Recensie van Elsa·Recensies

De kleuren van licht – V.E. Schwab “Voor mij is dit echt een prachtige, complete afsluiting van ‘De schemering trilogie’.”

De kleuren van licht – V.E. Schwab

“Eén heerlijk groots omvattend, spannend en origineel aanvoelend avontuur waarvan ik geen letter had willen missen.”

  • Auteur: V.E. Schwab
  • Uitgever: Boekerij
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789022584958
  • januari 2020
  • 654 pagina’s

Achterflap

De kleuren van lichtDe gevoelige balans tussen de vier Londens staat op het punt te breken. De ooit zo vereerde magie werpt zijn duistere schaduw over Rood Londen en maakt de weg vrij voor een ander Londen om de macht te grijpen. Kell begint te bezwijken onder de druk van tegenstrijdige loyaliteiten en Lila moet leren haar magie te beheersen, voordat de magie háár beheerst.

Intussen verzamelt kapitein Alucard Emery zijn bemanning en bereidt hij zich voor op een race tegen de klok om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. In de schaduwen keert een oude vijand terug om de kroon op te eisen, terwijl een gevallen held een wereld probeert te redden die voor zijn ogen uiteen lijkt te vallen.

Wie zal de macht grijpen? Wie zal roemloos ten onder gaan?

Mijn leeservaring

De eerste twee delen, ‘De kleuren van magie’ & ‘De kleuren van schaduw’ heb ik eerder met heel erg veel plezier mogen lezen en recenseren. Dus toen ik de kans kreeg dankzij uitgeverij Meulenhoff Boekerij om ook dit derde afsluitende deel te lezen kon ik mijn geluk niet op.

“De bloemen die normaal gesproken op de treden lagen, waren veranderd in sculpturen van zwart glas.”       

Gelijk vanaf de eerste pagina’s bevond ik mij samen met mijn favoriete personage uit de trilogie, Delilah Bard, weer midden in de Londense Fantasy wereld gecreëerd door V.E. Schwab. Terug op de plek waar het vorige boek geëindigd was en dus verdergaand waar we gebleven waren. De spanning zit er meteen goed in en zorgt ervoor dat ik direct door wilde blijven lezen.

De schrijfstijl van Schwab leest zo fijn weg vind ik. Ook al is dit derde boek nog dikker dan de voorgaande twee delen, ben ik er toch voor mijn gevoel zo weer doorheen. Wat ik dan weer jammer vond want persoonlijk had ik nog wel langer willen genieten van deze fantasie trilogie. Goede reden dus om de boeken ooit nog eens te herlezen mocht de tijd het toelaten.

“Gevoel deed meer pijn dan een mes in je been, meer dan een paar gebroken ribben, meer dan alles wat bloedde of brak en daarna weer genas.”

De wonderlijke karakters zoals onder andere Delilah (aka Lila), Kell en Alucard zijn allemaal zo boeiend en interessant opgezet. Ik vind het een mooi aspect aan de trilogie dat ik echt om hen ben gaan geven en met ze meegeleefd heb bij alles wat zij meemaken. Ze steeds beter heb leren kennen en de ontwikkeling in persoonlijkheid in het verhaal verweven zag. Ondanks dat zij magische eigenschappen hebben, die uiteraard ontsproten zijn aan de fantasie van de schrijfster, zijn ze ook zeer herkenbaar als “gewone” mensen met hun gevoelens en problemen die je vrienden hadden kunnen zijn. Dit draagt allemaal bij aan de “likeability” van de karakters.

“Een vermoeidheid die het moeilijk maakte om te ademen, te denken, te zijn.”

Tijdens het lezen heb ik geen enkel moment mijn aandacht bij het verhaal verloren. Er gebeurd zoveel en tegelijkertijd zijn er ook rustigere moment waarop de dialoog tussen personages van  belang is in het verhaal. Die afwisseling zorgt ervoor dat ik als lezer geboeid blijf en genoot van alles wat ik las. Het is in zijn geheel een bijzondere wereld waarin veel te ontdekken valt en de schrijfster het je gemakkelijk maakt om je visueel beeld te vormen van alles wat gaande is.

“Er was dat ene moment waarop een schip de zee op voer. Waarop het land wegviel en de wereld zich voor je uitstrekte met niets dan water, hemel en vrijheid.”

Voor mij is dit echt een prachtige, complete afsluiting van ‘De schemering trilogie’. Ik heb van de eerste pagina van het eerste boek tot aan de laatste pagina van dit derde boek op en top genoten. Eén heerlijk groots omvattend, spannend en origineel aanvoelend avontuur waarvan ik geen letter had willen missen.

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen/beluisteren met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com