Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Roman

Het onzichtbare leven van Addie Larue – V.E. Schwab “Een magistraal verhaal!”

Het onzichtbare leven van Addie Larue – V.E. Schwab

“Dit boek vind ik met recht toebehoren aan de literaire roman sectie inclusief een vleug Fantasy zoals perfect bij de schrijfster past.”

Auteur(s) : V.E. Schwab  

Uitgeverij : Boekerij  

ISBN : 9789022591932

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover     

Aantal pagina’s : 576

Verschijningsdatum : januari 2021

Achterflap

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Mijn leeservaring

Ik kan nu al met zekerheid zeggen dat dit één van de mooiste boeken is die ik dit jaar gelezen heb. Het verhaal bevat zoveel elementen die perfect bij mijn smaak aansluiten en daarnaast ook nog eens snaren in mij weten te raken waarvan ik mij vooraf niet altijd bewust was dat ik ze bezat. Tijdens het lezen heb ik meer sticky-notes dan ooit in een boek geplakt; bij quotes die ik wil onthouden, stukken waarover ik langer na wil denken en eens nader wil onderzoeken voor mijzelf en gewoon weg voorbeelden bij tekst hoe je als schrijver de perfecte gevoelsbeleving beschrijft. Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat dit een enorm positieve recensie betreft.

“En het is natuurlijk verdrietig om te vergeten, maar het is eenzaam om vergeten te worden.”

Dit boek vind ik met recht toebehoren aan de literaire roman sectie inclusief een vleug Fantasy zoals perfect bij de schrijfster past. Haar voorgaande ‘De schemering trilogie’ heb ik tevens met heel veel plezier gelezen en vooraf wist ik dat dit om een ander soort boek zou gaan. Toch had ik er al het volste vertrouwen in. De schrijfstijl van V.E. Schwab sleurde me ook nu vanaf de eerste pagina’s mee in het verhaal. Ze schrijft op zo’n manier dat ik niet anders kan dan geïntrigeerd raken door het hoofdpersonage en volop met haar meeleven. De schrijfster schrijft vanuit haar hart, vanuit haar levenservaring en gevoel. Dat merk je als lezer (onbewust of bewust) en creëert empathie voor de karakters in het boek. Daarbij leest de gekozen bewoording gemakkelijk, ook bij de stukken waarin gesproken wordt over kunst, cultuur, muziek en literatuur. Wat overigens voor mij ook een extra pluspunt is omdat het mijn andere interesses aanspreekt en me nog meer betrekt bij het leven van Addie, het hoofdkarakter.

“Hoort zijn stem terwijl hij dat ene, bevestigende woord fluistert. Gebeurd.”

Het verhaal van Addie is zo mooi en tegelijkertijd zo tragisch, ook vol humor, kracht, doorzettingsvermogen en hoop. Al die facetten dragen eraan bij dat ik door wil blijven lezen, wil weten hoe het afloopt. Geen moment zakt het verhaal in en blijf ik als lezer geboeid betrokken bij het geheel. Tevens bevat het boek stukken die je aan het denken zetten over je eigen leven, in ieder geval in mijn geval. Het besef van waardering van wat je hebt kan leerzaam zijn en het vermogen om nooit op te geven net zo goed. Dit geeft voor mij ook de eerder genoemde kracht van het verhaal aan. Het is gewoon een boek wat voor mijn gevoel veel bevat naast dat het absoluut een tof inhoudelijk verhaal is.

“ ‘Sorry, Book,’ mompelt ze terwijl ze de kat behoedzaam op de rugleuning van de oude stoel neerzet, waar hij zijn beste imitatie van een verstoord vloerbrood weggeeft.”

Zoals je merkt kan ik niets anders dan goede punten van dit boek opmerken. Ik geloof echt dat de beleving niet voor iedere lezer zo zal zijn maar toch kan ik het boek van harte aanraden. Ja het is een dikke pil maar laat dat je zeker niet afschrikken want ik vind niet alleen het verhaal het meer dan waard maar het boek leest ook nog eens heerlijk vlot. Ik kan niet anders zeggen dan dit is; Een magistraal verhaal!     

Lieve leesgroet, Elsa.