@Kobobooks·Recensie van Carla·Recensies

Christoffer Carlsson-Het voorteken “Een prachtig tragisch gelaagd verhaal. Dit was serieus genieten! ” #thekobolife

Het voorteken –Christoffer Carlsson

“Een zeer tragisch, boeiend, gedetailleerd en prachtig boek!” (ook te lezen en/of luisteren via Kobo-plus, #thekobolife)

• Auteur: Christoffer Carlsson
• Uitgever: Cargo
• Nederlands
• 1e druk: november 2019
• 9789403178004
• Paperback
• 384 pagina’s
• ook te lezen via Kobo plus

Recensie

In het kleine dorpje Marbäck wordt het dode lichaam gevonden van een jonge vrouw. Het voortekenHet is november 1994. Het meisje is vermoord en Edvard Christensson wordt snel opgepakt en veroordeeld. Hij had een relatie met het slachtoffer en staat bekend, evenals zijn vader, om zijn opvliegende karakter. De zaak mag dan opgelost zijn, voor Isak, de neef van Edvard, beginnen de problemen pas. Isak mist zijn neef Edvard enorm. Door zijn vader en moeder wordt Edvard doodgezwegen en Isak ziet hem niet meer. Ook is hij bang dat hij erfelijk belast is met het ‘agressieve gen’ van zijn opa en neef en dit heeft gevolgen voor hoe hij in het leven staat. Isak zeult dit gegeven als zware last met zich mee, dat proef je door het hele verhaal heen.
Deze zaak heeft ook invloed op Vidar, hij was nog maar een jonge politieagent die meehielp bij het onderzoek en arrestatie van Edvard. De zaak speelt op de achtergrond altijd mee in zijn gedachten. Als na tien jaar de overleden vrouw wordt herdacht en hij ook Isak spreekt, krijgt Vidar meer en meer twijfels over de reeds lang gesloten zaak, een zaak die ook gevolgen heeft voor het leven van Vidar.
Voor mij was dit een echte Mustread! Maar in dit geval vind ik het moeilijker voor een ander te bepalen! Sommigen zullen de vaart in het boek misschien missen. Zelf vond ik het verhaal zeer goed opgebouwd en levensecht beschreven. Hoe sommige gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op meerdere levens en hoe dit jarenlang kan doorsijpelen! Dit verhaal is een who dunnit, maar niet één die in hapklare brokken wordt opgediend! Voor mij was de dader trouwens compleet ondergeschikt, bijna van geen belang! Je krijgt het verhaal niet zo maar voorgeschoteld. Net als in het werkelijke leven kom je soms pas decennia later achter bepaalde zaken. Zaken die lang als waarheid golden komen op losse schroeven te staan. Het verhaal wordt erg mooi afgerond, de tragiek was voelbaar door het hele boek heen. Dat het leven niet altijd eerlijk is en ook niet altijd goed afloopt is ook in dit verhaal duidelijk.

“Maar je woont toch verderop, de ander kant op? Is dat geen omweg?” Het was vast de bedoeling geweest, wat er gebeurd was. Zo hadden ze dat bij wijze van troost gezegd, hoewel het rot was. Je wilt zo graag dat er een hogere bedoeling achter zit. Maar misschien is dat niet zo. “Klopt” zegt Vidar. “Het is een omweg. Maar ook die leidt naar huis.”

Bovenstaande tekst vond ik erg toepasselijk voor het hele boek: via een omweg kom je uiteindelijk achter de clou, de clou van alles….
Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel