Gast recensies·Recensies·Thriller

De geheime orde – Daniel Silva “Een meesterlijke thriller over de machtsverhoudingen binnen het Vaticaan als de Paus wordt vermoord!”

De geheime orde – Daniel Silva

Moord en omkoping binnen het Vaticaan

  • Auteur – Daniel Silva
  • Uitgever Harper Collins
  • Bindwijze – Paperback
  • Verschijningsdatum – november 2020
  •   448 pagina’s
  • 9789402706529

Meesterspion en kunstrestaurateur Gabriel Allon is met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Venetië, als hij een telefoontje krijgt van aartsbisschop Luigi Donati, dat de paus plotseling is overleden. Donati vraagt Allon naar Rome te komen, omdat hij vermoed dat de Paus geen natuurlijke dood is gestorven.

Een agent van de Zwitserse garde die dienst had op de avond dat de Paus dood werd gevonden, is vermist. Bovendien is er een brief verdwenen die de Paus kort voor zijn dood schreef. De brief was bestemd voor Allon

Daniel Silva – De geheime orde

Weer zo’n heerlijke thriller met als hoofdpersoon Gabriel Allon, Zijne heiligheid paus Paulus VII kwam al eerder voor in de Gabriel Allon reeks. Vervolgens speelde hij een rol in The Messenger en The Fallen Angel.

Als de Paus dood wordt aangetroffen, wordt al gauw duidelijk dat het geen natuurlijke dood is.

Aartsbisschop Luigi Donati is tevens de privésecretaris van de paus. De paus had zich die avond op zijn kamer teruggetrokken om wat te lezen. Meestal bleef Donati bij hem inde buurt, maar op deze donderdagavond, vertrok Donati naar een afspraak buiten het Vaticaan. Was het toeval dat de paus juist op deze avond dood werd aangetroffen in de kapel door de camerlengo kardinaal Albanese? Donati en Allon gaan op zoek naar de waarheid en komen er al gauw achter dat Niklaus Janson, de Zwitserse gardist, die op wacht stond, ook wordt vermist. In zijn bezit een brief van de paus gericht aan Allon. Intussen komen de stemgerechtigde kardinalen aan voor het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Donati en Allon komen er achter dat er een geheime orde bestaat; de orde van St Helena. Ze vermoeden dat een aantal kardinalen zijn omgekocht door de orde, en hebben vijf dagen de tijd om te bewijzen dat de orde de paus heeft vermoord. Er volgt een razend spannende zoektocht naar de verdwenen brief en een boek dat de paus aan Allon had willen geven.

Silva neemt de lezer mee op een speurtocht naar het evangelie van Pilatus. Wat is de invloed van de geheime orde, dat zijn kapitaal vergaarde tijdens de oorlog door omkoping van rijke Joden in ruil voor bescherming. Welke invloed heeft de Israëlische geheime dienst?

Een heerlijke thriller waarbij je constant op het puntje van je stoel zit. De spanningsboog blijft hoog, je aandacht kan geen moment verslappen. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog temp op. Het verhaal speelt zich grotendeels in en om het Vaticaan af, tijdens het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. De geheime orde probeert het conclaaf te beïnvloeden, maar het loopt toch net iets anders.

 Wat worden er toch meesterlijke spelletjes gespeeld binnen het Vaticaan.

Lieve leesgroet Marga Bos