Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De mensen boven ons – Lisa Jewell; “Een mix van manipulatie, drama, mishandeling, macht…” #Mustread

Lisa Jewell-De mensen boven ons.

“In dit boek proef je de spanning en voel je drama: hoe je, door manipulatie,  mensen hun toekomst kan ontnemen.”    

  • Auteur: Lisa Jewell
  • Uitgever: A.W. Bruna
  • Nederlands 
  • 1e druk: mei 2020
  • 9789400512313
  • Paperback 
  • 384 pagina’s

In ditzelfde huis ligt echter ook een baby wakker in haar wiegje, schoon, gevoed en vrolijk, alsof er niets aan de hand is in dit huis. Drie doden, een baby, verder niemand in huis, de vraag is dus: wie heeft er voor dit meisje gezorgd? En waar is deze persoon nu dan? Veel vragen, geen antwoorden!

Een opvallende cover siert het boek De mensen boven ons van Lisa Jewell, De tinten groen, de opvallende trap en de vel rode letters weten de aandacht te pakken. De inhoud weet vervolgens je aandacht ook vast te houden! Ik heb eerder het boek ‘Ik volg je’ van Lisa Jewell, onderweg naar Frankrijk, gelezen en ik kon me herinneren dat ik toen ook af en toe moest lachen… Dat had ik met ‘De mensen boven ons’ absoluut niet!

Libby, net vijfentwintig jaar oud geworden, ontvangt een brief van een advocaten kantoor. In de brief, waar ze onbewust op heeft gewacht, wordt gesproken over, Cheyne Walls 16. Libby vermoedt dat dit het huis is waar haar biologische ouders hebben gewoond voordat ze stierven. Het grote huis is aan haar nagelaten, anderen die in de trust stonden hadden zich niet op tijd gemeld. Aanvankelijk denkt Libby dat het beter is het huis te verkopen, maar daar komt het niet van…

Het verhaal verspringt van heden naar verleden en weer terug. Soms moet ik even nadenken over de personages en hun onderlinge verbanden. Stapje voor stapje ontrafelt het verhaal zich zo en lijkt het één en ander duidelijker te worden. Het voelde voor mij bijna alsof ik werd opgesloten in het huis en ik mee kon spieken in het leven van de mensen die dit huis bewoonden. Het voelde beklemmend.  

Hoe mensen ineens geen zeggenschap meer lijken te hebben over hun eigen leven en hoe ze alles uit handen geven, een ander vertrouwend en volgend. Ik vond het verhaal spannend, intrigerend, ontluisterend en zeker ook een drama! Ik snap waarom het een thriller wordt genoemd, maar een gewone thriller is het zeker niet. Ik heb serieus genoten van dit boek, voor mij dus een heuse Mustread!  

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel