Recensies·Recensies van Caro

Het Zwarte Dossier – Max van Olden “een verhaal met personages die onder je huid gaan zitten”

Het zwarte Dossier – Max van Olden

“Een thriller die gemakkelijk als filmscenario zou kunnen dienen.”

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789026342288
  • Pagina’s: 288
  • Publicatiedatum: 05-06-2020

Max van Olden (1973) is advocaat. Met zijn debuut Lieve edelachtbare won hij de Schaduwprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man,,, een psychologische en geslaagde thriller die lovend werd ontvangen en op de longlist van De Gouden Strop belandde. De lat ligt dus hoog voor het volgende boek van Max van Olden.

Een advocaat en haar kind worden bedreigd. Ze moeten verdwijnen.

De proloog begint met een verhaal waar je al meteen kippenvel van krijgt en je triggert naar het wat, waarom en wie.

Riemke Pennings is advocaat en loopt stage bij advocatenbureau Lewis Legal. Wanneer ze haar stage goed doorloopt maakt ze kans op een baan bij dit advocatenkantoor, alleen maakt Riemke enkele fouten en krijgt zij het Zwarte Dossier toegespeeld. Dit dossier is de grootste angst van iedere stagiair. Een dossier wat jou kan redden en je alsnog een baan kan geven binnen de organisatie.

Ze staart naar het object dat op haar heeft liggen wachten, geduldig en onvermijdelijk. Het is een kartonnen map, nieuw en zo uit de verpakking, met een hagelwitte stikker op de voorkant. Maandenlang heeft ze het zien aankomen. Alles in haar zegt: dit is het zwarte dossier.

Dit dossier moet worden uitgelegd door haar patroon, Margot haar collega maar tevens partner bij Lewis Legal. Samen zijn zij de sectie familierecht, maar Margot laat het afweten en laat Riemke alles alleen uitzoeken. Robert haar andere baas, houdt angstvallig een oogje in het zeil. Riemke heeft een speciaal plekje bij hem en hij wil haar beschermen tegen dit wel heftige dossier voor een stagiair. Dit dossier heeft niets met het familierecht te maken waar Riemke in gespecialiseerd is. Riemke zal moeten uitzoeken of een gedichtenbundel “Gedichten uit de gevangenis. Een spijtbetuiging” geschreven door crimineel Novak Petrovic, het leven van Sjoerd Tervoort, haar cliënt, in gevaar kan brengen. Volgens Tervoort staan er geheime codes in de gedichten en die moet Riemke eruit zien te vissen om zo te kunnen aantonen dat de gedichtenbundel niet gepubliceerd mag worden. Riemke moet de baan bij Lewis Legal hebben en zal alles op alles zetten om te slagen. Ze woont samen met haar zoontje Nils in een klein appartementje, nadat ze na haar scheiding met een enorme schuld achterbleef. Op haar werk weten ze niets van het armoedige bestaan van Riemke, maar het riante salaris stelt Riemke in staat een redelijk normaal leven te leiden en de schulden af te betalen. Deze opdracht brengt niet alleen Riemke in gevaar maar ook haar zoontje Nils.

“We zijn begonnen, Nils!”Ze tilt hem op en brengt hem naar het magazijn. Daar zet ze hem op de grond. “Rennen!” Na een paar seconde is de jongen verdwenen tussen de donkere stellingen.

Dit derde boek van Max van Olden, Het Zwarte Dossier, is werkelijk een topper. Max heeft een fijne schrijfstijl die je in het verhaal zuigt. Ondanks dat Max zelf advocaat is, is het verhaal geen zware kost met specifieke termen.  Heel knap vond ik het hoe Max in de huid van Riemke kroop. Toch moeilijk om je in een vrouw te verplaatsen lijkt me. Het epiloog was zeer verrassend. Ondanks dat we lang hebben moeten wachten op deze derde thriller is het, het wachten waard geweest, een boek dat gemakkelijk als filmscenario zou kunnen dienen. Ik ben heel benieuwd of Het Zwarte Dossier weer prijswaardig wordt bevonden, door mij in ieder geval wel.

Lieve leesgroet Caroline