Recensie van Carla·Recensies·Roman

Zondagsleven – Judith Visser “Wat een prachtige autobiografische roman! Een blik in het leven van iemand met autisme!”

Judith Visser – Zondagsleven.

Een heldere inkijk in het leven van iemand met autisme, maar ook gewoon een prachtig verhaal!  

  • Auteur: Judith Visser
  • Uitgever: Harper Collins
  • Nederlands 
  • 1e druk: oktober 2020
  • 9789402706413
  • Paperback 
  • 464 pagina’s

Recensie

Jasmijn Vink, die haar hele jeugd volwassen en vrij wilde zijn, ervaart als volwassene meer problemen dan ze had verwacht! Ze probeert haar hoofd boven water te houden in de jungle van het leven. Haar werk kost haar enorm veel energie, door alle geluiden die ze niet buiten kan sluiten. Geluiden van rinkelende telefoons, pratende collega’s, maar ook felle verlichting zorgen er voor dat Jasmijn overprikkeld raakt. Zo erg dat ze tussen de middag de rust moet opzoeken, in plaats dat ze aanschuift in de kantine om haar broodje te eten. De meeste collega’s vinden haar maar vreemd, maar ze voelt geen behoefte om het uit te leggen. Eigenlijk heeft ze maar één droom: haar kost te verdienen op een heel andere manier, zonder collega’s in elk geval. Ze zal haar droom waar gaan maken, maar zolang dat nog niet zover is zal ze haar baan moeten aanhouden. Ze zet haar vakantie dagen op een slimme manier in en worstelt zich door het leven.

Judith Visser – Zondagsleven #Mustread!

Haar ouders zijn voor haar een stevige basis waar ze altijd op terug kan vallen. Ondanks dat ze op zich zelf woont zorgen ze nog steeds voor haar. Ze weten dat ze anders is dan haar broer, anders dan haar ouders zelf zijn, maar dat maakt ze niets uit.

Door af te kijken en zich vaak af te vragen hoe normale Jasmijn dit zou doen, probeert ze zich te handhaven in het leven.

Er was een speciale reden dat ik dit boek wilde lezen. Ik ben namelijk een moeder van een kind met autisme (A.S.S.). Al hebben we dit 16 jaar niet geweten.

Ik heb de struggle van onbegrip van dichtbij meegemaakt en had door dat onze opvoed-aanpak, zoals toegepast bij onze twee andere kinderen, absoluut niet werkte bij dit kind. Er moest iets veranderen! Ik had geen zin in elke avond ruzie aan tafel tijdens het eten. Ik besloot het eten maar boven op de eigen kamer te brengen.  De rest van het gezin was het daar niet mee eens! Maar ik hield voet bij stuk! Pas toen er een diagnose A.S.S. kwam konden we ook verklaren waarom die aanpassingen werkten! En bleek er ook reden te zijn om “met twee maten te meten”. Zoals vooral de oudste vaak had geroepen, die zelf ADHD heeft.

Iedereen is zoals hij/zij is en dat zou genoeg moeten zijn! Dus waarom een ‘etiketje’ willen plakken? Om dingen te kunnen verklaren, om het leven eenvoudiger binnen het gezin te maken, had dit ‘etiketje’ veel waarde. Ook buiten ons gezin was er veel onbegrip. Er is een periode geweest dat ik murw was, zo moe. Constant tegen een muur van onbegrip oplopen op school en bij mensen om ons heen. Maar vooral een kind te hebben die ik zag wegdrijven, een kind wat al depressiever werd, een kind die intussen niet meer openstond voor welke hulpverlener dan ook!

Zondagsleven is voor mij herkenbaar en zorgt voor nog meer inzicht! Dit inzicht gun ik iedereen! Maar vooral hoop ik dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. Nu had ik een speciale reden om dit boek te willen lezen, maar Zondagsleven is ook gewoon een prachtig verhaal! Voor iedereen een aanrader, een #Mustread!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel