Blogtour·Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

Als doden spreken – Mel Hartman #Blogtour “Door de soepele bewoording die doorspekt is met droge humor vlieg ik door het boek heen.”

Als doden spreken – Mel Hartman

“Bovendien zetten de laatste zinnen van dit verhaal die deur ook wagenwijd open.”   

Auteur(s) : Mel Hartman

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789463967648

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover    

Aantal pagina’s : 301

Verschijningsdatum : februari 2021

Serie : Dodenreeks – Boek 2

Achterflap

Aprils leven is een rommeltje. Ze is gevlucht omdat ze haar gave niet onder controle heeft en bang is om haar vrienden te doden, en als ze de mensen van wie ze houdt niet wil verliezen, moet ze hen de waarheid over zichzelf vertellen.

Dan is er nog een journaliste, Annie Hemmings, die heeft ontdekt dat April geen mens is en dat wil ze met de hele wereld delen. Om meer bewijs te vinden, brengt Annie een vriendin van April in gevaar. April moet haar gave gebruiken om enkele moordenaars tegen te houden, maar dreigt zichzelf daardoor te verliezen.

Gelukkig krijgt ze deze keer ook hulp van enkele machtige vrienden, onder wie Sekhmet, de Godin van ziekte en verderf.

Mijn leeservaring

Nadat ik met enorm veel plezier het eerste deel ‘Als doden dromen’ gelezen had hoefde ik nu niet lang te wachten om aan het volgende deel te beginnen. ‘Als doden spreken’ is dus het tweede deel in de Urban Fantasy ‘Dodenreeks’ van Mel Hartman. Ook nu is het weer een prachtige hardcover uitvoering, uitgegeven door Hamley Books. Waarbij je ook in het boek ziet hoeveel aandacht er besteed is aan de vormgeving en wat voor mij absoluut bijdraagt aan het leesplezier.

“Hij leek net een lolly met snorharen, maar dat vertelde ik zijn gevoelige zieltje natuurlijk niet.”

Net als met het eerste deel valt mij gelijk op hoe gemakkelijk de schrijfstijl leest en hoe je vanuit April, het hoofdpersonage, het verhaal beleeft en meevoelt met alles wat zij meemaakt. Door de soepele bewoording die doorspekt is met droge humor vlieg ik door het boek heen. De verwijzingen naar muziek, series, films enzovoort vind ik zo leuk passen in het verhaal en bij de karakters. De openheid over seksualiteit en diversiteit vind ik een verademing in het geheel, het voelt niet misplaatst of opdringerig maar past heel goed bij hoe April en haar vrienden zijn. Ik heb het gevoel dat de schrijfster vanuit haar hart schrijft en het op die manier natuurlijk overkomt ook al is het zeker fictie. De onderliggende normen en waarden zijn niet zomaar alleen fictie voor  mijn gevoel en geeft dus ook een instructief kantje mee aan het boek.

“Er sprak wijsheid en begrip uit, waardoor ik zin had om mijn diepste geheimen met hem te delen.”

Het inhoudelijke verhaal is grappig om te volgen maar ook spannend, avontuurlijk en vernieuwend. Er gebeurd veel waardoor je al lezende geboeid blijft. Wel ervaarde ik het eerste deel net ietsjes verrassender, toch heb ik ook genoten van dit tweede deel. De liefdes relatie van April zou ik graag nog wat verder uitgebouwd zien in een volgend deel. Haar partners zijn qua persoonlijkheid en achtergrond nog redelijk onbekend en ik ben nieuwsgierig naar hen. Alle personages in het verhaal zijn overigens fascinerend op hun eigen manier en zorgen voor een veelzijdig mix.

“Ja, dat zag ik inderdaad aan je blik en reactie, maar iedereen heeft een lichte en een donkere kant, daar heb jij niet het alleenrecht op, April Charles.”    

Het genre van deze boeken is dus Urban Fantasy, wat zoveel betekend als uiteraard fictie, een subgenre van Fantasy, bovennatuurlijke elementen bevatten in een wereld die veel op de onze lijkt. Even kort door de bocht omgeschreven. Nu denk ik na het lezen van beide boeken dat ze ook prima door de YA doelgroep gelezen kunnen worden en gewoon door iedereen die houdt van een leuk, niet te zwaar, Fantasy verhaal.

“Haar haren stonden rechtovereind toen ze Ilse naar de deur vergezelde. Er klopte iets niet, dat voelde ik in iedere cel van mijn lichaam.”  

Ook nu ben ik weer enorm benieuwd naar een vervolg deel in deze serie en weet ik zeker dat er nog genoeg te beleven is voor April en haar vrienden waarover Mel toffe verhalen kan schrijven. Bovendien zetten de laatste zinnen van dit verhaal die deur ook wagenwijd open.     

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “Als doden spreken – Mel Hartman #Blogtour “Door de soepele bewoording die doorspekt is met droge humor vlieg ik door het boek heen.”

Reacties zijn gesloten.