#thekobolife·@Kobobooks·Recensies·Thriller

Sneeuwstorm – Nan Adams“Een heerlijke roman, met een vleugje spanning in een winterse setting.” #Kobo

SneeuwstormNan Adams

Nan krijgt het voor elkaar om mij te doen smachten naar die heerlijke kerstsfeer, die we in 2020 zo hebben moeten missen.

  • Auteur Nan Adams
  • Uitgever Ambo Anthos
  • december 2020
  • 9789047205906
  • 159 pagina’s
  • Gelezen via KOBO plus

Recensie

Sneeuwstorm is het tweede deel van de Vera op de Veluwe serie, maar kan als losstaand boek gelezen worden. In het eerste deel; Vers bloed, hebben we kennisgemaakt met Vera, die na het overlijden van haar man, Amsterdam verlaat en in een huisje op de Veluwe gaat wonen. Het boek leest heerlijk weg, en je hebt het zo uit. Een thriller zou ik het niet noemen, eerder een feelgood roman met een paar spannende gebeurtenissen.

Vera woont inmiddels in een huisje in het centrum van Waterlo. Ze werkt in een kleine winkel; Waterlo’s warenhuis. In de winkel krijgt Vera te maken met een paar vreemde zaken. Er verdwijnt regelmatig geld uit de kas. En, tijdens de verbouwing van de winkel wordt een oude verjaardagskaart gevonden van 2 geliefden. Vera gaat op zoek naar de dader van de diefstal, en ze probeert te achterhalen wie de personen zijn die op de kaart vermeld staan.

Het  verhaal speelt zich gedeeltelijk af in de sfeervolle decembermaand.

Vera heeft het erg naar haar zin in Waterlo’s warenhuis. Al is warenhuis wel een erg groot woord voor de winkel. Het is een gezellig dorpswinkeltje, waar naast verkoop van allerlei hebbedingetjes ook koffie en thee gedronken kan worden met wat lekkers erbij. Vera bakt en kookt  dat lekkers allemaal zelf, en is daar best druk mee. De zolder van de winkel wordt verbouwd, om zo meer ruimte in de winkel te krijgen voor workshops. Tijdens de verbouwing wordt er door Rob, de timmerman, een oude kaart gevonden.  Een kaart die echter nooit verstuurd is. Vera’s interesse is gewekt, waarom is de kaart niet verstuurd? Ze ontdekt dat Merie, aan wie de kaart geadresseerd is, nog steeds in het dorp woont. Merie verteld dat Jan, die de kaart geschreven heeft, haar grote liefde was, maar dat hij tijdens de oorlog  overleden is. Vera ontdekt echter dat hij nog leeft en dat hij tijdens de oorlog naar Engeland gevlucht is. Vera besluit samen met Rob Naar Engeland te gaan en Jan op te zoeken. Het blijkt allemaal toch wat anders in elkaar te zitten dan altijd werd aangenomen.

Als Vera weer thuis komt hebben haar kinderen het mysterie van het gestolen kasgeld opgelost, en het verhaal neemt een hele verrassende wending. Inmiddels is het bijna kerst en de voorbereidingen voor de workshops zijn in volle gang. Middenin de drukke tijd voor kerst besluit Vera om een weekendje met Rob naar Wenen gaan, maar een hevige sneeuwstorm gooit echter “sneeuw” in het eten.

Nan heeft een prettige schrijfstijl, het boek leest makkelijk weg. Maar, ik vind het zeker geen thriller. Het is een fijne roman met een mysterieuze zoektocht naar een gebeurtenis uit de oorlog. De auteur heeft zich verdiept in het fenomeen Engelandvaarders, en dit verwerkt in deze heerlijke roman.

De gezelligheid in de winkel, kerstversieringen, de kerstworkshops, lekker eten en een pak sneeuw, allemaal ingrediënten voor een heerlijke winterse  roman.

Lieve leesgroet Marga Bos