#thekobolife·Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Duivelsbijbel – Lineke Breukel ” Wederom een echte Mustread!” #thekobolife

Lineke Breukel – Duivelsbijbel.

 ‘Deel drie in de serie over Ras Mus, ik vind deel één en twee goed, maar Duivelsbijbel is voor mij nog beter!  Wederom een echte Mustread!  (ook te lezen en/of luisteren via Kobo plus, #thekobolife)   

  • Auteur: Lineke Breukel
  • Uitgever: Village
  • Nederlands 
  • 1e druk: juli 2020
  • 9789461852564
  • Paperback 
  • 348 pagina’s

Recensie

Ras Mus, voluit Rasmus Rasmussen, is klaar met zijn manuscript over zijn belevenissen in Denemarken. Een heftige periode was dat!  Zijn manuscript ligt bij de uitgever, zijn werk zit er op! Ras heeft dan ook besloten om met een oud campertje naar Nederland te rijden voor een wel verdiende vakantie.

Mustread!!!

Hij heeft het plan opgevat om onder andere oude studievrienden op te gaan zoeken in Amsterdam. Die heeft hij namelijk al veel te lang niet gezien. Hij krijgt echter vlak voor de Nederlandse grens pech met zijn camper, wat zijn plannen in de war stuurt. Omdat Ras hulp krijgt aangeboden van een groep jonge kunstenaars besluit hij de hulp aan te nemen. Het bezoek aan zijn vrienden in Amsterdam kan wel uitgesteld worden. Eerst zijn camper maar weer op de rit krijgen! Maar of dit nu zo’n goed idee was?

Wanneer er een jonge vrouw uit de groep zijn hulp vraagt, besluit Ras haar die hulp te geven. Niets vermoedend haalt Ras zich met deze beslissing wederom allerlei problemen op de hals. Problemen die hij nu juist probeerde te ontlopen.

Ik mocht voor Lineke Breukel dit boek proeflezen. Dit is heel leuk om te doen en vooral als je dit al eerder voor iemand hebt gedaan. Dan weet je een beetje hoe diegene werkt en hoe hij/zij met feedback om gaat. Lineke is een schrijfster die, in mijn beleving, heel slim omgaat met feedback. Ze doet er wat mee als het hout snijdt en buigt het met kleine aanpassingen om. Bij de manuscripten van Lineke is het zo dat als je die als proeflezer onder ogen krijgt er niet meer zoveel werk aan zit, het steekt altijd al goed in elkaar.  

Als ik het manuscript dan gelezen heb stuur ik het weer terug met opmerkingen in de kantlijn. Vaak zijn dit dan opmerkingen die alleen maar mijn mening weergeven, of een gevoel. En mijn mening hoeft natuurlijk niet die van ‘iedereen’ te zijn. Aan de schrijver dan om er wel of niet iets mee te doen. Als er echte foutjes in staan moeten die er natuurlijk ‘uitgevist’ worden. Dat kan iets kleins zijn, die de auteur over het hoofd heeft gezien na een wijziging bijvoorbeeld.

Dit keer stuurde ik in mijn mail naar Lineke: ‘Ik moet zeggen dat het zou kunnen dat ik dingen “gemist” heb, als dat zo is dan komt dat eigenlijk indirect door jou! Ik moest mezelf namelijk best geregeld even tot de orde roepen dat ik een manuscript las en dat ik kritisch moest lezen….soms zat ik zo in het boek, dat ik dat even vergat. Dat kwam omdat het heerlijk spannend was!´   

Hiermee schuif ik vrolijk alles wat ik mogelijk gemist zou hebben mooi in Lineke haar schoenen! 😊 Ik heb van Duivelsbijbel genoten : een echte Mustread!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel

Ook te lezen met Kobo-plus abonnement! #thekobolife# @kobobooks