Recensies·Recensies van Caro

John Grisham – De medeplichtige “Een spannende mustread voor de jeugd”

De Medeplichtige – John Grisham

“Een aanrader voor de jeugd, genieten van spanning zoals we gewend zijn van Grisham”

Deze jeugd thriller werd me opgestuurd door A.W. Bruna Uitgevers en omdat ik groot fan ben van de volwassen boeken van Grisham was ik erg benieuwd hoe hij een jeugd boek zou schrijven vol spanning maar met niet te heftige details.

Samenvatting

Een gewapende overval, Een onterechte arrestatie, Een nieuwe zaak voor Theo Boone

Dit zijn de ingrediënten zijn voor deze spannende jeugd thriller. Theo Boone een jongen van 13 jaar is als enig kind van het advocaten echtpaar Boone in de wieg gelegd om later advocaat te worden. Theo’s vriend Woody komt samen met zijn broer Tony in de problemen wanneer ze met een vriend van Tony, Garth een avondwinkel overvallen. Woody en Tony zijn onschuldig want zij zaten in de auto van Garth terwijl deze knul de overval pleegde en de broers van niets wisten, maar ze zijn medeplichtig totdat hun onschuld wordt bewezen. Theo gaat er alles aan doen om de onschuld van de jongens te bewijzen en om ze uit de gevangenis te halen. Maar dat het rechtssysteem niet helemaal eerlijk is in Amerika en je met geld je vrijheid kunt kopen, daar komt hij wel achter.

Mijn leeservaring: Wat schrijft John Grisham toch goed of het nu een volwassen boek is of een jeugd boek. Vanaf het begin wordt je in het verhaal mee gezogen en kun je het boek niet aan de kant leggen. De korte hoofdstukken en grote letters zullen het voor de jeugd zeer aantrekkelijk maken. Geen dik boek, maar wel één waarvan de spanning al vrij snel in het verhaal zit. Tijdens het lezen had ik soms wel zoiets van kan dit door een 13 jarige jongen worden georganiseerd, maar aan de andere kant Theo is slim en heeft een hoop volwassenen waar hij op terug kan vallen. Een verhaal wat veel jongeren met beide benen op de grond kan zetten, want een klein vergrijp kan al grote gevolgen hebben. Dit is wel een verhaal wat zich in Amerika afspeelt en het rechtssysteem daar is anders dan in Nederland, maar hopelijk schrikt het jongeren toch af iets illegaals te doen. Dit was het zevende deel in de Kid Lawyer-serie.

Een dikke mustread voor de jeugd wat mij betreft.

Lieve leesgroet Caroline

Wie is John Grisham: John Grisham (1955, Jonesbore, Arkansas) is de auteur van meer dan dertig thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi, werkte Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de legal thriller.