Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Pericula – Erik Persoons “Hoe kunnen meer dan 100 bijdrages één verhaal vormen?”

Pericula – Erik Persoons

“Het is een jeugdboek met vele leerzame en aangename facetten waardoor de lezer zich geen moment hoeft te vervelen tijdens het lezen.”

Auteur(s) : Erik Persoons  

Uitgeverij: Kramat

ISBN : 9789462421011 

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 157

Verschijningsdatum : mei 2019

Achterflap

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Dit verhaal vertelt hoe meer dan 100 jonge schrijvers de wereld zien in de toekomst als er niet wordt ingegrepen. Fictie of niet, een feit is zeker, het is geen mooi beeld.

Het jaar 2198… de toekomst…

De aarde is zo vervuild dat ze onleefbaar is geworden. Miljoenen mensen leven ondertussen in de ruimte. Ook Rori 4KR8, 11 jaar, woont al haar hele leven in een ruimteschip. Ze mist haar vader, een wetenschapper, die als een van de laatsten op de aarde is gebleven om er alles aan te doen om de aarde toch te redden.

Als er een ruimtetuig wordt onderschept, treffen de mensen er een alien aan en een kleine jongen. De jongen kan zich niets herinneren, zelfs niet wie hij zelf is. Het enige wat hij doet, is voortdurend dezelfde naam fluisteren: Rori 4KR8.

Hier schrikt Rori heel erg van want… ze kent de jongen helemaal niet! Wie zijn deze jongen en de alien? Wat is er aan de hand?

Om dit te weten te komen en haar vader terug te vinden, zal ze het gevaar moeten opzoeken samen met haar beste vriend Zenon. Ze worden beschoten in hun ruimteschip, achtervolgd door vreemde wezens, gevangen genomen en zelfs met de dood bedreigd. Zal het hen lukken alle geheimen te doorgronden?

Mijn leeservaring

Het is alweer enige tijd geleden dat ik ontdekte dat Erik Persoons samen met meer dan 100 jongeren deze jeugdthriller ‘Pericula’ had gemaakt en zo nog een paar titels. Ik kende hem alleen van zijn eigen thrillers, ‘Kaakslag’ en ‘Nevelhel’, die bij mij goed in smaak zijn gevallen. Dus ik werd nieuwsgierig naar hoe hij samen met de jongeren een spannend verhaal in elkaar gezet heeft. Sowieso vind ik het een ontzettend tof concept dat hij iedereen op deze manier de kans geeft om een aandeel te leveren en stimuleert om te schrijven. 

“En je liet me inzien dat er zonder die dieptepunten geen hoogtepunten kunnen zijn.”

Ik was vooral benieuwd of het één lopend verhaal was geworden nadat ik vernomen had dat een enkel zinnetje al z’n plek kon vinden binnen het boek. Hoe kunnen meer dan 100 bijdrages één verhaal vormen? Dan zie je toch door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer? Nou ik kan je vertellen tijdens het lezen heb ik niets van enige babylonische spraakverwarring gemerkt en heb ik gewoon een lekker soepel lezend spannend verhaal met dikke rode draad erdoorheen gelezen.  

“Eenmaal op mijn kamer begin ik te twijfelen. Zou ik verder lezen in de spannende jeugdboeken Refugia of Attractopia?”

Inhoudelijk bevat het verhaal herkenbare karakters, leuke anekdotes en grapjes naast dat er spanning aanwezig is die je gauw door laat lezen en droevige momenten die je laten nadenken. Het is een jeugdboek met vele leerzame en aangename facetten waardoor de lezer zich geen moment hoeft te vervelen tijdens het lezen. Ik heb het gevoel dat het een verhaal is wat door lezers van alle leeftijden gewaardeerd kan worden. En de boodschap dat we beter voor de wereld, mens & milieu, moeten zorgen wordt op deze manier ook weer onder de aandacht gebracht. Ook al mag dat van mij nog veel duidelijker en effectiever neergezet worden.

“Er klinkt heel rare, luide muziek als we binnenkomen. Overal flikkeren er spots. Alle zitplaatsen lijken bezet en even moeten mijn ogen wennen aan het felle licht.”

Ik heb met plezier ‘Pericula’ gelezen en ik zou het toch wel heel gaaf vinden als Erik Persoons of een collega schrijver dit soort schrijfprojecten ook uit gaat zetten hier in Nederland op de scholen. Want het kan op alle vlakken leerzaam zijn voor kinderen en jongeren. Zowel voor hun zelfontwikkeling & zelfvertrouwen, als voor de taalontwikkeling op een speelse creatieve manier en ook de fantasie mag zeker wel aan geslingerd worden op een niet beeldscherm gerelateerde manier. En als er dan ook nog gekozen wordt voor een thema van wereldbelang zit het helemaal goed naar mijn idee. Maar los daarvan is het ook gewoon een leuk boek om te lezen!

Lieve leesgroet, Elsa.