#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Als doden dromen – Mel Hartman #Blogtour “Ik wilde door blijven lezen tot er geen letter meer over was!”

Als doden dromen – Mel Hartman

“Ik kijk van harte uit naar het tweede deel in deze nieuwe boekenreeks van Mel Hartman.”

Auteur(s) : Mel Hartman

Uitgeverij : Hamley Books  

ISBN : 9789463967259 

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 301

Verschijningsdatum : september 2020

Serie : Dodenreeks – Boek 1

Achterflap

April Charles is een prettig gestoorde, jonge meid die liever lui dan moe is.

Ze werkt in een funerarium, kickt op zombieverhalen en heeft leuke vrienden. Maar niemand in haar omgeving weet dat ze niet van deze wereld komt.

Ze is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze de doden tot leven wekken en de levenden beïnvloeden. Die gaven gebruiken is echter niet zonder gevolgen. Haar duistere kant wil het dan overnemen en het kost haar alle moeite om deze onder controle te houden.

Wanneer ze op een dag per ongeluk een dode tot leven wekt, vertelt die haar verontrustend nieuws. Een groep menselijke psychopaten zijn van plan om haar wereld, Terr, uit te buiten en het aan de allerrijksten als exclusieve vakantiebestemming te verkopen. Op Terr kan en mag namelijk alles, er zijn bijna geen regels, en er leven vreemde, fascinerende wezens.

April weet dat ze haar rustige leventje vaarwel moet zeggen als ze Terr wil helpen redden. En dus gooit ze zich met frisse tegenzin in de strijd.

Mijn leeservaring

Ook al heeft het wat langer geduurd dan eerder de bedoeling was, met dank aan miss Rona, nu is het moment toch daar dat ik de YA Urban Fantasy ‘Als doden dromen’ met heel veel plezier gelezen heb! Het boek stond namelijk eerder dit jaar gepland maar is een aantal maanden in uitgave verschoven.  

Toen ik recentelijk het boek in handen kreeg genoot ik al gelijk van de prachtige hardcover uitvoering, de gehele vormgeving zowel aan de buiten als binnenkant en de aanlokkelijke afbeelding op de omslag. Het is voor mij een boek wat ik met liefde in mijn boekenkast zet en niet alleen om die complimenteuze buitenkant maar ook zeker om het inhoudelijke verhaal.

“Hij verliet even zijn rol van doodserieuze uitvaartverzorger en pruilde als een jong meisje, een uitdrukking die hem verbazingwekkend goed stond.”

De schrijfstijl had mij vanaf de eerste regels te pakken en nam mij mee in een hilarisch en gemakkelijk te lezen verhaal. Vanuit ik-perspectief beleven we als lezer alles vanuit April’s, het hoofdkarakter, oogpunt. Het is hierdoor voor mij heel simpel om met haar mee te leven en de spanning te voelen die zij door wat ze meemaakt ook ervaart. Tevens heeft ze een super droge vorm van humor die ik zeer kan waarderen en er bij mij meerdere malen voor zorgde dat ik hardop aan het lachen was tijdens het lezen.

“Van honger werd ik behoorlijk kregelig, en aangezien mijn humeur al grensde aan dat van een spook op een mistig kerkhof, kon ik maar beter snel iets eten.”

Het avontuur in dit boek krijgt extra vorm door de foto voorpagina bij ieder hoofdstuk (hiermee wordt subtiel aangegeven waar April zich bevind, dit is beter te begrijpen als je het boek leest, wat helpt tijdens het lezen als geheugensteuntje) en de quotes onder elk hoofdstuk nummer. Ik wilde door blijven lezen tot er geen letter meer over was! Het verhaal vermaakte mij oprecht en deed me soms kortstondig denken aan iZombie of Doctor Who terwijl het dat allemaal zeker niet is! ‘Als doden dromen’ is origineel en humoristisch eigen. Duidelijk droog en grappig!

 “Alsof een buldog een kind krijgt van Trump en dat kind door een mangel is gehaald en dan weer bij elkaar is geboetseerd door een vijfjarige.”

Daarbij is het gewoon heel leuk om te volgen hoe April zich ontwikkeld en ze beter in gaat zien wat ze op waarde hoort te schatten. De mensen met wie ze omgaat en die ze tegenkomt zijn ook bijzonder en opmerkelijk in hun karakters en uiterlijk. Ze worden omschreven op een natuurlijk aanvoelende manier in het verhaal waardoor ik hen in gedachte helder voor mij zie. Tevens geeft het diversiteit weer in alle personages in het verhaal waardoor ieder op zich boeiend is en iets toevoegt aan het geheel. 

“April, schat, ik ga geen heel volk of ras, of wat jullie ook zijn, veroordelen vanwege één crimineel individu.”

Zoals ik al zei heb ik heel erg genoten van dit verhaal en heb ik er absoluut niks op aan te merken. Ik kijk van harte uit naar het tweede deel in deze nieuwe boekenreeks van Mel Hartman.

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com