Recensie van Carla·Recensies

Dicht bij jou – Karen Cleveland; “ Een FBI-agente met een mogelijk terroristische zoon is een slechte combinatie!” #thekobolife

Karen Cleveland – Dicht bij jou

“Een thriller met een dilemma: een alleenstaande moeder die haar puberzoon niet meer herkent. Is hij een crimineel geworden, een terrorist? Ze weigert dit te geloven, dus zit er maar een ding op, ze gaat op onderzoek uit!” (ook te lezen en/of luisteren via Kobo-plus, #thekobolife) 

• Auteur: Karen Cleveland
• Uitgever: A.W. Bruna
• Nederlands
• 1e druk: januari 2019
• 9789400511590
• Paperback
• 384 pagina’s

Karen Cleveland Dicht bij jouStephanie gaat de slaapkamer van haar zoon Zachary binnen en ziet de enorme rotzooi die pubers nu eenmaal vaak maken in hun kamer. Ze ruimt wat rondslingerende spullen op en hangt wat kleren in de kast. Dan ziet ze het. Totaal in de war reageert ze impulsief en pakt het weg. Ze realiseert zich dat ze haar zoon niet meer kent. Is hij een crimineel geworden? Gaat hij met verkeerde vrienden om? Is hij gevaarlijk? Ze kan het niet geloven, niet haar zoon: er zit maar één ding op, ze zal haar functie als FBI agente gebruiken om in het geheim een onderzoek op te starten. Verder zal ze er alles aan doen om haar zoon op het rechte pad te houden. Dat Stephanie zich in een veel groter wespennest bevindt dan ze voor mogelijk kan houden realiseert ze zich op dat moment niet. Dat ze haar eigen functie in gevaar brengt en misschien ook wel de levens van de paar mensen die haar na staan, bedenkt ze op het moment dat ze niet meer terug kan. Kan ze zich zelf wel buiten schot houden? Raakt ze niet alles kwijt, waarvoor ze zo veel jaren gevochten heeft?
Al snel wordt duidelijk in het boek dat Stephanie een geheim heeft. Iets uit het verleden, een geheim dat nog steeds invloed heeft op haar leven. Zelfs haar eigen moeder weet hier niets van en dat wil ze graag zo houden. Dat dit ook invloed heeft op relaties, of eigenlijk het ontbreken hieraan, neemt ze voor lief. Haar leven bestaat uit haar werk als FBI agente en haar zoon! Dat ze die laatste ook kennelijk verwaarloosd heeft en inmiddels niet eens meer lijkt te kennen komt hard aan! Ze kan en wil het niet geloven en besluit het voor haar zoon op te nemen, wat het haar ook kost en misschien tegen beter weten in!

Er zit genoeg vaart in het verhaal. Je kan je indenken dat als je je puberzoon niet meer vertrouwt, zelfs denkt dat hij mogelijk betrokken is geraakt bij het beramen van een aanslag, dat je als moeder even aan alles twijfelt, vooral aan jezelf en je capaciteiten een kind te begeleiden naar het volwassen worden. Het feit dat Karin Cleveland bij de CIA heeft ze mooi verwerkt in het boek.

Ik voelde genoeg spanning om door te willen lezen, al was het ook niet zo dat ik gevangen zat in het boek en had het plot vast verrassender gekund. Verder wil ik nog iets kwijt over de cover: hierop staan de hoofdpersonen Stephanie en Zachary. Volgens mij is Stephanie familie van Heleen van Royen….

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel