me op die manier zou leren vertrouwen.”  

De schrijfstijl leest vlot, omvat goed gekozen afwisselende bewoording en geen herhaling van dezelfde frases wat ik prettig vind omdat dat iets is wat mij aan andere verhalen nogal eens kan storen. Ik bleef geboeid door lezen tot de laatste letter zonder te struikelen over niet soepel lopende zinnen.

Ik ben benieuwd met wat voor verhaal Rani de volgende keer komt. Dit is in ieder geval een heel leuk en goed debuut denk ik zo, eentje waar ze absoluut trots op mag zijn. ‘Toxine’ heb ik in ieder geval met veel plezier gelezen en voor zover ik heb gezien mijn mede blogtour genoten ook!

Lieve leesgroet, Elsa. 

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com