#thekobolife·@Kobobooks·Jeugdboek·kobobooks·Recensie van Elsa·Recensies

Het mysterie van Winterhuis Hotel – Ben Guterson “Ik heb genoten van een avontuurlijk, winters warm, magisch en origineel verhaal.”

Het mysterie van Winterhuis Hotel – Ben Guterson

“Veel komt samen in dit leuke boek en heeft ervoor gezorgd dat ik weer heerlijke leesuurtjes heb gehad.”

Auteur(s) : Ben Guterson

Uitgeverij : Leopold

ISBN : 9789025880125

Taal : Nederlands 

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 348

Verschijningsdatum : oktober 2020

Serie : Winterhuis Hotel

Achterflap

Elizabeth snakte naar adem. Gerommel klonk van ergens diep onder het hotel. De vloer schokte, de kroonluchter en de glazen op de tafels rinkelden. Ik moet erachter komen wat er precies gebeurt, dacht Elizabeth. Ik moet Winterhuis Hotel redden.

Winterhuis Hotel schudt op zijn grondvesten. Het hotel trilt en beeft, een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer en Elizabeth en Freddy vinden verborgen boodschappen in de schilderijen aan de muren. Het lijkt erop dat iemand probeert de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten de raadsels oplossen om Winterhuis Hotel te redden van Gracella’s duistere magie, voordat het te laat is…

Mijn leeservaring

Hoe leuk is het dat ik af en toe ook een jeugdboek mag lezen en recenseren. Zo is het deze keer de beurt aan ‘Het mysterie van Winterhuis Hotel’, weliswaar het derde boek van de reeks maar dat mag de pret niet drukken.

Op het moment dat ik het boek ontving genoot ik gelijk al volop van hoe het boek eruit ziet. De stevige hardcover met een losse stofomslag ziet er alleen al leuk en in het oog springend uit. Daarbij heeft de stofomslag ook nog een tweetal “raampjes” waardoor je nieuwsgierig wordt naar wat er dan op de hardcover zelf staat. Het is zo een leuke gelaagdheid waarin al het één en ander te ontdekken valt en wat zich in het inhoudelijke verhaal nader zal verklaren.

“In de besneeuwde vallei om haar heen kon ze nergens een huis ontdekken, alleen groepjes winterse naaldbomen of elzen, en ver in het oosten hoge bergen onder een steeds grijzer wordende lucht.”

Het eerste hoofdstuk plaatst je al lezende in de juiste sferen waarin het gehele verhaal zich af zal spelen. Tevens merk ik dat de schrijfstijl heerlijk pakkend leest, vlot verloopt en inderdaad past bij de jeugddoelgroep maar zeker ook voor mij als oudere lezer erg fijn wegleest. De uitgebreide illustraties die met regelmaat door het verhaal verweven zijn verhogen het leesplezier en geven het visueel voorstellingsvermogen net dat extra zetje waardoor je het verhaal nog duidelijker voor je ziet tijdens het lezen.

“De winkelmuren waren verborgen achter boekenplanken, alleen naast de deur was er plaats voor twee posters,…”  

Hoofdpersonage Elizabeth is gelijk een meisje naar wie ik nieuwsgierig raak, die ik mag en met wie ik meeleef op haar avonturen. Ik raak al lezende gauw aan haar gehecht. Ik merk wel dat ik enige voorgeschiedenis over haar en haar omgeving mis omdat ik de voorgaande twee delen nog niet gelezen heb van de ‘Winterhuis Hotel’ reeks. Maar toch geniet ik volop van haar leergierigheid, voorliefde voor boeken en wetenschap, de omgeving waarin zij verblijft en haar vriendschap met Eddy. Eddy en alle andere karakters in het verhaal zijn weer heel anders dan Elizabeth maar daardoor juist extra leuk en interessant om ook te leren kennen. Bovendien vormen zij echt met zijn allen de karakteristieke kant aan het verhaal en past het bij de hotel ambiance van juist dit specifieke, aparte hotel.

“Als er één ding was dat ze had geleerd in de tijd dat ze Freddy kende, dan was het wel dat echt bevriend met iemand zijn vaak betekent je eigen verlangens opzij te zetten en je te verplaatsen in de ander.”  

Tijdens het lezen van dit boek heb ik genoten van een avontuurlijk, winters warm, magisch en origineel verhaal. Van begin tot eind heb ik genoten van de verrassende personages, de boeiende omgeving, de gebeurtenissen, de humor die regelmatig een lach op mijn gezicht toverde, de spannende, soms droevige, en verwarmende momenten. Veel komt samen in dit leuke boek en heeft ervoor gezorgd dat ik weer heerlijke leesuurtjes heb gehad. Overigens weet ik ook dat ik de voorgaande twee delen binnenkort eens aan ga schaffen als mijn budget het toelaat. Daarbij ben ik benieuwd of er een vierde deel achteraan komt volgend jaar.      

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen & beluisteren in het Engels en Duits met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com (Nog? Niet in het Nederlands beschikbaar)