Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Van In episode 4 – Pieter Aspe “Tien delen van de Van In 2.0, ik wil ze allemaal lezen!”

Van In episode 4 – Pieter Aspe

“Van In 2.0 is met pensioen maar nog net zo knorrig als voorheen, een opmerkelijke familiekwestie geeft de sjeu aan deze thriller, thuiskomen bij Van Inn!

  • Auteur: Pieter Aspe
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789022337615 
  • Druk: 1 
  • december 2020 
  • 320 pagina’s

Een miljoen wordt je aangeboden, voor een ogenschijnlijk makkelijke klus. Het zal je overkomen! Van In krijgt deze kans wanneer hij in contact komt met de dwerg Andre. Hij stelt Van In de vraag of hij onderzoek wil doen voor de afwikkeling van het testament van zijn baas, de vermogende Frank Flamand. Van In die nu gepensioneerd is ziet er wel brood in, maar al snel blijkt dat er veel meer aan de hand is met de nalatenschap van dhr. Flamand. Of deze opdracht echt die miljoen waard is… Van In weet niet in welk familie schouwspel hij zich heeft gemengd…

Van In is inmiddels met pensioen, de Vlaamse auteur Pieter Aspe schrijft met de Van In episode tien delen over de oud-commissaris, tien delen die los van elkaar leesbaar zijn maar voor de fans samen één verhaal vertellen, een rode draad is te vinden wanneer je alle delen leest. 25 jaar Van In, 2020 is het jubileum jaar voor Aspe en natuurlijk voor Van in, Hannelore en Guido, wie kent ze niet. Het is wel even wennen wanneer je in deel 4 start zoals ik, want Hannelore en Guido zijn niet in beeld, dit komt waarschijnlijk in de eerdere delen van deze tiendelige serie naar voren, je raadt het al die wil ik nu ook lezen. In Episode 4 krijgt Van In te maken met een familiekwestie, en wat voor een familie!

Van In ook wel bekend door de gelijknamige tv serie uit Vlaanderen zal voor de fans als vanzelf op je netvlies verschijnen, de oude knorrige politiecommissaris is er door zijn pensionering qua vrolijkheid niet op vooruit gegaan, de Omers zijn niet aan te slepen bij Van In, hij bijt zich vast in de onverwachte opdracht, samen met zijn jongere vriendin Rein die het inmiddels heeft geschopt tot korpschef bij de Brugse politie. Het is voor mij even wennen wanneer je de Van In van vroeger kent, Van In 2.0 is moeilijk te koppelen aan de Van In uit de tv serie met Guido en Hannelore, maar de krachtige onbeschaamde schrijfstijl van Pieter Aspe weet de rasechte fans al snel helemaal het boek in te trekken, want aan de sfeer in de boeken is niets veranderd het ademt de echte Vlaamse misdaadthrillersfeer dit zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt. De familie Flamand zijn stuk voor stuk intrigerende karakters welke enigszins op je lachspieren werken, wat een stel! Inbeelden kost totaal geen moeite en ook door de dwerg André krijgt het gehele verhaal een komische lading, de nar op de cover is dan ook heel goed gekozen.

Aspe zal Aspe niet zijn als hij er op geheel eigen ietwat grove wijze een vlotte spannende misdaadthriller van maakt, de herkenbare Van In maakt het verhaal en zal menig lezer nieuwsgierig maken naar alle tien de delen, de Vlaamse taal is aanwezig maar wel zo vernederlandst dat het voor eenieder te volgen is. Episode 4 is goed los leesbaar, maar wees gewaarschuwd voor je begint het smaakt naar meer en je wilt hierdoor toch echt de voorgaande delen ook lezen.

Lieve Leesgroet Moon Kager