Boekentips·Fantasie·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Woeker – Kenneth Oppel “Ik vind ‘Woeker’ een absolute aanrader!”

Woeker – Kenneth Oppel

“Tijdens het lezen van dit boek verveel ik mij geen moment.”

Auteur(s) : Kenneth Oppel

Uitgeverij : Condor (WPG Kindermedia)

ISBN : 9789493189287

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback   

Aantal pagina’s : 312

Verschijningsdatum : februari 2021

Serie : De Invasie Boek 1

Achterflap

Het begint met regen.

En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken mensen en dieren op.

Drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Anaya, Petra en Seth. Wat hebben zij met elkaar te maken? Wat is hun geheim? Ze moeten gauw op zoek naar antwoorden op deze vragen… want de invasie is begonnen.

Mijn leeservaring

Voor mij is dit de eerste kennismaking met werk van de schrijver Kenneth Oppel, die al heel veel boeken geschreven heeft. Alleen de vleermuis trilogie (Zilvervlerk, Zonnevlerk en Vuurvlerk) is eerder in het Nederlands uitgegeven. Al zijn overige titels niet, tot nu dan. ‘Woeker’ is het eerste deel van ‘De invasie’ jeugdboekenserie uitgeven door Uitgeverij Condor.

Bij het lezen van de korte achterflaptekst moest ik denken aan ‘Stranger Things’, één van mijn favoriete series op Netflix. Doordat ik daaraan moest denken dacht ik, dit verhaal wil ik wel lezen. De cover met daarop de stekelige woekerende takken en het priemende oog in het midden helpt ook mee. Het ziet er gewoon uit als een lekker spannend verhaal.

“Haar maag kromp samen toen ze hem weer voor zich zag tijdens hun videogesprek.”

De eerste pagina’s zijn gelijk een spannend begin en maken de lezer nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal tot dat punt en verder. Ik merk dat de schrijfstijl jeugdig is, logisch gezien het genre waarop dit verhaal toegespitst is, en moeiteloos leest. De bewoording past bij de personages, de tieners Anaya, Petra en Seth. Omdat het zo soepel geschreven is en vlot leest vlieg ik door het verhaal heen.  

“Seth kon zich die glimlach en die woorden nog goed herinneren. De arts had zich vergist. Seth was ze nooit vergeten.”

Dat komt ook omdat het inhoudelijke verhaal vaart heeft, boeiend is. Niet alleen door wat er allemaal gebeurd, dat zeker spannend en verrassend is, maar ook vind ik de karakters interessant. De drie hoofdpersonages hebben ieder hun eigen “rugzakje” met problemen die zij gaande weg tijdens het verhaal onder ogen moeten zien en mee moeten dealen. Dit geeft het verhaal voor mij nog een extra intrigerend laagje.

“Dat woord had ze al heel lang niet meer gezegd, en ze zou het nu waarschijnlijk ook niet moeten zeggen.”

Tijdens het lezen van dit boek verveel ik mij geen moment. Ik blijf de behoefte voelen om door te willen lezen en ik ben ook al benieuwd naar boek 2 van ‘De invasie’. Hoe dit boek eindigt laat nog zoveel ruimte over om verdere avonturen uit te werken.

“Ze bleven gewoon liggen, als piepkleine, doorzichtige eitjes.”  

Van dit eerste deel kan ik in ieder geval zeggen dat ik het een leuk, pakkend, origineel en meeslepend verhaal vind inclusief fascinerende personages waar zeker nog veel meer over verteld kan worden in het volgende deel. Geen ‘Stranger Things’ maar dat maakt niks uit. Ik vind ‘Woeker’ een absolute aanrader!    

Lieve leesgroet, Elsa.