Blogtour·kinderboek·Recensies van Caro

Levy en het Witte wonderdoosje – Lara Reims #Blogtour

Levy en het Witte wonderdoosje – Lara Reims

  • Auteur Lara Reims
  • Uitgever Hamley Books
  • Taal Nederlands
  • ISBN 9789463967303
  • Uitvoering Gebonden
  • Categorie Kinderboeken
  • Leeftijd 10 t/m 12
  • Verschijningsdatum 9/25/2020
  • Aantal pagina’s 300

Voor de blogtour van Levy en het witte wonderdoosje, georganiseerd door Hamley Books mocht ik meedoen met dit jeugd boek van Lara Reims. Wat een prachtige cover heeft dit boek, ik had het boek mee naar school genomen, om het te laten zien en de kinderen vonden het geweldig, het blauw en de letters en getallen die uit een doosje komen en waarbij het lijkt of ze licht geven, geven de hardcover de aantrekkingskracht die kinderen zoeken wanneer ze een boek uit de kast pakken.

Lara’s liefde voor jeugdboeken begon bij Abeltje, Ronja, de boeken van Tonke Dragt, J.K. Rowling en Philip Pullman. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Lara haar eerder boeken heb ik niet gelezen, maar dit jeugdboek wilde ik heel graag lezen en beoordelen of het wat voor onze schoolbibliotheek zou zijn.

Mijn leeservaring

Niet alleen de buitenkant is prachtig ook aan de binnenkant is veel aandacht besteed. Het lettertype, duidelijk voor kinderen, de hoofdstukken beginnend met een tekening en de titel van het hoofdstuk erin maken het boek zeer aantrekkelijk. De tekeningen geven weer hoe het hoofd van de hoofdpersoon Levy in elkaar steekt. Een enorme drukke bedoeling waarbij je niet de concentratie kunt opbrengen voor belangrijke zaken in de klas. Tegenwoordig een groot probleem bij kinderen, concentratie. Het drukke leven wat kinderen tegenwoordig hebben, de sociale media die ze moeten volgen, waardoor ze het nog drukker krijgen. Kijk eens op een feestje van jongelui, gezellig met elkaar op de bank, maar wel allemaal met een mobieltje in de hand, want oh je zou eens wat missen. Ik denk dat dit ook voor kinderen een grote bijdrage levert aan het moeilijk concentreren, maar ook aan pesten.

Levy is slim, maar door haar concentratieprobleem bestaat er de kans dat ze niet samen met haar vriend Robin naar een nieuwe school kan. Doordat ze zo druk is en er anders uit ziet dan de meeste meisjes uit de klas wordt ze ook nog eens gepest. Haar ouders zijn gescheiden en wanneer ze bij haar vader is ontmoet ze Robin die op een andere school zit. Groep 8 is bijna ten einde en het allerliefste zou Levy na de basisschool met Robin mee gaan naar het vervolgonderwijs, maar ze denkt dat ze haar toelatingstoets zal verprutsen. Op een dag vind Levy, onderweg naar school, een klein wit doosje, dit doosje gaat haar leven veranderen. Samen met Robin komt ze op een plek die anders is dan anders en waar ze leert haar gedachten te ordenen en op te komen tegen alle pesters en al de ingewikkelde zaken die Levy op haar pad tegen komt. Leren dat niet zij overal de schuld van is en niet alles kan veranderen. Het doosje brengt haar naar een plaats waar ze niet wil zijn, maar waar ze leert voor zichzelf op te komen.

Een gang vol Madelon en Cynthia en andere stemmen die tegen haar schreeuwen dat ze anders moet doen. En dat zij dan geen idee heeft hoe.

Een verhaal dat me soms met tranen roerde. Vooral het einde van het verhaal, ik denk dat er veel kinderen, die dit boek gaan lezen, bij zichzelf te rade gaan, dat als ze iemand pesten en kleineren, ze het leven van deze persoon verpesten en hopelijk zien ze in dat iedereen een eigen persoonlijkheid heeft en je iedereen in zijn waarde moet laten. Dit boek maakt ook duidelijk dat het scheiden van ouders niet aan de kinderen ligt en dat je als kind je ouders daar niet bij kunt helpen, maar ook een les voor ouders, denk aan je kinderen ze horen en zien alles. Dit boek gaat zeker in de schoolbieb en ik zal het ook bespreken tijdens de bibliotheek les.

Een boek dat gaat over pesten, anders zijn, adhd, scheiden, vriendschap, technologie en leren voor jezelf op te komen.

****Lieve leesgroet Caroline ****