Recensies

Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam “Verhalen over Nederlanders, die hun stempel op de tweede wereldoorlog hebben gedrukt.” #mustread #Caro

Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam

Verhalen over de tweede wereld oorlog

“Verhalen over Nederlanders die hun stempel op de tweede wereld oorlog hebben gedrukt”

9200000125117682Een prachtig geïllustreerd hardcover boek Hoe fel de zon ook scheen, een geschiedenis boek met 20 verhalen over bekende en minder bekende personen tijdens de tweede wereldoorlog. In het voorwoord vertelt Arend van Dam dat hij de oorlog niet heeft mee gemaakt maar wel de verhalen van zijn ouders en meester hoorde, omdat de plaatjes in zijn schoolboek altijd zwart/wit waren heeft hij nu de verhalen met kleur geschreven. De illustraties zijn van Alex de Wolf.

Nu is het mijn beurt om verhalen door te geven. Wat ik wil vertellen is dit: oorlog is niet alleen van vroeger, uit de tijd van de zwart-witfoto’s. Ook nu moeten we elke dag ons best doen om de vrede te bewaren. Arend van Dam

Voor de jeugd is dit een geweldig mooi geïllustreerd boek om kennis te maken met alles wat er gebeurde in de Tweede wereldoorlog. Verhalen over bekende en minder bekende Nederlanders geven de kinderen een inkijk hoe het die oorlogsjaren is verlopen. Zelf had ik ook enkele verhalen waarvan ik nog nooit gehoord had. Een naslag werk voor kinderen in het basisonderwijs. De korte hoofdstukken zorgen dat de kinderen het makkelijk  lezen en de geschiedenis tot zich kunnen nemen.

Enkele verhalen die er in staan zijn:

Het verhaal over De Olympische spelen in Berlijn, Adolf Hitler aan de macht, de oorlog was nog niet begonnen, maar Adolf Hitler was al de baas over Duitsland. Het gaat over Ria Mastenbroek de zwemster die mee deed aan de olympische spelen en welk gevoel ze daar had, tussen al die vlaggen met hakenkruisen. Trots was ze niet op haar medailles want het ging daar niet om de sport maar om Hitler, die stond bovenaan.

Hoe fel de zon ook scheen. De Duitse inval. Dierenpark Ouwehand ligt op de Grebbenberg en er worden honderden soldaten in het dierenpark klaar gestoomd om een eventuele aanval van Duitsland daar tegen te houden. Maar wat gebeurde er met de dieren?

Het was een mooie tijd. De zon scheen uitbundig. Elke dag stonden er mensen in de rij voor de kassa van de dierentuin. Ze waren in vakantiestemming. Het zou vast geen oorlog worden. Niet met dit mooie weer

Een kleine stad voor een grote held. Het verzet van luitenant George Maduro. Het verhaal hoe Madurodam eigenlijk is ontstaan. Voor mij een heel nieuw verhaal.

Het verhaal over De Februaristaking van 1941 en Het beeld van de dokwerker gemaakt een aantal jaren na de tweede wereldoorlog, als herinnering van deze staking. Waarom was er deze staking?  Als ik nu het beeld zie kijk ik er toch anders tegenaan.

Natuurlijk ook het bekende verhaal  over Het meisje met het rode haar, Hannie Schaft een meisje uit het verzet.

De kinderen van de Hollandse Schouwburg. De reddingsactie van Walter Süskind en Henriëtte Pimentel. 600 honderd kinderen werden er gered door deze twee.

Hoe moest dat gaan met al die kinderen als de oorlog ooit voorbij zou zijn? ”Ik durf er haast niet aan te denken,” zei Henriëtte. “Ik begrijp wat je bedoelt,” zei Walter. “Zullen ze ooit hun eigen ouders terug vinden?”

Een natuurlijk het verhaal van Wilhelmina en Juliana. De wederopbouw. De terug keer van de Koningin op 13 maart 1945 in Zeeland samen met haar eigen soldaten van oranje Erik en Peter waar ook een verhaal over gaat.

Ik heb genoten van dit boek, had ik het vroeger op school maar gehad, dan had ik veel meer over de geschiedenis van de oorlog geweten, dit is  ook weer zo’n boek wat in geen schoolbibliotheek mag ontbreken. Omdat dit nooit vergeten mag worden.

Lieve leesgroet Caroline