Blogtour·Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Voorbij het Wederwoud – Valentijn Ringelberg #Blogtour “Alweer een supertof debuut waardoor ik alleen maar meer wil lezen van de schrijver!”

Voorbij het Wederwoud – Valentijn Ringelberg

“De hoofdstukken lezen stuk voor stuk heerlijk soepel weg en trekken me een boek in wat ik niet meer los wil laten totdat ik het uit heb.”

Auteur(s) : Valentijn Ringelberg

Uitgeverij : Hamley Books  

ISBN :  9789463967273

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover  

Aantal pagina’s : 239

Verschijningsdatum : september 2020

Serie : De raad van Vha ‘Rhymn – Boek 1

Achterflap

Hoe ver zou jij gaan om een dierbare te helpen?

Diep in het Wederwoud, een plek waar de natuur geëerd wordt en ongeziene gevaren zich verborgen houden, wonen de zussen Céli en Phaun. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en ongeneeslijke ziekte, die haar afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje.

Phaun heeft zichzelf volledig weggecijferd om Céli te ondersteunen, waardoor ze geen opleiding of sociaal leven meer heeft. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, wordt er plots een oplossing aangereikt. Maar die oplossing heeft een prijs.

Om haar zus en zichzelf een kans op een nieuw leven te geven, moet Phaun een reis maken door het majestueuze Wederwoud. Een tocht waarbij ze vreselijke keuzes moet maken en tot het uiterste moet gaan. Voorbij het Wederwoud is een spannend en ontroerend verhaal over familie, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde.

Mijn leeservaring

Dat Hamley Books inmiddels tot één van mijn favoriete uitgeverijen behoort hoeft geen geheim meer te zijn. Ook ben ik alweer een tijdje onderdeel van het blogteam van de uitgeverij waardoor ik regelmatig de kans krijg om mee te doen aan allerlei blogtours van al bekende of juist onbekende en debuterende schrijvers. Zo is het dus nu de beurt aan het debuut ‘Voorbij het Wederwoud’ van Valentijn Ringelberg. Het eerste boek in de Young Adult Fantasy serie ‘De raad van Vha’rhymn’.

De hardcover editie ziet er allereerst weer geweldig uit zoals ik verwachtte van een boek van Hamley en daarnaast is het voor mij fijn dat het boek niet zo zwaar weegt en gewoon licht in de hand (of op je bookseat) voelt. Het lichtkleurige lettertype wat gebruikt is voor de titel, ondertitel, schrijversnaam en achterflaptekst is goed & duidelijk leesbaar op de bosrijke groene achtergrond waardoor het een mooi geheel vormt. De bladzijdes binnenin voelen prettig aan, enigszins ruw waardoor de pagina’s gemakkelijk om te slaan zijn. Tevens vind ik het lettertype binnenin fijn lezen en zijn de kleine illustraties en de landkaarten een lust voor het lezersoog.

“Hun gezichten werden slechts verlicht door het schijnsel van de maan en hun houding was afstandelijk en statisch.”

Goed dan nu het inhoudelijke verhaal. De proloog lijkt wel een begin van een spannende serie en maakt me direct nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. De hoofdstukken lezen stuk voor stuk heerlijk soepel weg en trekken me een boek in wat ik niet meer los wil laten totdat ik het uit heb. Het is mooi geschreven op een kalme en wel boeiende manier. De zinsopbouw verloopt vlot, geen ellelange zinnen en passend bij het YA genre.

“Zelfs met mijn ogen dicht zou ik mijn vaste vindplaatsen van eetbare bloemknoppen, zoete vruchten en knapperige noten kunnen opsporen binnen een kleine afstand van ons open plekje tussen de bomen.”

De karakters zijn interessant en wil ik beter leren kennen. Ik leef mee met Phaun die haar chronische zieke zus Céli met liefde verzorgd. Door het ziektebeeld van Céli denk ik even aan mijn eigen situatie. Maar gelukkig is het gehele inhoudelijke verhaal zo fascinerend dat ik algauw helemaal in dit verhaal zit en de realiteit in mijn eigen wereld vergeet. Ik vind het leuk om een soort andere, eigen cultuur van de plek te ontdekken waar Phaun en haar zus wonen. Er is aandacht besteed aan de opbouw van het gehele verhaal, ook omdat dit het eerste boek is in een serie denk ik zo. De achtergrond van het hoofdpersonage is de basis. De overige personages zijn ook allemaal weer anders en naar mijn idee allemaal behoorlijk karakteristiek waardoor ik iedereen gemakkelijk onthoud.

“Mijn harige metgezel lag vlak voor het grote gat waar ik doorheen was gekropen en zorgde voor warmte en beschutting.”

De tekst spreekt tevens behoorlijk tot de verbeelding, ik vorm gemakkelijk visueel een beeld aan de hand van de geschreven woorden. Het is spannend om al lezende te volgen welke keuzes Phaun zal maken en waar haar avonturen haar zullen brengen. Ook als ik het boek dichtsla wil ik dankzij de gigantische cliffhanger (de schrijver benoemt die zelfs achterin, well done Valentijn! Binden die lezers 😉 ) alleen maar verder lezen!

‘Voorbij het Wederwoud’ is een supertof, goed geschreven debuut en ik ben heel benieuwd naar het volgende deel in deze nieuwe YA Fantasy serie.               

Lieve leesgroet, Elsa.