Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De Katharinacode – Jørn Lier Horst “Mooie personages, kalme sfeer, heerlijke Scandi-thriller!”

Jørn Lier Horst – De Katharina code.

Mijn eerste ‘kennismaking’ met Jørn Lier Horst is mij prima bevallen! #Mustread!     

  • Auteur: Jørn Lier Horst
  • Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
  • Nederlands 
  • 1e druk: augustus 2020
  • 9789400512658
  • Paperback 
  • 400 pagina’s

Vierentwintig jaar geleden is Katharina Haugen verdwenen en William Wisting heeft de zaak nog steeds niet opgelost. Elk jaar weer rond dezelfde tijd pakt hij het oude dossier erbij om het nogmaals te bestuderen. Hij kent het praktisch uit zijn hoofd, maar tot een oplossing komt het niet. Elk jaar op dezelfde dag gaat Wisting langs bij de echtgenoot van Katharina, Martin Haugen, dat spreken ze niet af, dat is gewoon zo, al vierentwintig jaar lang. Tussen de politie-inspecteur en de weduwnaar is in de loop van de jaren een soort van vriendschap ontstaan, al kent die vriendschap af en toe ongemakkelijke momenten.

Dit jaar gaat Wisting weer langs maar Martin is niet thuis en hij neemt de telefoon ook niet op. Het huis is donker, Haugen is verdwenen!

Dit is mijn kennismaking met Jørn Lier Horst, niet dat zijn boeken me niet waren opgevallen, niet dat ik dacht dat deze boeken niets voor mij waren.. Meer omdat ik het jammer vind om midden in een serie te beginnen! Dit boek is het eerste deel in een kwartet, ik bedacht dat dit het juiste moment was om te starten in een boek van Jørn Lier Horst!

William Wisting is een politie-inspecteur met pitbull mentaliteit, eenmaal vast gebeten in een zaak laat hij niet meer los. Verder is hij een rustige stabiele persoonlijkheid, die gek is op zijn dochter en kleinkind. Zo’n man die iedereen wel kent. We volgen Wisting die in zijn gedachten de verdwijning van Katharina niet los kan laten. Wanneer Adrian Stiller, rechercheur van de Landelijke Recherche, belast met Cold Cases, zich ook met deze zaak gaat bemoeien, lijkt er schot in deze oude zaak te komen. Hierin is ook een rol weggelegd voor de dochter van Wisting, ingeschakeld door Stiller, om als freelance journalist zo ook haar steentje bij te dragen. Alle drie willen ze weten waar Katharina is gebleven en wie haar mogelijke moordenaar is. Alle drie hebben ze wel hun eigen redenen om dit te willen weten! Ze spelen dan ook niet allemaal open kaart naar elkaar. Wat het verhaal alleen maar geloofwaardiger en interessanter maakt. Wisting die deze zaak de afgelopen vierentwintig jaar niet op kon lossen wordt in wezen door Katharina zelf de goede kant op gestuurd, door middel van de code die ze heeft achter gelaten maar die niemand eerder ooit snapte! Het betekent ook dat er eerst nog een andere vermissing moet worden opgelost. Het verhaal bouwt zich langzaam maar stevig op, met veel oog voor de karakters. Zo goed neergezet dat ik ze voor me zag. Vooral van één karakter heb ik extra genoten: één die al jaren zwaar gebukt gaat onder de geheimen van zijn leven.

Ik houd van stevige thrillers, maar zeker ook van Scandinavische thrillers, in mijn ogen echt van een heel andere orde! Beide lees ik met heel veel genoegen! Dit boek is er één die onder de noemer Scandinavische thriller valt: een goed uitgewerkt verhaal, waarin wat onderhuidse spanning voelbaar is, met oog voor sterke karakters. Eén die zo verfilmd kan worden! Al heb ik deze film eigenlijk al voor me gezien!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel