Jeugdboek·Recensies·Recensies van Moon·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Black Friday – Maren Stoffels “Met dit soort boeken zal lezen voor de jeugd weer interessant worden…”

Black Friday – Maren Stoffels

“Een spannend verhaal met een onverwachte wending aan het eind, maakt lezen voor de jeugd weer leuk”

  • Uitgever: Leopold
  • Auteur: Maren Stoffels
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789025879501 
  • Druk: 1 
  • september 2020 
  • 208 pagina’s

Je wilt erbij horen, hoe ver ga jij daarin?

De ontgroening van een studentenverenging staat bekend om zijn degenererende karakter, Ris en Megan weten er alles van. Wanneer zij zich aanmelden voor de studenten vereniging van Veneris Dies Nigra, vijf dagenlang hebben de oudejaars alles voor het zeggen en je moet doen wat zij zeggen. Maar de laatste dag, Black Friday, van deze ontgroening zal zijn naam eer aandoen. Wat is er gebeurd tijdens de laatste test?

Er is toch een code bij studentenverenigingen? Een code van stilzwijgen. Zodat alles wat er tijdens de ontgroening gebeurt, binnen vier muren blijft?

De Amsterdamse Maren Stoffels schrijft vooral boeken waarin de jeugd zichzelf kan herkennen, onderwerpen als Anorexia, Homoseksualiteit, Gepest worden en Verliefd zijn. Voor de tieners is dit een auteur waardoor de jeugd hopelijk meer zal gaan lezen. Onderwerpen waarin zij zichzelf kunnen vinden, wat hun interesse heeft. Black Friday een verhaal over een ontgroening, waarbij je meeleest vanuit Megan en Ris, hun ervaringen worden sterk neergezet en Maren weet de lezer flink op het verkeerde been te zetten. Juist deze wending maakt dit verhaal ! Ik was dan ook danig onder de indruk toen ik het boek sloot. Stoffels zet met een onverwachte plottwist alles op scherp!

Een mooi vormgegeven boek met kleine details van het onderzoek, het prettige lettertype en de korte vlotlezende hoofdstukken zijn voor de tieners zeker een pluspunt. Het zal de jonge lezer eerder aansporen voor het lezen van dit boek. De duistere cover maakt je nieuwsgierig kortom allemaal pluspunten voor de jeugd. Mijns inziens zal dit de jeugd wel aantrekken, sowieso het onderwerp de leeftijdsgenoten welke in het verhaal centraal staan zullen de jonge lezers interesseren. Waarom deze boeken niet op de verplichte leeslijst staan blijft voor mij een raadsel, hiermee zal de jeugd veel eerder geïnteresseerd blijven in lezen in plaats van de taaie kost die er nu op staat.

Lieve Leesgroet Moon Kager