Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Spiegelman – Lars Kepler “Lars Kepler, dit duo zorgt altijd voor vaart, actie en geweld in hun boeken! SST… ik houd er van!”

Lars Kepler – Spiegelman.

Voor liefhebbers van stevige thrillers, voor tere zieltjes ongeschikt! #Heerlijk!  

  • Auteur: Lars Kepler
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: november 2020
  • 9789403106410
  • Paperback 
  • 544 pagina’s

Al weer het achtste deel met Joona Linna, een heerlijk personage, intussen natuurlijk een oude bekende die zich vastbijt in elke zaak die op zijn pad komt. Dit keer wordt er een lichaam gevonden van een jonge vrouw, Jenny. Tussen het moment van de verdwijning van Jenny en het moment dat ze dood aangetroffen wordt zit vijf jaar. Het vreemde is: Jenny is nog maar recent overleden! De grote vraag is dus: Waar was Jenny al die tijd?  Er is een ooggetuige van de moord maar er is ook een probleem: de ooggetuige is een man die al een poosje met een psychisch probleem kampt. Er is moeilijk te communiceren met hem en zijn geheugen lijkt hem in de steek te laten! Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Dit in de hoop dat de getuige onder hypnose zijn herinneringen weer helder krijgt en Joona behulpzaam kan zijn in het onderzoek. Deze getuige is de enige link. Gaat het ze lukken zijn geheugen op te frissen?

Kort na het moment dat ze Jenny vinden verdwijnt er weer een andere jonge vrouw. Joona vermoedt een verband tussen Jenny en de nieuwe verdwijning en voelt de urgentie deze zaken snel op te lossen, voordat het verder uit de hand loopt!

Lars Kepler, pseudoniem voor het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril, heeft met Spiegelman weer een stevige thriller afgeleverd. Stevig in de zin van een heerlijk dik boek, 544 bladzijden, maar ook stevig in de zin van gedetailleerd gewelddadig, een boek vol actie. Het boek is dik maar met korte snelle hoofdstukken leest het makkelijk en rap.  Dit echtpaar heeft zich de kunst van spanning opbouwen en vasthouoden eigen gemaakt! Spiegelman dut nergens in een laat je eigenlijk geen tijd om zelf te gaan bedenken hoe het in elkaar steekt. Als je de vorige delen van Joona Linna hebt gelezen zal je direct het gevoel hebben dat je sinds lange tijd weer op bezoek gaat bij een oude bekende. Je pakt de draad weer op alsof je deze vriend gisteren nog sprak! Tenminste zo ervaar ik dat! Joona loopt geregeld aan tegen muren van onbegrip, wil te snel, heeft te weinig geduld en doet het vooral op zijn manier. Dat loopt niet altijd helemaal goed af. Zijn meerderen vinden dit niet altijd leuk, maar zelfs zijn eigen dochter kan er slecht tegen dat haar vader alleen maar de ‘oplossing’ in de gaten lijkt te houden. Niet altijd de slimste keuzes maakt als het gaat over ongeschonden uit de strijd komen. Toch is er voor Joona geen andere weg lijkt het. Het plot is goed uitgewerkt, die zie je vast niet ruim van te voren aankomen, al konden er in mijn beleving maar twee mogelijke daders zijn.

Ik heb in elk geval genoten van het begin tot het einde! Ik hoop vooral dat Lars Kepler het volgende deel al aan het afronden is! Kom maar door….. #Mustread!

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel