Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Acmala, een verhaal uit de Wold van Dizary – Johan Klein Haneveld “De avonturen en gevaren vliegen je om de oren tijdens het lezen.”

Acmala – Johan Klein Haneveld

“Ik kan alleen maar zeggen dat het weer zo leuk was met allerlei maffe, grappige karakters.”

  • Auteur(s) : Johan Klein Haneveld
  • Uitgeverij: Versa
  •  ISBN : 9789082566819
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 96
  • Verschijningsdatum : oktober 2018
  • Serie : Dizary

Achterflap

De wold van Dizary kent vele gevaren, dus waarom zou je die opzoeken? De weetkundige Farenal kan het verleidende aanbod van zakenman Somnius niet weerstaan. Samen met hun bewapende begeleiders Karonna en Droeger trotseren ze de wouden van Gesmèr. Ze gaan opzoek naar de bron van de reuzenmot, de duivels van de nacht. Maar waarom zou je het gevaar opzoeken? De avonturiers worden geconfronteerd met misschien wel het grootste gevaar in dit duistere oord – zichzelf.

Mijn leeservaring

Ik kan niet ontkennen dat ik helemaal dol ben op twee Dizary boeken die geschreven zijn door Patrick Berkhof. Patrick is de drijvende kracht achter ‘De wold van Dizary’. Hij nodigt collega schrijvers uit om ook in dit levende systeem te duiken en hun eigen verhaal te creëren. Zo was dus eerst de beurt aan Johan Klein Haneveld en kwam hij met ‘Acmala’. En aangezien ik dus heel benieuwd ben naar alle verhalen die zich afspelen in die wereld heb ik dit boekje gelezen. Overigens heb ik ook ‘Panda’ liggen, geschreven door Jasper Polane, maar die is voor een andere keer.

“Een geluid als van een spijker die over een schoolbord werd getrokken, maar dan vele malen luider.” 

Waar ik vooral benieuwd naar was, is of de schrijfstijl heel anders zou zijn en of die ook wel goed past bij de hele Dizary sfeer. Ik moet zeggen dat ik in het begin wel heel even moest wennen aan de manier van Johan Klein Haneveld, hij schrijft toch net ietsjes voller en uitgebreidere zinnen dan Patrick. Maar al gauw zat ik in het verhaal en viel het me niet meer dusdanig op dat ik er door afgeleid werd. Ik vind het ook beide fijne manieren van schrijven dus niets ten nadele van hen beide!

“Het wapperde nog met zijn geknakte vleugels, zijn chitineuze poten om het bovenlichaam van de mechanorganische man geslagen, nutteloos zwaaiend met zijn angel.”

De karakters zijn geheel nieuwe onbekende karakters voor mij, behalve dan de reuzenmot die kwam al eens eerder voorbij in verhalen van Patrick. Juist dat onbekende maakt het leuk en interessant om zo een andere kant in deze bijzondere wereld te ontdekken. Daarnaast kan iedereen dit boekje los lezen om kennis te maken met ‘De wold van Dizary’. En ja, “wold” klopt, daar heb ik in het begin ook aan moeten wennen. Maar het is tenslotte Fantasy en daar past het woord gewoon goed bij. De personages zijn grappig, goed fantasierijk omschreven zodat je hen voor je ziet en uiterlijk gezien totaal niet vergelijkbaar zijn met je naaste buurman of vriend. Qua innerlijke gevoelens en emoties echter wel degelijk waardoor het meeleven toch weer vanzelf aangaat.

“Ook al was het echte leven concreter dan theorie, het was ook gevaarlijk en vermoeiend.”

De avonturen en gevaren vliegen je om de oren tijdens het lezen. Waardoor ik graag door las en de spanningsboog behouden bleef van begin tot eind. Het verhaal is geen moment ingezakt. Ik vind het vooral ook heel leuk dat alles mogelijk is en niets te gek is. De personages ondervinden daardoor weleens wat nadelen maar een tof geheel creëert het zeker.

“Aan het eind van de brug kwam hij uit op een driehoekig platform dat tussen drie boomtoppen hing.”

Ik heb met heel veel plezier dit korte verhaal gelezen. Ik kan alleen maar zeggen dat het weer zo leuk was met allerlei maffe, grappige karakters. Weer mega fantasierijk, verrassend, avontuurlijk, hilarisch en spannend. Meer heb je niet nodig bij het lezen van zo’n verhaal toch? Op naar ‘Panda’. 

Lieve leesgroet, Elsa.