#thekobolife·@Kobobooks·Recensies·Recensies van Moon·Roman

Arty – Henriëtte de Smet “Overtuigend en sterk neergezet, een dikke aanrader .”

Arty – Henriëtte de Smet

“Arty zal je hart veroveren, door de goed neergezette sfeer beleef je de het leven van een talentvol jong meisje in de vorige eeuw”

  • Auteur: Henriette de Smet
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789083056630 
  • Druk: 1 
  • oktober 2020 
  • 224 pagina’s
  • #KoboBooks

Maar Aartje, Aartje uit Kampen jongens, zit wel mooi hier! In Amsterdam. Bij Arti. Arty in Arti: slechts één letter verschil.

De jonge Aartje verruilt haar geboortegrond Kampen voor het wereldse Amsterdam. Zij verandert haar naam in Arty en gaat in dienst bij het echtpaar Verhooft. Meneer Verhooft ziet in Arty zijn muze en eindelijk krijgt Arty de kans om te laten zien waar zij goed in is. Schilderen! Maar gaat zij hierin niet te ver? Haar temperament en haar drang om als vrouw zich staande te houden in de kunstwereld en de strijd voor het recht van de vrouw in die tijd brengen haar ook in moeilijkheden. Kan zij haar geluk vinden zonder dat zij zichzelf verliest?

“Van een dubbeltje kun je toch een kwartje worden. Mooi thema voor een nieuw schilderij trouwens.”

Arty is het zevende boek van televisiemaakster Henriëtte de Smet, haar tweede historische roman en met deze roman weet zij de lezer terug te voeren naar 1910, de tijd dat vrouwen nog geen kiesrecht hadden en hun plaats in de maatschappij in alle opzichte verschilt met de huidige tijd. De strijdlustige Arty zal het hart van de lezer weten te veroveren en haar daadkracht maar tegelijkertijd toch ook haar naïviteit spat van de bladzijdes af. De sfeer van de vorige eeuw wordt door de Smet op een overtuigende manier neer gezet, inleven zal de lezer geen enkele moeite kosten. Je kunt je makkelijk vereenzelvigen met het open karakter van Arty, haar hele zijn speelt goed in op de empathie van de lezer. Het is een heerlijke roman waarin een jonge vrouw haar weg zoekt, haar geluk zoekt en dit op een manier doet die naïef aandoet maar ook zo herkenbaar is voor een twintigjarige. Onzeker en beïnvloedbaar, maar overtuigd van haar kunnen en de wil om haar passie te volgen zal Arty een onuitwisbare indruk maken.

Het verhaal lees je in één ruk uit, door de fijne leesflow en de aantrekkelijk opbouw blijf je de volle 244 pagina`s geboeid. Een fictief verhaal doordrenkt door historische feiten vanuit de vorige eeuw, deze zijn door de Smet sterk naar voren gebracht en het geeft een heel overtuigend beeld van die tijd, een genot om te lezen voor de roman liefhebber.

Lieve Leesgroet Moon Kager