Recensie van Carla·Recensies

Dodelijk dichtbij – Jonas Moström ; “Dit boek lees je in één adem uit!”

Jonas Moström -Dodelijk dichtbij.

“Deze Scandinavische thriller is spannend en heeft er flink de vaart in!

• Auteur: Jonas Moström
• Uitgever: AmboAnthos
• Nederlands
• 1e druk: mei 2020
• 9789026349614
• Paperback
• 352 pagina’s
Recensie

afbjonasmostromdodelijk dichtbijNathalie denkt, gaandeweg haar onderzoek, dat ze dichtbij de oplossing moet zijn. Er is iets wat ze over het hoofd ziet…of iemand. Is de oplossing niet dichterbij dan ze denkt?

Psychiater Nathalie Swensson heeft een afspraakje met haar minnaar, beroemd acteur Rickard Ekengärd, maar als ze vlakbij is ziet ze dat hij wordt neergeschoten!

De verschrikkelijke geschiedenis van tien jaar geleden lijkt zich te herhalen en Nathalie wordt teruggeworpen in een slechte droom die haar jaren heeft achtervolgd. Ze denkt dat de overeenkomsten niet toevallig zijn en gaat zelf op onderzoek uit, als blijkt dat de politie de twee zaken niet aan elkaar koppelt. Wanneer ze dreigende sms’jes ontvangt en het er op lijkt dat ze gestalkt wordt krijgt ze hulp van politieagent Frank, een oude vriend van haar, die haar evengoed toch niet helemaal lijkt te geloven.

Deze thriller is er  één van Zweeds bodem. Over het algemeen houd ik van Scandinavische series en thrillers. Soms lijken deze series en thrillers in een vertraagd tempo te verlopen, en ondanks dat ik eerder van een versneld tempo houd, kan ik dat bij deze series en thrillers juist erg waarderen. Waarom snap ik zelf eigenlijk niet helemaal. Waarschijnlijk is er toch een onderhuidse spanning waarneembaar en is mijn ervaring wel vertraagd, maar niet sloom. Deze thriller had daarentegen wel veel vaart!

Vol Vaart

En vond ik daardoor bijna niet Scandinavisch aanvoelen. Tegenwoordig lijkt het wel of Scandinavische thriller gelijk staat aan “top thriller”. Zover wil ik niet gaan, daarvoor heb ik ook gewoonweg niet genoeg thrillers van Scandinavische oorsprong gelezen denk ik. Maar ik vond het daarom juist ook wel weer grappig dat ik de bijna kenmerkende lome, gedetailleerd vertellende, Scandinavische genre hier niet proefde.

Lang in het ongewisse

Het verhaal had, zoals al vermeld, een flink tempo, en door de snelheid zou je de dader zo maar over het hoofd kunnen zien. Eigenlijk blijf je ook tot bijna het einde wel in het ongewisse, temeer omdat er namelijk meerdere mogelijkheden zijn, waar je zeker rekening mee moet houden! Zelf denk ik dat niet alle belangrijke personages evengoed zijn uitgediept, al snap ik de reden waarom dit zo gedaan is wel! Dodelijk dichtbij vond ik een genot om te lezen! Ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg hierop! Het leven van Nathalie zal niet verder doorkabbelen ben ik bang, ze zal helaas nog wel wat moeten doorstaan denk ik zo!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel