Recensies van Moon

Russisch voor Beginners – Dominique Biebau “Dit verhaal bevat film waardig materiaal..Volstrekt verdient gewonnen”

Russisch voor Beginners –  Dominique Biebau

“Interessant en ongrijpbaar. Biebau heeft mij in twijfel gebracht, glimlachend moet ik bekennen dat hij heeft gewonnen”

  • ISBN; 9789460017766
  • Uitgever; Vrijdag, Uitgeverij
  • Druk vanaf 19-08-2019
  • Taal; Nederlands
  • Bladzijden; 212 pp.
  • Bindwijze
  • Paperback
  • Genre; Thrillers & misdaad

 “Je kunt nooit maar een keer liegen en er dan mee ophouden. Bedrog is een kiezel. Je verlegt een steentje en verstoort zo de delicate balans van een stapel zorgvuldig opgestapelde keien…………………….”

Wanneer Maarten alles op alles moet zetten om zijn baan te behouden deinst hij er zelfs niet voor terug om een cursus Russisch te volgen. Daar ontmoet hij het echtpaar Lore en Diederik, Lore steelt al snel zijn hart. Maar niet alleen Maarten is gecharmeerd van de lieftallige Lore ook leraar Pavel kan zijn ogen niet van haar afhouden. Hoe ver gaat Maarten voor de liefde van Lore? In Russisch voor Beginners gaat het niet om wat je kent maar wie je kent……

“Dit is een bekentenis. Niet over wat ik heb gedaan, maar over wat ik heb nagelaten te doen.”

De Vlaamse auteur Dominique Biebau wint met dit literaire hoogstandje niet alleen de Hercule Poirotprijs 2019 maar ook de Gouden strop 2020, mijn nieuwsgierigheid is gewekt want het moet dan toch wel een heel indrukwekkend boek zijn wil je beide prijzen in de wacht slepen. De cover van het boek zou zeker niet mijn aandacht trekken, ik vind hem ronduit lelijk, mijn excuses, ik heb hier geen thriller gevoel bij en wordt er eigenlijk niet warm of koud van. Maar Biebau maakt dat met zijn mooie schrijfstijl meer dan goed, hij gebruikt woorden alsof het een lied is, ritmisch fladderen ze over de bladzijdes. Het verhaal heeft voor mij niet meteen het thriller gevoel, maar het psychologische spelletje van de karakters blijkt wel degelijk van hoge psychologische kwaliteit te zijn. Lang blijf je als lezer in het ongewisse maar wanneer je denkt oké. Het is klaar/duidelijk we gaan linksaf, beslist Biebau er nog niet klaar mee te zijn en neemt je weer mee in zijn hersenspinsels.

Biebau wint

Mijn twijfels blijf ik het gehele boek houden bevind ik me in een proza? Is het iets literairs? Of kan ik dit toch wel onder de thrillers scharen? En dan toch wint Biebau…. Hij veegt in een zwiep al de twijfels van tafel en laat mij glimlachen. Ja, het boek zit goed in elkaar, ja ik snap waarom Dominique Biebau de prijzen in de wacht heeft gesleept met Russisch voor beginners. Deze Vlaamse meneer bezit over een prachtige schrijfstijl hij zal als een addertje onder je huid gaan zitten en je mee nemen in een psychologisch spel, wat zelfs filmwaardig is.

Verschillende gevoelens passeren de revue tijden het lezen

Mijn complimenten, Dominique Biebau, u heeft mij laten twijfelen, geïrriteerd zelf op bepaalde momenten maar met een grote glimlach heb ik het boek in één ruk uit moeten lezen en ben ik nu weer geïrriteerd dat het gedaan is. U bezit een indrukwekkende schrijfstijl, wanneer je dit in 211 bladzijdes allemaal bij iemand teweeg kan brengen

4 ½ ster voor dit psychologische hoogstandje

Lieve leesgroet Moon Kager

Een gedachte over “Russisch voor Beginners – Dominique Biebau “Dit verhaal bevat film waardig materiaal..Volstrekt verdient gewonnen”

Reacties zijn gesloten.