Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Furta – Erik Persoons “Dit project vind ik sowieso al een bijzonder, bewonderingswaardig fenomeen.”

Furta – Erik Persoons

“Enorm vermakelijk om elke keer weer een nieuw verhaal te mogen lezen wat is ontstaan vanuit zo’n grootse samenwerking”

Auteur(s) : Erik Persoons  

Uitgeverij : Kramat  

ISBN : 9789462421202

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 165

Verschijningsdatum : 23 juni 2020

Achterflap

Joren en Alicia zijn op vakantie aan de Belgische kust. Ze leren er Anna en Piedro kennen, twee rijkeluiskinderen die beweren dat ze in een kasteel, niet ver van het strand, wonen. De kennismaking eindigt met gamespelletjes in het hotel waar Joren en Alicia logeren. De volgende ochtend blijkt dat er uit de hotelkamer geld en juwelen zijn gestolen. De verdenking valt op Anna en Piedro.

Vergezeld van hun hond, Jackson, gaan Joren en Alicia naar hen op zoek. Als ze na allerlei enge avonturen bij het kasteel aankomen, blijkt het een vervallen, griezelig gebouw te zijn.

Het kasteel lijkt verlaten of is dat maar schijn?

Wonen er niet in elk kasteel spoken en geesten?

Waarom probeert iemand hen de stuipen op het lijf te jagen?

Er wachten spannende, huiveringwekkende avonturen in lugubere torenkamers en geheime gangen. Vieze beesten, verdwijningen, pistoolschoten, akelige ontdekkingen, ze moeten het allemaal doorstaan om het geheim van het kasteel te doorgronden.

Het uiteindelijke antwoord is schokkend en de waarheid hartverscheurend.

Het zal hun jonge leven voor altijd veranderen!

Mijn leeservaring

Erik Persoons bood mij deze keer de gelegenheid ‘Furta’ te recenseren. Wederom een verhaal ontstaan uit samenwerken met meer dan 100 jongeren. Zo is dit alweer de vierde keer dat er een boek uitgegeven wordt dankzij het bovengenoemde project. Wat ik sowieso al een bijzonder, bewonderingswaardig fenomeen vind.

De cover van het dunne boekje ziet er voor mij, en ik denk dat als ik jong was geweest ik er ook zo overdacht, interessant uit. De duinachtige omgeving, spookachtig uitziend huis waar een jongen en meisje naar toe lopen, zee en zonsondergang op de achtergrond, blonde hond op de voorgrond die waakzaam kijkt roepen bij mij toch het gevoel van een soort griezel verhaal op. Of in ieder geval een mysterieus verhaal en maakt mij nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal.

“Plots zag hij een vreemde schaduw nabij een bosje vol grote struiken.”

Ik merk vanaf het eerste hoofdstuk dat de tekst gemakkelijk leest maar wel dat de schrijfstijl vooral Vlaamstalig is. Ik begrijp dit zeker wel aangezien het project in België daar via de scholen gegaan is maar ik heb het gevoel dat het bij Nederlandse jongeren ook aan zou kunnen slaan mits het meer op Algemeen Nederlands toegespitst is. Zeker gezien dat taal al zo’n gevoelig en moeilijk onderwerp is in het huidige leerprogramma en er best een positieve bijdrage aan toegevoegd zou kunnen worden. De boeken in het project van Erik Persoons zouden als voorbeeld kunnen dienen maar niet op taalkundig vlak. Wel uiteraard via het prachtige idee, schrijven en verhalen verzinnen is leuk! Terugkomend op de schrijfstijl in dit boek, het leest voor mij vlot en laat mij genieten van boeiend verhaal.

“Er klonk een hoge gil en Tomas rende de trap af.”

De avonturen bouwen een spanningsboog op gedurende het verhaal waarin ik al lezende meegezogen word in een griezelige speurtocht om te ontdekken wat er werkelijk gaande is. De weg naar de ontknoping aan het eind brengt voldoende verrassing met zich mee om de lezer zich niet te laten vervelen. Ook bevat het verhaal humor naast de serieuze kant dankzij Alicia’s achtergrond, Alicia’s & Joren’s ouders en alle andere spannende dingen die er gebeuren.

“Tot plots de guitige snuit van Jackson verscheen.”

De hoofdpersonages Alicia en Joren zijn de jongeren van nu waardoor zij herkenbaar zijn voor de jeugdige lezers doelgroep en voor mij ook zeker realistisch weergegeven. Het is leuk om hen te volgen en enerverend om met hen mee te leven tijdens alle belevenissen in ‘Furta’.

“Nu waren ze nog meer gehaast om die plek te verlaten. Het werd hoe langer hoe geheimzinniger en griezeliger.”

Enorm vermakelijk om elke keer weer een nieuw verhaal te mogen lezen wat is ontstaan vanuit zo’n grootse samenwerking tussen Erik Persoons en alle jongeren die een kleine of grote bijdrage hebben geleverd!       

Lieve leesgroet, Elsa.