Kinder Mustreads·kinderboek·Recensies·Recensies van Caro

Uit de rij – Henriëtte van ’t Wout “De redding van een klein jongetje in oorlogstijd” #mustread #Caroline

  Uit de Rij  – Henriette van ’t Wout 

“De redding van een klein jongetje in oorlogstijd”

9789492959263In 2019 is dit boek uitgekomen maar ik had nog geen kans gekregen om het te lezen.

Uit de rij is een prachtig hardcover boekje met het aangrijpende verhaal over de kleine Joodse Daniël. Dit verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De hoofdstukken zijn kort en er staan veel foto’s in uit de tijd dat Daniël leefde. Aantrekkelijk voor de jeugd om te lezen dus, maar ook ik las het met veel ontzag voor dit kleine mannetje en de mensen van het verzet.

Daniël woont samen met zijn ouders naast de kapperszaak van zijn vader in Amsterdam. Daniël is bevriend met Appie en ze zitten beide op een andere school. Omdat Daniël Joods is mag hij niet bij Appie op school zitten, maar gelukkig mag hij wel bij Appie thuis komen. Appie zijn moeder leest vaak een verhaal voor uit een dik boek, de Bijbel. Zij leest een verhaal over Daniël en een verhaal over kerstmis. De Joden zien Jezus als een gewone Jood en Joden lezen uit een ander boek voor hun geloof. Daniël vind de verhalen uit de Bijbel heel erg mooi, maar thuis lezen ze daar dus niet uit.

Wanneer de oorlog echt begint, moeten de Joden een ster op hun kleding naaien van de Duitsers, de vader van Daniël is het daar niet mee eens. Hij is kapper en zorgt ervoor dat hij niet meer herkenbaar als Jood over straat gaat.

Ineens moet Daniël heel hard lachen. “Papa, wat heeft u nu gedaan!?” roept hij. “Uw haar lijkt wel van worteltjes gemaakt!” Papa grijnst. Zijn hand glijdt over de rode stekels op zijn hoofd. “Vind je het mooi?”

Het wordt steeds gevaarlijker op straat  en het gezin moet onderduiken. De vader van Daniël is weg als de Duitsers, Daniël en zijn moeder op hun onderduik adres vinden en ze worden met nog veel meer Joden naar de Schouwburg gebracht. Daar worden kinderen van hun ouders gescheiden om ze een beter onderdak te geven. De kinderen worden nog steeds bewaakt door Duitsers, maar ze hebben eten en een bed. Iedere dag mogen ze een wandeling maken met begeleiders. Op een dag wordt er afgesproken dat Daniël rechts achteraan in de rij moet lopen en wanneer er iemand op zijn schouder tikt moet hij Uit de rij stappen en met deze persoon mee lopen zonder vragen te stellen.

De reis die Daniël dan moet maken, zonder zijn ouders brengt hem op vele plaatsen in Nederland en het verzet helpt Daniël de oorlog te overleven.

Een prachtig verhaal wat zeker kinderen, maar ook volwassenen zal aanspreken. Voor de iets gevorderde lezers een verhaal wat zelf gelezen kan worden, maar het is ook heel goed voor te lezen. Gelukkig geen hele heftige verhaallijn, zodat kinderen er geen angsten van krijgen, alleen is het einde wel verdrietig.  Dit is ook weer zo’n verhaal dat gelezen moet worden, omdat kinderen niet mogen vergeten wat er is gebeurd en hoe fijn ze het nu hebben.

Lieve leesgroet Caroline