Recensies·Recensies van Moon·Thriller

De meisjes zonder naam – Mikaela Bley “Een serie die je niet missen mag, Scandinavische thriller Fans opgelet!”

De meisjes zonder naam – Mikaela Bley

“Weer een echte Scandinavische thriller welke niet zou misstaan als tv serie”

Deze vrouw is gevonden op een plek die ontoegankelijk is. Er moet iemand uit de streek achter de moord zitten, Ik wil weten wat er gebeurd is, haar verhaal vertellen….”

Ellen krijgt een anonieme tip dat er een lijk is gevonden, een jonge vrouw is werkelijk onherkenbaar verminkt en weggegooid als oud vuil op het landgoed van Graaf Greger Kagge. Wanneer blijkt dat de tipgever een oude bekende is van Ellen reist zij af naar haar geboortestreek. Al snel wordt er nog een lugubere vondst gedaan weer wordt een jonge vrouw mensonterend aangetroffen. Wat is er aan de hand in het altijd zo rustige Nyköping ? Is er sprake van een serie moordenaar? Ellen zet haar tanden in het onderzoek en zet alles op alles om achter de waarheid te komen.

Mikaela Bley is een auteur die hoog op mijn wauw lijstje staat, een hele fijne schrijfstijl en vooral veel spanning en een goede opbouw, domineren haar boeken over het al gemeen. Haar eerste deel in de Ellen Tamm serie Dochter vermist en deel 2 Donker water verslond ik, de in Stockholm woonachtige misdaadverslaggeefster maakt veel mee in de verhalen van Bley, maar bezit zelf ook over een rugzak waar in elk boek weer iets meer uit tevoorschijn wordt getoverd, en dit maakt de boeken van de Bley tot boeken die je niet mag missen. Er zijn meerdere overeenkomsten tussen de auteur en hoofdpersonage Tamm, beide komen ze uit Stockholm en Ellen Tamm is misdaadverslaggeefster en werkt bij TV4, net als Bley deed voor zij zich op het schrijven stortte. De meisjes zonder naam is het vierde deel in deze serie.

Los leesbaar

Het fijne van de boeken van Mikaela Bley is dat ondanks dat het een serie is, je de verhalen los van elkaar lezen kunt. Natuurlijk heb je dan minder achtergrondinformatie over de hoofdkarakters, maar het verhaal is goed te volgen en eigenlijk een op zichzelf staande thriller. Persoonlijk kan ik me helemaal omwentelen in series, ik kan dan echt om de karakters gaan geven en heb meteen een beeld bij hen, dus raad ik het je aan om de boeken niet op een volgorde te lezen, nee, maar het is geen must, ze zijn goed te volgen ook los van elkaar. Ellen Tamm, is weer zo`n heerlijk karakter, je kunt haar vergelijken met Liese Meerhout van Toni Coppers, of Rani Diaz van Sterre Carron, zo`n heerlijk eigengereide, standvastige tante waar je meer van weten wilt, een vrouwtje die je niet zonder handschoentjes aanpakt en waarvan je vanaf het begin al weet daar schuilt een groot verdriet achter.

Scandinavische tv serie?

De meisjes zonder naam, is een echte Scandinavische thriller, het ademt de welbekende sfeer, je voelt de kou tussen de regels door, Bley weet de juist sfeer neer te zetten, met haar vlotte schrijfstijl weet zij je het verhaal in te trekken, en op het juiste moment gooit Bley er een wending in waardoor je geboeid blijft tot het einde. De verhaallijn is van deze, tijd actueel en meeslepend, pesten, internet-crime, puberperikelen. Iets wat eenieder wel aangrijpt. Ook deze thriller vraagt gewoon om een tv serie, het past prima in het lijstje van Scandinavische tv-series. Mikaela Bley eindigt met een korte cliffhanger, geen schokkende maar zeker een trekkende cliffhanger, eentje welke je nieuwsgierig maakt naar een vervolg, ik hoop tenminste op een vervolg komt want Ellen Tamm is een karakter waar ik graag nog veel meer over wil lezen.

Weer een thriller waar je warm voor loopt, fan van Mikaela Bley

Lieve leesgroet Moon Kager