Recensie van Elsa·Roman

Korniev – Kobe Lecompte “Kobe Lecompte is absoluut een schrijver naar mijn hart.”

Korniev – Kobe Lecompte

“Korniev is een prachtig, veelzijdig filosofisch verhaal verteld vanuit een bijzonder origineel perspectief,…”

Achterflap

Korniev is geen boek voor iedereen. Het is geen roman met een klassieke opbouw. Het is evenmin een boek dat je snel even leest. Korniev is wel een boek dat je af en toe weglegt om te mijmeren over de net gelezen passages. Auteur Kobe Lecompte vraagt traagheid aan de lezer. Kobe daagt je uit door jou te vertellen dat het boek waarschijnlijk niet voor jou geschreven is. Of ben jij net wel die persoon die zin heeft in diepgang? Ben jij diegene die meer wil lezen dan enkel een verhaal? Sla dan dit boek open en lees Korniev als een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie.

Korniev vertelt verschillende verhalen. Centrale figuur is een vlieg die in al zijn eenvoud verschillende levens doorkruist. Hij maakt deel uit van het huishouden van Bartòk en zijn trouwe hond Lazar. Of tenminste, dat mag hij dromen, want hebben Bartók en Lazar wel evenveel oog voor hem? Nu en dan vliegt vlieg langs de belevenissen van de broers Otis en Tibor die na de vreselijke verwaarlozing en mishandeling van hun ouders van elkaar vervreemden. Vlieg leeft mee met diezelfde Otis, die opklimt uit diepere dalen door het lezen van de Bijbel en het omgaan met zijn nieuwe vriend Wies, die het ook moeilijk heeft. Ondertussen is vlieg getuige van de ontluikende vriendschap tussen de mysterieuze Bartók en de ambitieuze professor Pertus. Vlieg leert de warmte van vriendschap kennen. Het al dan niet kunnen voelen van liefde. Teleurstelling, misbruik van vertrouwen en de kracht van het bundelen van krachten. Korniev is een bundeling van emoties, gedachten en levenslessen. Nogmaals,… een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie om te ontdekken.

Mijn leeservaring

Kobe benaderde mij in de lockdown periode met de vraag of ik zijn nieuwe boek ‘Korniev’ ook van een recensie zou willen voorzien, net als toentertijd het geval was met zijn eerste boek ‘Babygehalte’. Aangezien ik toen aangenaam verrast was door de bijzondere schrijfstijl van Kobe en het originele inhoudelijke verhaal was ik zeker benieuwd naar zijn volgende boek dus gaf ik ja als antwoord op zijn vraag.

“Terwijl je hart overliep van liefde susten ze jou zachtjes in slaap.”

Toen ik het boek enige tijd later ontving was ik gelijk weg van de kunstzinnige, enigszins abstracte cover. Ik ben ooit opgeleid tot en afgestudeerd als conservator en eerstelijns restaurateur en bij dit soort bijzondere boekcovers komt die liefde voor kunst en alles wat daarmee te maken heeft toch weer enigszins bovendrijven. Voor mij een extra aantrekkingspuntje om het boek open te slaan en te gaan lezen.

“Maar als je op een bepaalde leeftijd nog steeds het gevoel hebt van je niet goed in je vel te voelen, dan moet je maar eens nadenken of je wel op de juiste hoofdweg zit.”     

Zoals ook op de achterzijde van het boek vermeld staat verteld ‘Korniev’ verschillende verhalen die allemaal door een rode draad verbonden zijn en daardoor weer één geheel vormen. Het zijn niet de meest lichtvoetige, zorgeloze verhalen maar toch vind je zo hier en daar ineens een humorvol zinnetje wat de zwaarte van wat er verteld wordt ineens verlicht.

“Haar man zat al jaren in de gevangenis omwille van daden met een ‘amaai-gehalte’.”

Dit boek is compleet anders dan ‘Babygehalte’ en ik vind het persoonlijk ook een sterker boek. Puur door de levensverhalen van de karakters. De personages maken ieder op zich wisselende gebeurtenissen mee wat hen veranderd, niet altijd ten positieve in de eerste instantie maar uiteindelijk toch laat zien dat ieder mens fouten kan & mag maken om vervolgens verder te ontwikkelen. Het is een noodzaak om niet altijd gelijk de juiste koers te varen want van juist de negatieve zaken in het leven kan je heel veel leren mits je ervoor openstaat. Er zit dus zeker wel een serieuze leerzame kant en deels psychologische doorgronding in ‘Korniev’. Mede daardoor is het voor mij een heel fijn en goed boek.

“Dan kom je de verteller tegemoet met een beaming terwijl je innerlijk misschien geen ja voelt opborrelen omdat je er eigenlijk neen over denkt.”

Kobe Lecompte is absoluut een schrijver naar mijn hart. Zijn levenservaring zorgt ervoor dat zijn geschreven woorden mij raken en ik veel gedachtegangen in het schrijfwerk herken. Tevens draagt het bij aan het gevoel mee te leven met de personages in het verhaal en ook al is het verteld vanuit een ietwat apart karakter maakt dit niet uit voor het realisme gehalte. De schrijfstijl trekt je mee en laat je vergeten vanuit wie alles wordt verteld.   

 “Als dit je droevig maakt moet je maar denken dat ook niet elke appelpit een appelboom wordt.”

Korniev is een prachtig, veelzijdig filosofisch verhaal verteld vanuit een bijzonder origineel perspectief, namelijk vanuit roodwangbromvlieg Dirk. En ja dat werkt en ja dat leest anders dan anders maar toch ook weer niet. Dit boek laat zich wat mij betreft ook niet geheel vangen in een beschrijving, oftewel in een recensie uiteenzetten. Het is gewoon een verhaal wat je zelf zou moeten lezen om precies te begrijpen en te ervaren wat ik bedoel met al deze bovengenoemde woorden.

Lieve leesgroet, Elsa.