#thekobolife·@Kobobooks·Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Het dwaalkompas – Dianne Arentsen “Alles is in dit verhaal in balans en ben ik tot de laatste pagina verzonken in een boeiend boek.”

Het dwaalkompas – Dianne Arentsen

“Ik genoot van de bewoording die perfect past bij de persoonlijkheden van de karakters, de bewoording die de omgeving waarin zich alles afspeelt in gedachte beeld geeft, de spanning aanwakkert en vasthoudt op juiste momenten.”

Auteur(s) : Dianne Arentsen

Uitgeverij : Zilverbron

ISBN : 9789463083775

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback  

Aantal pagina’s : 363

Verschijningsdatum : december 2020

Serie : Het patroon 4  

Achterflap

Hoewel Mordis is verslagen, is het nog steeds onrustig op Sondar. Zijn volgelingen hebben het dwaalkompas geactiveerd en iedereen die daarmee in aanraking komt, wordt langzaam gek. Drenuga maakt daar graag gebruik van. Hij gaat niets uit de weg om Sondar weer in zijn macht te krijgen.

Ook de weefsels zijn losgeslagen. Ze nemen de vorm aan van mannen en vrouwen en heersen over Sondar. Om te overleven moeten de zeven rassen hun energie afstaan op energiebanken in ruil voor voedsel en bescherming.

Kimoh’ra heeft als een van de weinigen geleerd hoe ze weefsels kan gebruiken zonder haar verstand te verliezen. Na drie jaar trainen is ze een van de machtigste wevers, maar waar anderen nog hoop hebben ziet zij niets dan duisternis.

Eyvére gaat op zoek naar Rebori, die gevangen wordt gehouden in de Wijngaard. Als er iemand is die de weefsels kan herstellen en het op kan nemen tegen Drenuga is hij het wel.

Mijn leeservaring

Toen had ik alweer het vierde deel ‘Het dwaalkompas’ van deze fantastische boekenserie in handen, inmiddels gelezen en wel. Het verrassende aan de cover is dat er deze keer geen personage uit het verhaal op de voorzijde staat maar letterlijk het ding waar dit boek zijn titel aan te danken heeft. Voor de verdere verklaring, lees gerust het boek 😉 

“Hij haalde nogmaals zijn schouders op. ‘Eenzaamheid zit niet in het alleen zijn. Meer in het besef dat niemand je belangrijk vindt.”

Op de één of  andere manier lijkt het voor mij alsof ik met dit deel ineens een veel completer beeld gekregen heb van hoe het patroon met diens bijbehorende karakters werkt, de puzzelstukjes vallen als het ware op hun plaats. Hierdoor begrijp ik het verhaal inhoudelijk nu nog beter en heb ik er tijdens het lezen nog meer van genoten, ook al vond ik de voorgaande delen absoluut net zo goed de moeite waard!

“Meestal kwam na een paar minuten de leegte alweer terug, dat verdoofde gevoel dat haar liet beseffen dat elke dag hetzelfde was. Uitzichtloos, eenzaam, slopend.”

De schrijfstijl van Dianne lijkt zich met ieder deel vloeiender voort te gaan bewegen. In ieder geval las dit vierde deel voor mij vlotter dan ooit. Ik genoot van de bewoording die perfect past bij de persoonlijkheden van de karakters, de bewoording die de omgeving waarin zich alles afspeelt in gedachte beeld geeft, de spanning aanwakkert en vasthoudt op juiste momenten.

“Hij trok een wenkbrauw op. ‘Is dit niet wat iedereen doet? Zijn afval diep begraven onder de grond en de schijn ophouden dat het niet bestaat.”

Er gebeurd zoveel, er lopen verschillende rode lijnen afwisselend van elkaar door het gehele verhaal heen, maar toch is alles in dit verhaal in balans en ben ik tot de laatste pagina verzonken in een boeiend boek. Ik leef mee met de intrigerende personages die ieder weer worstelen met eigen onhebbelijkheden, moeilijke beslissingen en vele emoties. Ik vind het leuk om te lezen hoe de inmiddels bekende personages zich verder ontwikkelen, hoe liefde opbloeit en ook hoe moeilijk alles is en niet zomaar vanzelf gaat.

“Een windvlaag was de enige waarschuwing die ze kreeg.”

Nu draait het ook om een gigantisch spannend en zeker ook griezelig avontuur. Dus naast dat de personages interessant zijn voor mij als lezer is al het andere wat voorkomt in het boek net zo fascinerend om door te blijven lezen. Met dit verhaal verveelde ik me geen moment en was mijn gedachte niet af te leiden van het boek.  

Ik kijk enorm uit naar het volgende deel ook al is het dan naar alle waarschijnlijkheid het laatste deel van deze serie. Gelukkig kan ik erop vertrouwen dat Dianne nog genoeg schrijfsels in de planning heeft voor de toekomstige jaren.       

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com